2020. július 13. hétfő Jenő

Csúnya ügyek: így hurcolják szeméthegyeiket keletre a gazdag EU-s országok

  • hvg.hu
  • 2020. február 25. kedd 09:01

Míg Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és egyre fontosabb a társadalomnak a fenntartható fejlődés, addig Bulgáriában és Romániában csak a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. Ennek tetejében jobbára mégis ebbe a két keleti országba érkezik a gazdag, nyugati országok szemetének zöme - írja a hvg.hu

Miközben Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, addig az EU másik felén, Bulgáriában, Romániában csupán a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. A környezeti károsodás tehát óriási az említett két országban, mégis Románia és Bulgária is folytatja a gazdag nyugati államok szemetének fogadását, mert ez jó üzlet.

Legalábbis egyeseknek biztosan. Az olasz rendőrség például arról figyelmeztette a két keleti tagállamot, hogy a maffia nyakig benne van a szemétbizniszben. Sőt a szálak nem egy esetben egészen egyes miniszterekig értek. Hiába, a  gazdag nyugati uniós államok szemetüket továbbra is keletre szállítják - írja a lap.

Máshova persze nehézkes is lenne, 2 éve ugyanis Peking úgy döntött nem fogadja tovább a világ szemetét, ami felértékelte Bulgáriát és Romániát. Előbbi 10 év alatt húszszorosára növelte szemétimportját. 

Dehát miután a szeméthegyek egyre magasabban tornyosulnak, és a szemét legnagyobb részét nem újrahasznosítják, hanem elégetik, a környezet károsodása tovább folytatódik

 - állapította Ivajlo Dicsev, bolgár professzor a Deutsche Welleben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS