-1 °C Budapest
Minden a digitalizáció felé tereli a vendéglátókat (x)

Minden a digitalizáció felé tereli a vendéglátókat (x)

PR
2022. február 14. 05:00

„Ma már nincs vendéglátás szoftverek és digitalizáció nélkül. Ez „köszönhető” egyrészt a pandémiának, másrészt a felgyorsult világnak” – mondja Sonkolyné Varga Emília, az MVP operatív vezetője. Már a járvány előtt is voltak, akik felismerték, hogy az innováció a versenyelőny kulcsa, de az elmúlt két év végleg felszámolta a régi beidegződéseket, ezzel lehetőséget teremtve a manuális folyamatok automatizálására. A készpénzmentesség, a vendégélmény felértékelődése is efelé tereli a szereplőket. „Amelyik vállalkozás még most sem tekint lehetőségként a digitalizációra, az megszűnik” – fogalmaz a szakértő.

Vele ért egyet a vendéglátóipari szoftverek piacán meghatározó, neves hazai gasztropiaci szereplőket ügyfelei között tudó Fruitsys Hungary Zrt. képviselője Lakatos György is, aki az alábbi piaci trendekkel azonosítja a digitalizáció szükségszerűségét.  A vendéglátóipart tulajdonosi koncentráció jellemzi az elmúlt években a méretgazdaságosság, szezonalitás, felvásárlások miatt, ami csökkenti a tulajdonosok személyes jelenlétét az egységekben. Nekik könnyebb digitális úton kontrollálni az üzletmenetet. A szektorra jellemző fehéredés is a digitális megoldások elterjedésének kedvez. Az iparág jelentős fluktuációval küzd, így amit csak lehet, automatizálnak. A digitális megoldások egy része jól látható, de a folyamatok egy jelentős része a háttérben zajlik, a támogató funkciók is digitalizálásra kerülnek, mint például raktárkezelés és kontrolling, amihez a Fruitsys is komplex szolgáltatást kínál. A rendszerek bevezetése bonyolultságtól függően pár naptól pár hónapig terjed, ugyanígy a költség is skálázódik, mondja.

A hat éve működő MVP kevésbé fejlett megyékben működő tanácsadói hálózata, a díjmentes felmérés és fejlesztési terv mellett a források felkutatásában is segíti a vállalkozásokat, teszi hozzá Sonkolyné Varga Emília. A legközelebbi lehetőség a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek 30 milliárd forintos keretére február végétől jövő márciusig pályázhatnak az érdeklődő kisvállalkozások. Ez lehetőséget ad új informatikai eszközök és szoftverek beszerzésére, a vissza nem térítendő támogatás a projekt elszámolható összköltségének akár fele is erre fordítható. A vállalkozások az MVP rendezvényein is tájékozódhatnak a pályázati lehetőségről a következő hetekben.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?