20 °C Budapest
A man pours beer into a glass in a Brazilian bar.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

2022. november 21. 18:03

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére. A rohamosan bővülő kínálatot azonban a legelhivatottabb sörkóstoló is nehezen tarthatja fejben - ezért készült el a Brancson debütáló Beerálom, Magyarország első sörértékelője.

Globális trenddé vált a craft sör: világszinten több, mint 17.000 kisüzemi főzde működik, de Magyarországon is több száz, ha nem ezerféle kézműves sört kóstolhatunk.Vannak taproomok, brewpubok, főzdék saját vendéglátóhelyei, független sörözők, ahol a választék hetente változik. Ráadásul több webshop foglalkozik importált sörökkel, azaz aki szeretne cseh, lengyel, német, belga, francia, japán sörök százaihoz fér még hozzá a magyar kínálaton túl.

A hatalmas választék persze maga a mennyország egy gyakorlott sörkedvelőnek - a kisüzemi sörökkel még csak ismerkedőknek pedig rémálom. Aki nincs benne ebben a világban szakmailag vagy erős hobbi szinten, annak ijesztő lehet ez a sok lehetőség. Nyiri Donát, a Beerálom alapítója, épp ezzel a problémával szembesült.

Emlékszem, mikor pár éve először jártam sörfesztiválon, azt se tudtam hova menjek, mit kérjek. Az, hogy APA, IPA még megvolt, de a New England IPA-kkal, Milk Stoutokkal, Trippelekkel, Dubbelekkel már nem tudtam mit kezdeni. Próbáltam hát megkóstolni minél több félét. Amikor legközelebb kézműves sörözőbe mentünk a barátokkal akkor jöttünk rá: még az ismerősen csengő főzde- vagy sörneveknél sem tudjuk felidézni, hogy ez volt az a nagyon finom, vagy amelyiket alig tudtuk leküzdeni

- emelte ki Nyíri Donát. Nem könnyíti meg a craft sör fogyasztók dolgát, hogy a kézműves sörözők nemcsak hatalmas választékot tartanak, de néhány hónap alatt a csapok 70%-ra új sör kerül. Donát ezt a saját kárán tanulta meg:

Előfordult, hogy háromszor kellett kikérnem ugyanazt a sört, hogy megjegyezzem, az az amelyiket nem szeretem

- tette hozzá.

A megoldás: sörértékelés

Itt jön be a képbe az érdeklődés és kóstolás mellett az értékelés és a feljegyzés szerepe. Amikor valaki elkezd bekerülni a kisüzemi sörök világába, a következő lépés számára, hogy tudja is mit iszik, mit akar inni és miket kóstolt már. Ehhez nyújt segítséget a Beerálom sörnapló.

A Beerálom egy keménytáblás értékelőfüzet előre kialakított értékelőlapokkal, amibe kóstoláskor felvihetjük a sör legfontosabb adatait (elnevezését, alkoholtartalmát, főzde nevét, hol és mikor ittuk) és megjelölhetjük a megjelenését és kiszerelését (csapolt, üveges, dobozos). A naplóban van hely saját jegyzetet is felvinni, ahová írhatunk a benyomásainkról vagy profi kóstolók felvihetnek ízkomponenseket, intenzitást, testességet… és a többi. Az oldal alján pedig jön a lényeg: összességében mennyire ízlett az adott sör, és innál-e ilyet máskor is, vagy érdemes inkább kerülnöd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze, bárki megteheti ugyanezt egy üres A4-es papírral vagy telefonos jegyzettel, de a legtöbben mégsem teszik. Több tucat kutatás bizonyította, hogy a kézzel való jegyzetelés több agyterületet aktivál és szignifikánsan jobban emlékszünk a kézzel írott szövegre mint a begépeltre. A Beerálom strukturált értékelőlapjai sorvezetőt nyújtanak a kevésbé gyakorlott kóstolóknak, ráadásul a kemény borító nem ázik át a sörtől nedves asztalon. A használata igazi rituálévá lépteti elő a kézműves sörözést, bár sokaknak már most is az.

Tudom, hogy egy kitöltős könyvnek vannak limitációi, de bízom benne, hogy a Beerálom megtalálja a közönségét

- mondta Donát.

Maga az ötlet természetesen személyes érdeklődésből fakadt. Donát elmondása szerint maga a low content book (a felhasználó által kitöltött könyv) kiadás régóta érdekelte. A sörös téma adta magát, úgy volt vele, miért ne csináljon olyan értékelőt vagy naplót, amit ő is szívesen használna.

Kinek jó egy ilyen értékelő?

A Beerálom sörnaplót azoknak ajánlja, akik érdeklődnek a kézműves sörök világa iránt, de azért még nem kóstolnak évi 1000-nél is több félét, mint a profi sörkóstolók. A gyártás hamarosan megkezdődik, de először a Brancson indult el a kampány, ahol elővásárlást lehet leadni és így támogatni a projekt megvalósulását. Az első darabok közösségi finanszírozásból, azaz a Brancson összegyűjtött pénzből készülnek el, ha pedig nem jön össze a tervezett összeg, mindenki visszakapja a pénzét. A termékcsomagok között találunk ajándékcsomagokat is, amikben a sörértékelő mellé hazai kézműves sörök kerülnek és egy sörnyitó. Így még teljesebb élmény, ha ajándékba adnánk. Budapesti személyes átvétellel a Beerálom már most Karácsonykor a fa alá kerülhet.

Megszoktuk, hogy a sörkedvelő barátoknak, rokonoknak, vagy párunknak elronthatatlan ajándék egy üveg különleges kézműves sör. Ha azonban emellé egy személyesebb - és tartósabb - ajándékot is adnál, tökéletes választás a Beerálom sörnapló, amivel emlékezetes élménnyé válik a kóstolás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm