33 °C Budapest
Tényleg emiatt fáj a magyar vállalkozók feje?

Tényleg emiatt fáj a magyar vállalkozók feje?

2016. május 5. 05:30

A kisvállalkozások sokszor bajban vannak, ha hitelre van szükségük, a felvehető kölcsönöknek ugyanis több típusa is van. Ahhoz viszont, hogy a legmegfelelőbb típusok közül tudjunk válogatni, először meg kell határozni a hitel célját, a futamidőt és át kell gondolni rendelkezésre álló biztosítékokat is. Persze a költségekkel sem árt tisztában lenni, ha ugyanis rosszul használjuk fel a kölcsönt, vagy nem a nekünk megfelelőt választjuk, akkor könnyedén ráfázhatunk. Emiatt nem lesz hatékony a hitel felhasználása, esetleg indokolatlan plusz költségekkel terheljük a vállalkozásunkat.

A kisvállalkozásoknak gyakran hitelre van szükségük ahhoz, hogy a likviditásukat fenntartsák, készleteiket a megfelelő szinten tartsák, vagy kisebb beruházásokba kezdjenek, mint például gépjármű vagy egyéb eszközvásárlása, cseréje.

Kinek, melyik hitel jó?

Folyószámlahitel

A folyószámlahitelek egészen alacsony hitelösszegtől elérhetők, a visszafizetett összegek újra igénybe vehetők és szabad felhasználásúak, vagyis a vállalkozás napi likviditását segítik. Ez azt jelenti, hogy a cég folyószámláján a hitelkeret összegéig mínuszba is mehet, amennyiben erre szükség van, így adott esetben a beszerzéseket, vagy szükséges kifizetéseket nem kell elnapolni, hanem a szükséges fedezet beérkezése előtt kifizethetjük a számlákat. Ezek a hitelek alapvetően egy éves futamidejűek, de megújíthatóak.

Forgóeszközhitel

Míg a folyószámlahitel kifejezetten a váratlan kiadásoknál, illetve eseti, kisebb vásárlásoknál lehet jó megoldás, addig a forgóeszközhitel kifejezetten beszerzéseknél jöhet jól. Segítségükkel nagyobb méretű beszerzéseket bonyolíthatunk le, melyet ütemezetten fizethetünk vissza. A forgóeszköz hitelek általában egy és három év közötti futamidejű megállapodások szoktak lenni.

Beruházási hitel

A kisvállalati hitelek harmadik fő típusa a beruházási hitel. Míg a két korábban bemutatott hitel szabad felhasználásúak, addig a beruházásra nyújtott termékek meghatározott hitelcélra vonatkoznak. A kisvállalkozások jellemzően telephely vásárlásra (cserére, bővítésre, felújításra stb.) vagy esetleg gépjárművásárlásra használják fel. Persze a beruházások függhetnek például az adott tevékenységtől is, így egy pékségnél egy új kemence beüzemelésére is fordíthatók a beruházási hitelek. Ezek a termékek jellemzően egy évnél hosszabb futamidejűek.

Mire figyeljünk, amikor vállalati hitelt veszünk fel?

A vállalati kölcsönök széles palettájáról válogathatunk, amikor a bankhoz fordulunk. Emiatt érdemes először eldönteni, hogy mire szeretnénk felhasználni a felvett hitelt. Alapvetően a fenti három cél közül válogathatunk ilyenkor, a hitelcél után ki kell választani, hogy melyik hiteltípust szeretnénk felvenni.

A bankok ugyanis mindegyik hitelcélhoz több terméket is ajánlanak, ezek között a futamidő, a felvehető összeg és a kamatozás függvényében dönthetünk.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy ha export árbevétele van vállalkozásunknak, akkor deviza alapú hitel felvételére is van lehetőség az árfolyam kockázat csökkentése miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen költségekkel számoljunk?

A bank kiválasztásakor fontos arra figyelni, hogy a hitelnek milyen költségei vannak. A legfontosabb költségelem nyilvánvalóan a kamat.

A hitelkeretekre jellemző felszámolt díj a rendelkezésre tartási jutalék. Ennek lényege, hogy amíg a bank fenntartja a hitelkeretet, addig ezután néhány százalékos (bankonként eltérő mértékű) jutalékot kell fizetnünk. Ha a hitelt felhasználjuk, akkor már ezt nem kell kifizetni, viszont ekkortól a kamat kerül felszámításra.

Ezen kívül egyéb hitelezéshez köthető díj felmerülhet (folyósítási jutalék, számlanyitási díj stb.). Ahhoz, hogy az ajánlatok között különbséget tudjunk tenni, érdemes legalább két-három bank ajánlatát kikérni.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?