36 °C Budapest
Tényleg emiatt fáj a magyar vállalkozók feje?

Tényleg emiatt fáj a magyar vállalkozók feje?

2016. május 5. 05:30

A kisvállalkozások sokszor bajban vannak, ha hitelre van szükségük, a felvehető kölcsönöknek ugyanis több típusa is van. Ahhoz viszont, hogy a legmegfelelőbb típusok közül tudjunk válogatni, először meg kell határozni a hitel célját, a futamidőt és át kell gondolni rendelkezésre álló biztosítékokat is. Persze a költségekkel sem árt tisztában lenni, ha ugyanis rosszul használjuk fel a kölcsönt, vagy nem a nekünk megfelelőt választjuk, akkor könnyedén ráfázhatunk. Emiatt nem lesz hatékony a hitel felhasználása, esetleg indokolatlan plusz költségekkel terheljük a vállalkozásunkat.

A kisvállalkozásoknak gyakran hitelre van szükségük ahhoz, hogy a likviditásukat fenntartsák, készleteiket a megfelelő szinten tartsák, vagy kisebb beruházásokba kezdjenek, mint például gépjármű vagy egyéb eszközvásárlása, cseréje.

Kinek, melyik hitel jó?

Folyószámlahitel

A folyószámlahitelek egészen alacsony hitelösszegtől elérhetők, a visszafizetett összegek újra igénybe vehetők és szabad felhasználásúak, vagyis a vállalkozás napi likviditását segítik. Ez azt jelenti, hogy a cég folyószámláján a hitelkeret összegéig mínuszba is mehet, amennyiben erre szükség van, így adott esetben a beszerzéseket, vagy szükséges kifizetéseket nem kell elnapolni, hanem a szükséges fedezet beérkezése előtt kifizethetjük a számlákat. Ezek a hitelek alapvetően egy éves futamidejűek, de megújíthatóak.

Forgóeszközhitel

Míg a folyószámlahitel kifejezetten a váratlan kiadásoknál, illetve eseti, kisebb vásárlásoknál lehet jó megoldás, addig a forgóeszközhitel kifejezetten beszerzéseknél jöhet jól. Segítségükkel nagyobb méretű beszerzéseket bonyolíthatunk le, melyet ütemezetten fizethetünk vissza. A forgóeszköz hitelek általában egy és három év közötti futamidejű megállapodások szoktak lenni.

Beruházási hitel

A kisvállalati hitelek harmadik fő típusa a beruházási hitel. Míg a két korábban bemutatott hitel szabad felhasználásúak, addig a beruházásra nyújtott termékek meghatározott hitelcélra vonatkoznak. A kisvállalkozások jellemzően telephely vásárlásra (cserére, bővítésre, felújításra stb.) vagy esetleg gépjárművásárlásra használják fel. Persze a beruházások függhetnek például az adott tevékenységtől is, így egy pékségnél egy új kemence beüzemelésére is fordíthatók a beruházási hitelek. Ezek a termékek jellemzően egy évnél hosszabb futamidejűek.

Mire figyeljünk, amikor vállalati hitelt veszünk fel?

A vállalati kölcsönök széles palettájáról válogathatunk, amikor a bankhoz fordulunk. Emiatt érdemes először eldönteni, hogy mire szeretnénk felhasználni a felvett hitelt. Alapvetően a fenti három cél közül válogathatunk ilyenkor, a hitelcél után ki kell választani, hogy melyik hiteltípust szeretnénk felvenni.

A bankok ugyanis mindegyik hitelcélhoz több terméket is ajánlanak, ezek között a futamidő, a felvehető összeg és a kamatozás függvényében dönthetünk.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy ha export árbevétele van vállalkozásunknak, akkor deviza alapú hitel felvételére is van lehetőség az árfolyam kockázat csökkentése miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen költségekkel számoljunk?

A bank kiválasztásakor fontos arra figyelni, hogy a hitelnek milyen költségei vannak. A legfontosabb költségelem nyilvánvalóan a kamat.

A hitelkeretekre jellemző felszámolt díj a rendelkezésre tartási jutalék. Ennek lényege, hogy amíg a bank fenntartja a hitelkeretet, addig ezután néhány százalékos (bankonként eltérő mértékű) jutalékot kell fizetnünk. Ha a hitelt felhasználjuk, akkor már ezt nem kell kifizetni, viszont ekkortól a kamat kerül felszámításra.

Ezen kívül egyéb hitelezéshez köthető díj felmerülhet (folyósítási jutalék, számlanyitási díj stb.). Ahhoz, hogy az ajánlatok között különbséget tudjunk tenni, érdemes legalább két-három bank ajánlatát kikérni.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?