Szlovéniában jobban megéri céget alapítani? Most lehull a lepel...

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 12:00

Az Európai Unió adta lehetőségeket egyre több befektető szeretné kihasználni, ezáltal egyre többen döntenek amellett, hogy egy külföldi országban alapítanak céget. Jelenlegi összeállításunkban a környező országok közül Szlovéniát vizsgáltuk, lássuk mennyibe is kerül egy vállalat alapítása és milyen cégtípusok közül választhatunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szlovéniában magasabb a reáljövedelem, mint Magyarországon -az átlagban mintegy kétszeresét keresik a szlovéniai dolgozók a magyar társaikhoz képest-, és ez az ország az, ami térségünkben Ausztria után a legfejlettebb.

Dél-nyugati szomszédunknál is olyan EU-s cégformák közül választhatunk, mint hazánkban, tehát szabadon dönthetünk arról, hogy rt-t, bt-t vagy kft-t szeretnénk alapítani, attól függően, hogy mennyi a cég jegyzett tőkéje, és milyen mértékű felelősséget vállalnak az alapítók.

Cégünk megalapításához néhány bürokratikus lépcsőt végig kell járni. Legelőször is a cégbíróságon be kell jelentenünk cégünket, alapítóit és a magyarországihoz hasonló adatokat, ekkor kapunk egy cégbejegyzési számot és indulhat a cégünk megalapítása.

A folyamat úgy kezdődik, hogy közjegyzővel hitelesíttetni kell az alapításhoz szükséges okiratokat, bankszámlát nyitni a cég nevére és a cégbíróságon be kell nyújtanunk igénylésünket egy új cég megalapítására. A bejegyzés 35 napot vehet igénybe. A következő lépésként cégbélyegzőt kell készíteni, ami szintén terheli meg majdani költségvetésünket.

Kötelező ezek után az adóhatóságon bejelenteni a céget, el kell végezni a nyugdíj alap és az alkalmazottak bejelentését, valamint regisztrálni kell dolgozóinkat a betegbiztosítási alapban. Ezek az intézkedések díjmentesen elvégezhetőek.

A költségek összegzése (keddi deviza közép árfolyamon átszámolva):

A megvásárolt ingatlanokra telekkönyv bejegyzési kivonatot kell szerezni a Földhivatalban, mely 8-10 napot fog igénybe venni -Magyarországon mindez 1 nap- és 2,880 SIT-be (szlovén stotin), azaz körülbelül 3300 Ft-ba kerül.

Ezek után a következő lépésben az Adóügyi Hivatalban a telek értékének 2%-át kell befizetni illeték formájában. Ezt az adóhatározatot követő 30 napon belül kell megtenni. Ha a telek értékesítője és vevője is az országban fizeti az áfát, abban az esetben nem kell kifizetni a 2%-os adót, a 20%-os áfa kulcs mentesít az alól. Az épületek után fizetendő forgalmi illeték nagysága Szlovéniában 8,5%. Az adóhatóság azonban kérésre felméri az illetékek nagyságát a könnyebb tájékozódás elősegítésének érdekében.

A telekkönyvbejegyzés aláírását követően az ingatlant a vevő illeték után kapja meg, amelynek összege a cég jegyzett tőkéjének nagyságával egyenes arányosan nő.

A sávok a következőképpen alakulnak:

A telek és ingatlan bejegyzésének utolsó állomása a Földhivatali bejegyzés, ami összesen 20900 SIT-be fog nekünk kerülni.

Az sem mellékes azonban a cégek számára, hogy mennyiben különbözik Szlovénia adórendszere a Magyarországiaktól. A legfontosabb adóterheket összefoglaltuk táblázatban, hogy átláthatóbb legyen a céget alapítók számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20