8 °C Budapest

Elárulták az elemzők: brutális béremelkedés és nagy infláció vár ránk idén

2020. január 2. 05:45

A következő évben is dinamikusan nőhet a magyar gazdaság, bár a GDP-növekedés üteme érezhetően csökken majd. Az infláció az 2019-es szinten maradhat, minimális növekedésre van kilátás, a feszes munkaerőpiac miatt azonban a munkanélküliség további mérséklődésére nincs tér. A Pénzcentrum banki makroelemzőket kérdezett meg arról, hogy mit várjunk az újévben.

A tavalyi év felülteteljesítette az elemzői várakozásokat, a GDP növekedés üteme 4,8-5 százalék körül alakulhatott. Az infláció tavaly 3,3 százalék lehetett, ami több, mint a tavalyelőtti 2,5 százalék. A munkavállalók azért sem panaszkodhatnak, mert Magyarországon ma feszes a munkaerőpiac miatt jelentős béremelkedés van, miközben a lakossági hitelek kamatai historikus mélységben vannak. Ez azonban a múlt, így 2020-ba belépve sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi vár ránk a következő évben? Ezt a kérdést közgazdászok, banki elemzők válaszolták meg a Pénzcentrumnak.

Mekkora lehet a gazdasági növekedés a következő évben?

A következő évre 3,5 százalékot valószínűsít Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Ez inkább felfelé módosulhat az Erste közgazdásza szerint, a kisebb felfelé mutató kockázat a vártnál erősevv fogyasztói keresletből jöhet leginkább. Negatív kockázatot jelenthetnek a világgazdasági konjunktúra kapcsán mutatkozó bizonytalanságok, a főbb piacainkon mutatkozó, vártnál lassan kilábalás, vagy esetlegesen az újrainduló kereskedelmi háború - mindezek elsősorban az export oldaláról érinthetik negatívan a GDP-t Nyeste Orsolya szerint. Bizonytalanságot jelent mindemellett, hogy milyen mértékű beruházás-lassulás várható a 2018-19-es év kiemelkedő beruházási aktivitása után.

A következő évben 3,9 százalék lehet a gazdasági növekedés Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint, ezzel az átlagos elemzői várakozásnál magasabb növekedést prognosztizál. Suppan emellett kiemeli, hogy 2020 szökőév lesz, ráadásul négy munkanappal több lesz, ami önmagában 0,2-0,3 százalékpontot ad a gazdasági növekedési ütemhez. A magas bázis, kapacitáshiányok és a visszaeső lakásépítkezések miatt csökken a beruházások dinamikája, de növekedési pályán marad. Ömlik a külföldi tőke, még évekig tart az iroda, szálloda, raktárépítési boom,idén még az uniós beruházások sem futnak ki, miközben folytatódnak a nagy állami beruházások is a Takarék vezető elemzője szerint. Horváth András, a bank vezető elemzője hozzáteszi, 3,7 százalékról növelték meg a várakozásukat. A lefelé mutató kockázat elsősorban a világgazdasági lassulás lehet, amelyről folyamatosan ellentétes információk érkeznek, így nehéz számszerűsíteni a mértékét. A brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború pozitív fejleményei ugyanakkor felfelé módosíthatják a számot szerinte, hiszen támogathatják az exportnormalizációt.

2020-ban valamivel 3 százalék fölötti GDP növekedésre számít Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Az elmúlt időszakhoz képest a növekedés lassulását elsősorban az állami beruházások csökkenése miatt valószínűsíti. A külső környezetben további romlásra nem számítanak a Raiffeisennél, az európai üzleti ciklus elmondása szerint 2019 végére már a mélypontjára jutott, igaz érdemi fellendülést 2020-ban még nem várnak. Ha az állami beruházások kedvezőbben alakulnak a várakozásoknál, akkor a GDP-növekedés 4 százalék közel lehet. Arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy amennyiben a külső környezet tovább romlik, akkor elképzelhető 3%-ot el nem érő gazdasági növekedés.

