21 °C Budapest

Kölcsönösen kiegészíti és erősíti egymást a Gazdasági Egyeztető Fórum és az Országos Érdekegyeztető Tanács

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 08:50

Míg az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a hazai érdekegyeztetés legfontosabb, a munka világával összefüggő kérdésekben illetékes konzultatív testülete, addig a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) az ország versenyképességének javítása érdekében jött létre. Ezért a két grémium nemhogy akadályozná, hanem kölcsönösen kiegészíti és erősíti egymást, elősegítve a szakmai szövetségek és érdekképviseletek, valamint a kormányzati szervek közötti együttműködést és párbeszédet.

Mind feladataikat, mind működési területüket illetően alapvetően elhatárolható egymástól az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) és a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF). Míg az előbbi a szélesebben értelmezett munkaügyi kérdések fő vitafóruma, addig a GEF a korábbi Versenyképességi Tanács feladatait veszi át. A tagok nem munkaadóként vesznek részt a tanácskozáson, hanem konzultációs testületet alkotnak az ország versenyképességének javítása és a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében.

Bizonyára félreértés okozza azokat a sajtóban megjelent információkat, amelyek a két egyeztető fórum jogosítványainak ütközésérő szólnak. A két testületben mindössze az a közös, hogy rendszeres és hatékony fórumot biztosít a gazdasági és az állami szféra szereplői számára. Az OÉT-nek nem csorbul a tájékozódási, véleményezési és egyetértési joga, amely ma is megilleti minden olyan gazdasági, szociális és munkaügyi kérdésben, amely a munkáltatók, illetve a munkavállalók érdekeit közvetlenül vagy közvetve, de jelentősen érinti.

A Gazdasági Egyeztető Fórum a már évek óta sikeresen működő Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának mintájára alakult meg.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem