19 °C Budapest

Kölcsönösen kiegészíti és erősíti egymást a Gazdasági Egyeztető Fórum és az Országos Érdekegyeztető Tanács

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 08:50

Míg az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a hazai érdekegyeztetés legfontosabb, a munka világával összefüggő kérdésekben illetékes konzultatív testülete, addig a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) az ország versenyképességének javítása érdekében jött létre. Ezért a két grémium nemhogy akadályozná, hanem kölcsönösen kiegészíti és erősíti egymást, elősegítve a szakmai szövetségek és érdekképviseletek, valamint a kormányzati szervek közötti együttműködést és párbeszédet.

Mind feladataikat, mind működési területüket illetően alapvetően elhatárolható egymástól az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) és a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF). Míg az előbbi a szélesebben értelmezett munkaügyi kérdések fő vitafóruma, addig a GEF a korábbi Versenyképességi Tanács feladatait veszi át. A tagok nem munkaadóként vesznek részt a tanácskozáson, hanem konzultációs testületet alkotnak az ország versenyképességének javítása és a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében.

Bizonyára félreértés okozza azokat a sajtóban megjelent információkat, amelyek a két egyeztető fórum jogosítványainak ütközésérő szólnak. A két testületben mindössze az a közös, hogy rendszeres és hatékony fórumot biztosít a gazdasági és az állami szféra szereplői számára. Az OÉT-nek nem csorbul a tájékozódási, véleményezési és egyetértési joga, amely ma is megilleti minden olyan gazdasági, szociális és munkaügyi kérdésben, amely a munkáltatók, illetve a munkavállalók érdekeit közvetlenül vagy közvetve, de jelentősen érinti.

A Gazdasági Egyeztető Fórum a már évek óta sikeresen működő Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának mintájára alakult meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44