Trippon Mariann, a CIB vezető közgazdásza szerint a gazdasági növekedés tavaly 4,8 százalék lehetett, ez az év azonban minden bizonnyal a konjuktúraciklus tetőpontját jelentette, a piaci konszenzussal összhangban a CIB is érdemi lassulást vár a növekedésben, az ő előrejelzésük szerint ez 3,3 százalék lehet. Arra is felhívja a figyelmet azonban, hogy a 3,3 az elmúlt öt év átlagától csak kissé elmaradó dinamika. Trippon nem vár a növekedés szerkezetében drasztikus változást, a fogyasztás és ezzel párhuzamosan a termelési oldalon a szolgáltatások húzóereje megmaradhat, a beruházások dinamikája egyszámjegyű tartományba mérséklődhet szerinte. 2020-ban fontos kérdés lesz a CIB vezető közgazdásza szerint, hogy a német gazdaság magára talál-e, vagy a német feldolgozóipari recesszió egy tartósabb folyamatnak bizonyul.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a lassulás már régóta várat magára, ezúttal valóban bekövetkezhet. Az tavalyi 4,9 százalékos GDP-növekedés után a kövektező évre 3,8 százalékos bővülést prognosztizál, tehát a lassulás mértéke nem nevezhető drasztikusnak. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel az elmúlt években a prognózisok mindig pesszimistábbak voltak a valóságnál, erre 2020-ban is megvan az esély. Elmondása szerint a pozitív kockázatokat látja erősebbnek, így például az esetleges erős bérkiáramlás növelheti a fogyasztást, így a növekedést is. Nem tudni egyelőre semmit az első negyedévben várható új gazdaságvédelmi akciótervről sem, ez szintén hozhat komolyabb változást a kilátásokban Virovácz szerint. Negatív kockázatként a külső környezet alakulását említi meg: ha kiújulna a kereskedemi háború Európa és az Egyesült Államok között, azt már a hazai gazdaság is sokkal inkább megérezné, mint az USA-Kína csatározást.

Idén is kitart a munkaerőhiány és az alacsony munkanélküliség?

Nyeste Orsolya (Erste) szerint idén kissé enyhülnek a munkapiaci feszültségek, a munkanélküliségi ráta már nem csökken tovább, de érdemi emelkedést sem várnak: az Erste előrejelzése szerint 3,4 és 3,5 százalék körül alakulhat a mutató.

Horváth András (Takarékbank) szerint némi csökkenés érzékelhető a munkakeresletet illetően a hazai gazdaságban a globális lassulásból eredően, de a túlkereslet várhatóan továbbra is jellemző lesz a következő évben is, mivel rengeteg bővítés is zajlik a hazai gazdaságban. A Takarék 2019-re 3,5 százalékos átlagos munkanélküliséget vár, ami idén 3,3 százalékig süllyedhet, ami gyakorlatilag már teljes foglalkoztatottságot jelent, érdemi csökkenésre már nincs tér. Kiemeli ugyanakkor, hogy a foglalkoztatottságot az inaktívak bevonásával lehetne növelni - ez 400 ezer fős tartalékot jelent.

Török Zoltán (Raiffeisen) szerint a munkaerő-szűkösség fokozatosan enyhülhet, bár az összképben nagyon nagy változásra nem számítanak. A GDP növekedési ütem mérséklődése mellett a munkanélküliségi ráta nem csökken tovább, egy-két tizedponttal még emelkedhet is, mindazonáltal továbbra 4 százalék alatt marad.

Trippon Mariann (CIB) szerint annak ellenére, hogy várakozásuk szerint 2020-ban már lassul a GDP-dinamika, a munkaerőpiac viszonylag feszes maradhat. Előrejelzése szerint vállalati oldalról még erős maradhat a munkaerő iránti kereslet, az építőipari ciklus lefele ívelő ágába kerülve azonban ebben az ágazatban már enyhülhet valamelyest az akut munkaerőhiány. A munkanélküliségi rátában érdemi változásra nem számítanaka CIB-nél, a ráta 2020-ban is historikus mélypontra körül ingadozhat.

