26 °C Budapest

10 éves sikersztori: lépésről lépésre

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 16:00

A Google idén ünnepli tizedik születésnapját, a világ egyik legismertebb sikersztorijának főbb állomásait - a kezdetektől egészen napjainkig - mutatjuk ma be a Fortune-magazin összeállításának segítségével.

Az egész 1998-ban indult, amikor is a két végzős egyetemista, Larry Page és Sergey Brin megalapították a Google Inc.-t szeptember 7-én. A kezdetekben egy garázsban dolgoztak Californiában, egészen pontosan hat hónapon át.


1999-ben már ki is költözhettek a garázsból, ugyanis 25 millió dollárnyi kockázati tőkefinanszírozással nyithatott irodát Palo Altoban. Ekkor még kevesebb mint 50 alkalmazottal dolgoztak, ráadásul a logójuk felkiáltójellel végződött (hasonlóan a mai Yahoo!-hoz).

2000-re már több mint egy milliárd honlapot indexszel a Google, annak érdekében, hogy legyőzhesse riválisait, s a világ legnagyobb keresőmotorjává válhasson. Júniusban nyélbe ütnek egy üzletet a Yahoo-val, ez utóbbinak végzetes, hogy 4 évig a Google keresési adataia támaszkodik, s csak 2002-ben kezdi el fejleszteni saját keresési technológiáját.

Még ugyanebben az évben, októberben jelenik meg a Google AdWords, amely szöveg-alapú hirdetéseket ad el, rögtön a keresési eredmények mellett. Érdekességként kiemelhető, hogy a Google úgy lépett be először a mobilpiacra, hogy keresőmotorját az egy időben divatos Palmtopokra is elérhetővé tette.

2001-ben Eric Schmidt váltja fel az alapító Larry Page-t a vezérigazgatói székben, s ez lesz az első olyan év, hogy a vállalat nyereséges. Schmidt a Google előtt négy évig volt vezérigazgató a Novellnél, s a Sun Microsystemsnél is magas pozíciót töltött be. Ebben az évben már körülbelül 250 alkalmazottal dolgoznak, az éves bevétel 86,4 millió dollár, a nyereség pedig 6,99 millió dollár.

2002-ben a Google szerencsecsillaga tovább emelkedik, annak ellenére, hogy a dotcom lufi kipukkanása igencsak megtépázza az internetes cégek renoméját. Az AOL Time Warner vezetője a Google-t nevezi meg az online keresés bajnokaként. Ebben az évben jelenik meg az újabb AdWords, amelyben egyes kulcsszavakra licitálhattak a hirdetők, így döntve el, hogy hol jelenik meg a hirdetés az egyes keresési oldalakon.

2003-ban, az AdWords sikerén felbuzdulva megjelenik az AdSense, amely külső honlapokon ad lehetőséget a hirdetésre. Közben elindul a pletyka, miszerint a Google a tőzsdei bevezetést fontolgatja, elemzők szerint a cég értéke a 25 milliárd dollárt is elérheti. A Microsoft már ekkor szeretne beszállni a kereső-bizniszbe, fontolóra veszi, hogy ajánlatot tegyen-e a Google megvásárlására.

Végül 2004 augusztusában meg is történik a bevezetés, 85 dollárért adnak egy részvényt. Év végére az ár 195 dollárra emelkedik. Még ugyanebben az évben indul útjára az igen nagy népszerűségnek örvendő e-mail szolgáltatás, a G-mail. Persze nem minden arany, ami fénylik, így például csődöt mond az Orkut közösségi oldal, illetve a Froogle ár-összehasonlító weblap is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005-ben jelenneg meg a testre szabható kezdőlapok, melyek már direkt versenyben vannak a Yahoo-val és az MSN-nel. Sőt, ebben az évben pereskedik a Microsofttal is, mivel most az addigi Microsoft-igazgató, Kai-Fu-Lee felel a Google kínai működéséért.

2006-ban két jelentős üzletet is nyélbe üt a Google, ekkor veszik meg ugyanis a mindössze 18 hónapja élő YouTube videómegosztó oldalt, s ekkor kötnek három éves szerződést a MySpace közösségi oldallal is.

2007-ben a Google kerül a Fortune magazin legjobb munkahelyeket rangsoroló toplistájára, ráadásul ebben az évben éri el a rekord-magasságú, 741 dolláros árat részvénye. Ennek ellenére néhány Google-fejes kilép, és saját vállalkozását alapítja meg, a Facebook pedig azóta is több Google-alkalmazottat csábított már magához.

Idén pedig a Microsoft került a Google céltáblájára, idén jelent meg a Google ugyanis saját böngészőjével, a Chrome-mal, illetve tervben van a saját mobil-operációs rendszer, az Android elindítása is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?