Szlovéniában jobban megéri céget alapítani? Most lehull a lepel...

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 12:00

Az Európai Unió adta lehetőségeket egyre több befektető szeretné kihasználni, ezáltal egyre többen döntenek amellett, hogy egy külföldi országban alapítanak céget. Jelenlegi összeállításunkban a környező országok közül Szlovéniát vizsgáltuk, lássuk mennyibe is kerül egy vállalat alapítása és milyen cégtípusok közül választhatunk.

Szlovéniában magasabb a reáljövedelem, mint Magyarországon -az átlagban mintegy kétszeresét keresik a szlovéniai dolgozók a magyar társaikhoz képest-, és ez az ország az, ami térségünkben Ausztria után a legfejlettebb.

Dél-nyugati szomszédunknál is olyan EU-s cégformák közül választhatunk, mint hazánkban, tehát szabadon dönthetünk arról, hogy rt-t, bt-t vagy kft-t szeretnénk alapítani, attól függően, hogy mennyi a cég jegyzett tőkéje, és milyen mértékű felelősséget vállalnak az alapítók.

Cégünk megalapításához néhány bürokratikus lépcsőt végig kell járni. Legelőször is a cégbíróságon be kell jelentenünk cégünket, alapítóit és a magyarországihoz hasonló adatokat, ekkor kapunk egy cégbejegyzési számot és indulhat a cégünk megalapítása.

A folyamat úgy kezdődik, hogy közjegyzővel hitelesíttetni kell az alapításhoz szükséges okiratokat, bankszámlát nyitni a cég nevére és a cégbíróságon be kell nyújtanunk igénylésünket egy új cég megalapítására. A bejegyzés 35 napot vehet igénybe. A következő lépésként cégbélyegzőt kell készíteni, ami szintén terheli meg majdani költségvetésünket.

Kötelező ezek után az adóhatóságon bejelenteni a céget, el kell végezni a nyugdíj alap és az alkalmazottak bejelentését, valamint regisztrálni kell dolgozóinkat a betegbiztosítási alapban. Ezek az intézkedések díjmentesen elvégezhetőek.

A költségek összegzése (keddi deviza közép árfolyamon átszámolva):

A megvásárolt ingatlanokra telekkönyv bejegyzési kivonatot kell szerezni a Földhivatalban, mely 8-10 napot fog igénybe venni -Magyarországon mindez 1 nap- és 2,880 SIT-be (szlovén stotin), azaz körülbelül 3300 Ft-ba kerül.

Ezek után a következő lépésben az Adóügyi Hivatalban a telek értékének 2%-át kell befizetni illeték formájában. Ezt az adóhatározatot követő 30 napon belül kell megtenni. Ha a telek értékesítője és vevője is az országban fizeti az áfát, abban az esetben nem kell kifizetni a 2%-os adót, a 20%-os áfa kulcs mentesít az alól. Az épületek után fizetendő forgalmi illeték nagysága Szlovéniában 8,5%. Az adóhatóság azonban kérésre felméri az illetékek nagyságát a könnyebb tájékozódás elősegítésének érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A telekkönyvbejegyzés aláírását követően az ingatlant a vevő illeték után kapja meg, amelynek összege a cég jegyzett tőkéjének nagyságával egyenes arányosan nő.

A sávok a következőképpen alakulnak:

A telek és ingatlan bejegyzésének utolsó állomása a Földhivatali bejegyzés, ami összesen 20900 SIT-be fog nekünk kerülni.

Az sem mellékes azonban a cégek számára, hogy mennyiben különbözik Szlovénia adórendszere a Magyarországiaktól. A legfontosabb adóterheket összefoglaltuk táblázatban, hogy átláthatóbb legyen a céget alapítók számára.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06