Virovácz Péter (ING) felhívja a figyelmet, hogy a legfrissebb adatok szerint már némileg csökkent a munkaerőhiány, ez pedig a vállalatok digitalizációjának és az automatizálásnak - azaz a hatékonyabb működésnek - tudható be. Azok azonban, akik az automatizálás miatt veszítik el állásukat, még könnyen és gyorsan el tudnak helyezkedni a kevésbé hatékony cégeknél. Szerinte ez lesz az, ami hosszabb távon is képes konzerválni az erős munkaerőpiacot. Emellett azonban vannak olyan szektorok az ING vezető közgazdásza szerint, ahol a várhatóan visszaeső kereslet a termékek és/vagy szolgáltatások iránt átírta a vállalatok idei munkaerőigényét. A következő évre Virovácz 3,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát tart valószínűnek.

Milyen mértékű bérnövekedésre számítsunk 2020-ban?

Nyeste Orsolya (Erste) szerint idén is folytatódhat a bérek emelkedése, az ütem várhatóan némileg elmarad majd az tavalyi évre várható 10 százalék feletti értéktől. Várakozásaik szerint a 6-10 százalékos sávban nőhetnek idén a bruttó keresetek a nemzetgazdaságban.

Suppan Gergely (Takarékbank) szerint a munkaerőhiány fennmarad, kissé tovább csökkenhet a munkanélküliség, emiatt, valamint a régiós bérverseny miatt fennmarad a dinamikus bérnövekedés, de ennek mértéke 9 százalék körüli lehet, így kissé lassulhat. Suppan kiemeli, hogy több állami ágazatban (például oktatás) egyre inkább elkerülhetetlen egy jelentős bérrendezés, ami szintén felfelé húzhatja a bérnövekedést, így a fogyasztást is.

Török Zoltán (Raiffiesen) előrejelzése szerint egészen minimálisan lassabb ütemben emelkedhetnek a bérek 2020-ban, mint 2019-ben: ők 8-10 százalékos béremelkedést várnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Trippon Mariann (CIB) azt valószínűsíti, hogy a továbbra is relatíve magas növekedés és a feszes munkaerőpiac eredőjeként a bérdinamikában sem számítanak drasztikus lassulásra. A nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek az tavalyi évinél kissé alacsonyabb, de továbbra is 10 százalékot közelítő ütemben nőhetnek a CIB vezető elemzője szerint.

Virovácz Péter (ING) a jelenlegi forgatókönyv alapján valamivel 10 százalék alatti bérnövekedéssel számol. Ugyanakkor a idei év eleji költségvetési csomag számos olyan elemet tartalmazhat az elemző szerint, ami segítheti a bérnövekedést. Ilyen lehet például a szocho további csökkentése, esetleg egy, az szja-t érintő változást, vagy éppen a közszféra bizonyos területeit érintő bérfejlesztés is. A munkaerőhiány idén is velünk marad Virovácz szerint, így ez is mindenképpen nyomás alatt tartja a béreket, vagyis folytatódik a bérfelzárkózás.

Az alacsony kamatok is velünk maradnak?

Nyeste Orsolya (Erste) elmondása szerint a támogató, laza monetáris politika marad, s nem várható változás a mostani kamatszintekben. Amíg a vezető jegybankok nem szigorítanak, addig az MNB-nek is marad tere arra, hogy lazán tartsa a monetáris kondíciókat, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a lakossági hitelkamatok sem mozdulnak el érdemben - mondta el az Erste vezető elemzője. A hitelezés bővülése folytatódhat, amit a kormányzati gazdaságpolitika is táplál, például a babaváró hitellel.

