14 °C Budapest
Súlyos kór pusztít hazánkban: minden hatodik gyermek érintett

Súlyos kór pusztít hazánkban: minden hatodik gyermek érintett

2018. május 30. 11:30

Magyarországon elképesztő mennyiségű időt töltenek a gyerekek a TV előtt, egy friss kutatás szerint áprilisban 4 és 17 éves kor között két és fél órát. Ez alatt az idő alatt pedig nemcsak műsorokat néznek, hanem reklámokat is. A második legnagyobb tévés hirdető szegmens hazánkban az élelmiszerszektor, a termékosztályok között pedig messze verik a teljes mezőnyt. Mivel a gyorsan fogyó árucikkek közül, ide tartoznak az élelmiszerek is, a szeletes csokoládékat és a tejalapú desszerteket hirdetik a legnagyobb súllyal, annak jártunk utána, hogy milyen hatással lehet a gyerekek agyára, hogy állandóan cukros, egészségtelen élelmiszerek reklámjait bámulják.

Többször foglalkoztunkmár azzal a témával, hogy Magyarországon elképesztően sokat néznek az emberek televíziót. A Nielsen közönségmérés áprilisi adatai szerint egy átlagos tévénéző 263 percet nézte a tévékészüléket naponta, ami nagyjából 4 óra 23 percnek felel meg. Bár az idősebbek jelentősen többet ülnek a tévé előtt, mint a fiatalok, az átlagos tévézéssel töltött idő 4 és 17 éves kor között is 150 perc, tehát két és fél óra. Természetesen ezen idő alatt nemcsak műsorokat néznek, hanem reklámokat is.

Egy átlagos 4 és 17 év közötti tévénéző 15 percnyi reklámot néz meg naponta, ami 41 reklámblokknak felel meg.

Áprilisban a második legtöbbet hirdető szektor az élelmiszeripar volt Magyarországon, csak a kereskedelem előzte meg, az is elhanyagolható mértékben. Amennyiben viszont termékosztályokra bontjuk a reklámokat, akkor viszont már egyértelmá az élelmiszerkereskedelem előnye, elérésben közel 16 százalékot vert rá a második helyezett hiteltermékekre.

Konkrét termékeket a Nielsen áprilisi kutatásában nem, csak a 2018 első negyedévéről szóló elemzésében találunk, de nincs okunk azt feltételezni, hogy radikális változás történt volna egy hónap alatt a reklámösszetételben. 2018. január és március között, a gyorsan fogyó árucikkek között (ilyenek többek között az élelmiszerek, a tisztítószerek és a kozmetikai termékek is) az öt legnagyobb reklámelérést produkáló termékosztály a 4 éves kornál idősebb lakosság körében 

  • a szeletes csokoládé,
  • a puding, tejalapú desszert,
  • a kávé,
  • a fogkrém és 
  • a bonbon volt.

A fenti adatok alapján egyértelmű, hogy a legtöbbet hirdetett élelmiszerek nem esnek az egészséges kategóriába. Ez többek között azért is probléma, mert Magyarországon nagyon magas az elhízottak aránya, a többek között ebből adódó szív- és érrendszeri megbetegedések pedig vezető haláloknak számítanak. Hazánkban az OECD adatai szerint 2013-14-ben a 15 éves gyerekek 16 százaléka volt elhízott vagy túlsúlyos, 2001-2002-ben pedig ez az arány még csak 12 százalékos volt, a helyzet tehát egyre csak romlik (2015-ben a felnőttek között még rosszabb volt ez az érték, 30 százalék, amivel a negyedik legelhízottabnak számít Magyarország az OECD-tagok között).

Van összefüggés a reklámok és a túl sok evés között?

Ha állandóan élelmiszerekről néznek reklámokat a gyerekek, az eredményezheti azt, hogy többet esznek, amitől pedig elhízhatnak. A Yale Egyetemen 2009-ben végeztek egy kutatást, ami azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés lehet az ételekről szóló reklámok és a gyerekek étkezési szokásai között. A kísérlet keretein belül külön-külön 118 gyereknek vetítettek le egy részt egy népszerű Disney-sorozatból. A vetítés alatt a 7 és 11 év közötti gyerekek egyedül voltak, ugyanakkor kitettek nekik egy pohár vizet illetve egy kis ropogtatni valót.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyerekeket két csoportra bontották. Az egyik csoportba tartozó gyerekeknek a vetítés közben ételreklámokat mutattak, a másik csoportba tarozóknak viszont más típusú hirdetést vetíttek le. Az Egészség Pszichológiája (Health Psychology) című folyóiratban 2009-ben publikált eredmények szerint 

az a csoport, amelynek tagjai étkezéssel kapcsolatos reklámot láttak, jelentősen több ropogtatnivalót fogyasztottak azoknál, akiknek a sorozatrészét más típusú reklámmal szakították meg.

A kutatók cikkükben kiemelték, hogy egyéb változók, például a gyerekek életkora, testsúlya, neme, etnikai hovatartozása illetve, az, hogy mikor evett utoljára, nem voltak hatással az elfogyasztott ropogtatnivaló mennyiségére.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?