24 °C Budapest
Jobb lesz résen lenni: ezeket a vállalkozásokat támadják szívesen a hekkerek

Jobb lesz résen lenni: ezeket a vállalkozásokat támadják szívesen a hekkerek

2018. október 12. 12:30

Az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozások vonzó célpontot jelenthetnek a kiberbűnözők számára az ügyfeleikkel és az alkalmazottaikkal kapcsolatban tárolt adatok miatt. Amennyiben eladják vagy váltságdíjat követelnek értük, ezek az adatok sokat érnek és ezzel új bevételi forrásokat teremthetnek a vállalkozó szellemű bűnözők számára.

A Kaspersky Lab tanulmánya feltárta, hogy a kiberbiztonsági incidensek által okozott zavarok állandó kockázata mellett a kisvállalkozások egy másik kockázatnak is ki vannak téve amiatt, hogy olyan emberekre hagyatkoznak, akik nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a kiberbiztonság területén. Minden harmadik kisvállalkozás az informatikai biztonsági feladatokat a céget érő tömérdek fenyegetésre szakmailag felkészületlen dolgozókra bízza.

A Kaspersky Lab kisvállalkozásokat érő fenyegetéseket mélyebb részletességgel vizsgáló jelentéséből kiderült, hogy amennyiben egy kisvállalkozás zsarolásos támadást szenved el, akkor rendszerint újra és újra áldozattá válik. Az elmúlt 12 hónap során támadást elszenvedett vállalkozások közül ugyanis nagyon sokan később többször is áldozatul estek  incidenseknek - 37 százalékuk például két vagy három fertőzést is tapasztalt.

Ez pedig megbéníthatja az üzletmenetet, hiszen az állásidő vagy a fájlok hosszú időn át tartó elérhetetlensége rendkívül nagy károkat okozhat. A vizsgálatban szereplő zsarolóvírusos támadások elszenvedőinek több mint a negyede heteken át nem tudott hozzáférni az adataihoz, így ez azzal a kockázattal járhat, hogy folyamatosan tétlenségre lesznek ítélve - és ezzel együtt  bevételt vesztenek és hírnevük is csorbul.

Szergej Marcunkjan, a Kaspersky Lab B2B Termékmarketing részlegének vezetője elmondta: "Napjainkban a zsarolóprogramok egyike a vállalkozásokra leselkedő számos súlyos kiberfenyegetésnek. Ha egy zsarolóvírus lecsap, annak a vállalkozás méretétől függetlenül nagyon súlyos következményei lehetnek. A nagyon kis cégek pedig különösen könnyen esnek áldozatul az ismételt támadásoknak. Ennek az egyik oka talán az, hogy számos kisvállalkozásnál az informatikai rendszereket olyanok kezelik, akik esetleg nem tudják, hogy miként lehet a leghatékonyabban elhárítani a veszélyeket - egyszerűen nincs elég idejük vagy nincs meg a kellő informatikai szaktudásuk ahhoz, hogy megbirkózzanak a fenyegetésekkel."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisvállalkozások a megfelelő tudással rendelkező informatikai szakemberek híján is hatékonyabb védelmet biztosíthatnak a rendszereik számára a kifejezetten az ilyen méretű szervezetekre szabott biztonsági megoldásokkal. Ez többek között a zsarolóprogramok jelentette kockázatok kivédésében segít.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?