Suppan Gergely (Takarékbank) noha 3 százalék feletti inflációt vár (3,3%-ra számítanak éves átlagban), szerinte mégsincs szükség szigorításra a jegybank részéről, mivel kényelmesen a toleranciasávon belül marad. "Ezt támogatja, hogy a nagy jegybankok sem csinálnak semmit várhatóan, sőt, az EKB még évekig nem fog szigorítani, mivel 2022-ig nem érik el az inflációs célt, sőt, még talán lazíthat. Lazításra ugyanakkor nem látunk mozgásteret a viszonylag magas maginfláció és adószűrt maginfláció miatt. Azaz lényegében unalmas lesz a monetáris politika, nem számítunk semmilyen lépésre 2021 előtt, hacsak váratlan fordulat nem történik. Emiatt a kamatok emelkedésétől sem kell tartani 2020-ban. A hazai pénzpiaci kamatokat és hozamokat ezenfelül az is lenyomhatja, hogy a hazai gazdaság továbbra is megtakarítástöbbletes, valamint amint sikerül lehívni az EU-ból a költségvetés által megelőlegzett forrásokat, a költségvetés pénzforgalmi egyenlege akár többezer milliárd forint többletet mutathat a következő években. Az államadósság így nominálisan is csökkenhet, az állampapíraukciókon pedig negatív lehet a nettó kibocsátás, így az intézményi befektetők nem fogják tudni megújítani lejáró befektetéseiket, ami lenyomja az aukciós hozamokat, amit meg nem tudnak befektetni, a bankközi piacon maradhat, lenyomva a buborokat is. A hitelkereslet előrejelzése jóval komplexebb, ráadásul a babaváró hitel is átrendezte a piacot. Mindenesetre elvileg a tovább növekvő bérek és foglalkoztatás miatt, valamint a kifejezetten alacsony hazai penetráció (15 százalék körüli háztartási hitelállomány/GDP) bőven van tere a hitelezésnek. Az elszálló lakásárak azonban elbizonytalaníthatják a lakásvásárlókat, ami visszafoghatja lakáshitelezést. A fogyasztói hitelezés növekedése azonban folytatódhat" - mondta el a Pénzcentrumnak Suppan Gergely. Ugyanezeket a tényezőket emelte ki Horváth András is.

Török Zoltán (Raiffeisen) a kamatszintekben szintén nem vár változást. A bankközi kamatok a jelenlegi szint közelében maradhatnak. A hitelkereslet erős marad, de a növekedési ütem enyhén mérséklődik a vezető elemző szerint.

Trippon Mariann (CIB) elmondta, hogy az MNB továbbra is elkötelezett a laza monetáris konsdíciók fenntartása mellett. Várakozásaik szerint a külső környezet 2020-ban sem jelent korlátozó tényezőt a jegybank számára, a nagy jegybankok esetében nem várható szigorítás. A belföldi paraméterek közül a hazai infláció, illetve a forint árfolyama (részben inflációs, részben pénzügyi stabilitási megfontolásokból) determinálhatja a monetáris politikai lépéseket - emelte ki Trippon. Szerinte amennyiben a jegybank által kiemelten figyelt inflációs mutatók nem lépik át tartósan a 4 százalékos szintet és a forint leértékelődése is fokozatos marad, az MNB kitarthat a laza monetáris politika mellett. "Alapforgatókönyvünk szerint az alapkamat (0,9 százalék) 2020 végéig nem változik, a 3 hónapos Bubor pedig 20 bázispont környékén - továbbra is mélyen az irányadó ráta alatt - ingadozhat. Az inflációs kilátások alapján az MNB-nek további lazításra nem igazán van tere (csak akkor, ha a növekedés és az infláció a várakozásokkal ellentétben jelentősen lassul), de a szigorítással is valószínűleg várhat még. A lakossági hitelek iránti kereslet egészséges maradhat 2020-ban is" - írja válaszában.

