3 °C Budapest

Hogyan védekezhet egy cég a felvásárlás ellen?

Pénzcentrum
2007. október 10. 14:57

Ellenséges, a célpont menedzsmentje által nem kívánatos felvásárlási kísérlet meghiúsítása ellen a felvásárolni kívánt cég menedzsmentjének számos eszköz és technika áll a rendelkezésére annak érdekében, hogy megnehezítse a felvásárló cég dolgát. Alábbi írásunkban ezeket a módszereket mutatjuk be. Az M&A tranzakciók és piaci trendek folyamatosan nyomon követhetőek a portfolio.hu Vállalati Pénzügyek mellékletében. A portfolio.hu 2007. november 6-án rendezi meg 4. Közép-Kelet Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke Konferenciáját.

Az ellenséges felvásárlás elleni védekezés alapvetően két nagy csoportra, az ajánlattétel előtti és az ajánlattétel utáni technikákra osztható. A kettő között az a különbség, hogy az első csoportba tartozó módszerek megpróbálják elkedvetleníteni a felvásárlókat, az utóbbi technikák pedig arra alkalmasak, hogy az ajánlattétel után nehezítsék meg a támadók életét.

Ajánlattétel előtti technikák

Minősített többség (supermajority)
Ez esetben a felvásárlás jóváhagyásához a célpont vállalat menedzsmentjének két- harmados, vagy annál is nagyobb arányú szavazati többsége szükséges.

Korlátozott szavazati jogok
A szavazati jog nem azonos arányban érvényesül a tulajdonolt üzletrésszel egy bizonyos tulajdoni hányad felett, hacsak a vállalat irányítása ezt nem teszi lehetővé. Ez arra készteti a felvásárlót, hogy egyezkedjen a meglévő cégvezetőkkel. Ilyen például a MOL esetében a szavazati jog 10%-os szinten való maximalizálása.

IT tagok lépcsőzetes választása
Talán a leggyakoribb védekezési eszköz az igazgatósági tagok lépcsőzetes, azaz különböző években történő megválasztása, melynek következtében mandátumuk lejárta sem ugyanazon évre esik. A mandátumok lépcsőzetes lejártának hatására a felvásárló cég nem tudja azonnal átvenni a hatalmat a célpont társaságnál. Hazai példaként a Synegont említhetjük, ahol a Cashline-Pannonplast páros relatív könnyedén tudta leváltani a korábbi IT-t.

Fair ár meghatározás
A felvásárlás lehetetlen, hacsak a részvényenkénti felvásárlási ár nem megfelelő a tulajdonosok számára. Ezt az árat rendszerint valamilyen külső független becslés alapján határozzák meg előre felállított szabály szerint.

Várakozási időszak
A célpont menedzsmentje által nem támogatott ajánlattétel után a vevőnek várnia kell, amíg végre tudja hajtani a tranzakciót.

Méregpirulák (poison pill)
Ez egy nagyon hatékony módszer a felvásárlás megakadályozására. Bár több változata van, az alapötlet azon alapul, hogy a vállalat aktuális tulajdonosainak bizonyos esetekben jogot biztosítanak arra, hogy alacsony áron vásároljon saját részvényt, ami jócskán megnöveli az ellenséges felvásárló költségeit a szabadon forgó részvények megszerzéséért folytatott küzdelemben. Ennek a jognak az érvényesítését általában a felvásárló által elért tulajdoni hányadhoz kötik.

Poison put
Ez a módszer a vállalat hitelezőire fókuszál, melynek lényege, hogy jogot biztosít a kötvényeseknek arra vonatkozóan, hogy azok visszaköveteljék a nyújtott hitelt vagy annak egy részét, ha ellenséges felvásárlás történik a vállalatnál.

Ajánlattétel utáni technikák

Pereskedés
Az alapötlet azon alapul, hogy a felvásárlandó cég valamilyen okból pert indít a felvásárló ellen (tröszt ellenes törvények megsértése, versenyjogi problémák, stb. okán). A pereskedés költséges és időigényes, ami kedvét szegheti az ellenséges felvásárlónak.

Eszköz átstrukturálás
A célvállalat olyan eszközöket vásárol, melyek nem hasznosak a felvásárló számára, vagy olyan helyzetet teremt, mely a versenytörvény szempontjából lehetetlenné teszi a felvásárlást, például az akvizíció után a létrejövő cég monopolhelyzetbe kerülne.

Forrás átstrukturálás
A helyzet ugyanaz mint az előző esetben, csak a mérleg forrás oldalát alakítják át. Például új részvényeket bocsátanak ki, melyet egy vállalathoz közel álló jogi vagy természetes személy vásárol meg. Az is előfordulhat, hogy kötvényeket bocsátanak ki, hogy magasabb legyen a tőkeáttételi mutató, de a sajátrészvény visszavásárlás is egy védekezési technika lehet.

Fehér Lovag (white knight)
A célpont vállalat segítségül hív egy harmadik vállalatot, hogy vásárolja fel a céget az ellenséges felvásárló előtt. Ez azért lehet hasznos, mert egyrészt a licitálás elrettentheti az ellenséges felvásárlót, másrészt a "fehér lovag" később újra leválaszthatja a felvásárolt célpontot.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30