Virovácz Péter (ING) elmondta, hogy a gazdasági növekedés lassul, miközben az infláció is megragadhat 3,0-3,5 százalék között. Mindez azt jelentené szerinte, hogy érdemben nincsen szükség a monetáris politika változtatására. "Elsősorban a nem kamatjellegű intézkedésekben várhatunk csekély változásokat, de 2020-ban sem a betéti, sem a hitel, sem pedig az alapkamat esetében nem számítunk módosításra. A kamatkörnyezet tehát változatlanul rendkívül nyomott maradhat, ami egyben továbbra is nagyon mélyen tartott negatív reálkamatot jelent. Mindez tovább ösztönözheti a hitelfelvételt és a fogyasztást. Amennyiben a különböző otthonteremtési programok idén is velünk maradnak, vagy esetleg bővül a körük, úgy ez a hitelek iránti keresletet tovább fűtheti. A lakossági kamatok esetében jelentős változásra nem számítok, de az élénkülő verseny a bankok között talán hozhat még egy kismértékű csökkenést" - nyilatkozott az ING vezető elemzője.

És végezetül: milyen mértékben fognak nőni az árak a következő években?

Nyeste Orsolya (Erste) szerint az infláció változékonysága megmarad, hiszen míg az első negyedévben várhatóan 4 százalék körüli rátákat látunk majd, a második negyedévtől fokozatosan a cél közelébe lassulhat vissza az infláció.

Horváth András (Takarékbank) 2020-ra is 3,4 százalékos inflációt vár, de ez nem rontja a háztartások helyzetét, mert a reálbér-emelkedés így is 5 százalék körül lehet, ami lehetővé teszi az életszínvonal további növekedését illetve a fogyasztás továbbra is érdemi támasza tud majd lenni a GDP-nek felhasználási oldalról az elemző szerint.

Török Zoltán (Raiffeisen) szerint az alacsony hazai kamatkörnyezet (ami regionálisan kiemelkedően alacsony) miatt enyhe forint-leértékelődésre számítanak: 2020 első felében 330-335 közötti, második felében 335-340 közötti euró árfolyamot várunk. A gyengébb forint és a főbb vonalakban nem sokat változó környezet (gyors béremelkedés, lakossági fogyasztás további emelkedése) miatt az infláció viszonylag magas, 3,5 százalék körüli lehet 2020-ban.

Trippon Mariann (CIB) szerint az első 11 hónap adatainak ismeretében 2019-ben 3,3-3,5 százalék között alakulhat az éves átlagos infláció, és a fő inflációs index 2020-ban is hasonló ütemű átlagos árszínvonal-változást mutathat. "A gazdaságban azonban továbbra is megmarad a kereslet oldali inflációs nyomás, amit a feszes munkaerőpiac és a továbbra is magas bérdinamika támogat. Ennek megfelelően a volatilis komponensektől megtisztított maginfláció 2020-ban is érezhetően magasabb lehet, mint a teljes fogyasztói árindex. Az alapelőrejelzésünket felfele mutató kockázatok övezik, 2020 első negyedévének inflációs számaiból kaphatunk pontosabb képet arról, hogy a forint leértékelődése, a vállalatok által általánosan érzékelt költségoldali nyomás és az erős kereslet együttese milyen mértékben hatott a vállalatok árazási döntéseire" - nyilatkozott lapunknak.

Virovácz Péter (ING) a tavalyi 3,3 százalék után idén 3,4 százalékos áremelkedést valószínűsít. "Nagyjából tehát stabilizálódó inflációs folyamatokról lehet beszélni. Természetesen most is sok múlik majd azon, hogy miként alakulnak a nyersanyagárak, elsősorban az olaj. További fontos kérdés lehet a klímaváltozással összefüggésben a mezőgazdaság teljesítménye, melyet az időjárás nagyban befolyásol. Az ezektől a tételektől (nyers élelmiszerek, energia) megszűrt maginflációs mutató az tavalyi 3,8 után idén is 3,8 százalékon állhat, átlagosan. Mindezek alapján tehát a jegybanki célsávon belül változhatnak az árak, ami így nem indokol gyökeres változást a monetáris politikában" - mondta el lapunknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem