Beautiful senior woman is enjoying herself tram budapest

Sok magyar nyugdíjasnak jár ez az utalvány: rengetegen megkapták már postán, így spórolnak vele

2024. május 5. 12:02

Elviekben már minden arra jogosult számára megérkezett az ellátottak utazási igazolványa március 31-ig bezárólag postai úton a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Az utazási utalvány - a korábbi kedvezményektől eltérően - 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosít. Akinek nem érkezett meg az utalvány, de úgy gondolja, jogosult lenne erre, az jobb, ha utána jár: kipostázták-e számára az utazási utalványt, és ha igen, miért nem érkezett meg.

Tipikus esete az utazási utalványra való jogosultságnak a nők40 kedvezménnyel nyugdíjazottak helyzete. Sokan nem töltötték még be a 65. életévet, így mégis nyugdíjba mehetnek. Amíg azonban a 65 év felettieknek elég a személyi igazolványukat felmutatni a nyugdíjas kedvezmények igénybeváteléhez, addig a 65 év alattiaknak szükségük van az utazási utalványra.

A közforgalmú személyszállításban a 65 év feletti személyek életkoruk alapján teljes utazási kedvezménnyel vehetnek részt, azaz díjmentesen, személyi okmányuk bemutatásával, számukra már nem szükséges a kedvezményes utazási utalvány. Azonban a 65 év alatti, nyugdíjban és más meghatározott ellátásban részesülők is jogosultak éves utazási utalvány alapján egy meghatározott mértékű utazási kedvezményre: korábban évi tizenhat alkalommal 50%-os és két alkalommal 90%-os mértékű kedvezménnyel válthattak menetjegyet vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Ma már azonban még nagyobb a kedvezmény: a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosít az utazási utalvány.

A Magyar Államkincstár honlapján elérhető tájékoztatás részletesen leírja, ki jogosult ilyen utalványra, meddig érvényes az utalvány, mire jogosít, és hogy mit kell tenni, ha pótolni kell az utalványt. Mutatjuk, mik a legfontosabb tudnivalók.

Ki jogosult az Ellátottak utazási utalványára?

Az Ellátottak utazási utalványára jogosult a 65. életévét be nem töltött 

  • öregségi nyugdíjban, vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülő személy (a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély; egyházi jogi személytől kapott nyugdíj vagy munkaképtelenségi járadék; EGT-állam jogszabályai vagy egyezmény alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj),
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülő személy,
  • rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota legfeljebb 30 %-os,
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülő személy,
  • külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban,
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
  • gyám és a gyámolt személy, a gondnok és a gondnokolt személy,
  • gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.
  • A jogosító ellátás folyósításának szüneteltetése esetén is jár az utazási utalvány.

Az Ellátottak utazási utalványa érvényessége, adattartalma

Az Ellátottak utazási utalványát a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság állítja ki. Az utalvány a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az utazási utalványt március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

Az utazási utalvány tartalmazza a folyósítási törzsszámot, a jogosult nevét és lakcímét. Amennyiben a jogosult gyámság, gondnokság alatt áll, vagy nevelőszülőnél került elhelyezésre, akkor az utazási utalvány a gyám, a gondnok, illetve a nevelőszülő részére kerül kiküldésre. Az utalványon feltüntetésre kerül a gyám, gondnok vagy nevelőszülő neve, és e tisztségeknek megfelelően „GY”/„GO”/”NS” rövidítés.

Milyen kedvezmények vehetők igénybe az Ellátottak utazási utalványával?

Az Ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosít. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az arra jogosultak részére – a 2024. március 1-je előtt hatályos jogszabály alapján – intézkedett a 2025. március 31-ig érvényes utazási utalványok kiállításáról és kiküldéséről. Ez az okmány a rajta feltüntetett érvényességi időn belül alkalmas arra, hogy igazolja a jogosultságot a 2024. március 1-től érvényes kedvezményekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2024. március 1-jét követően tehát nem az utalványon olvasható, kedvezményekről szóló tájékoztató szerinti kedvezmények vehetők igénybe, valamint ettől az időponttól az utalvány hátoldalán lévő bélyegzőhelyek is funkciójukat vesztik - írják.

Van-e lehetőség pótlásra, cserére?

Az utalvány pótlása, cseréje a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól díjmentesen kérhető.

Az Ellátottak utazási utalványa cseréjét, pótlását, illetve az utazási utalvánnyal kapcsolatos bármilyen bejelentését elektronikusan itt lehet megtenni: magyarorszag.hu. Postai úton a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság
(Budapest, 1820) címén, vagy személyesen lehet ügyet intézni. A pótlást ezen az űrlapon lehet kérvényezni.

Bejelentési kötelezettség

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére 15 napon belül köteles bejelenteni a külföldről nyugellátásban részesülő, hazatelepült magyar állampolgár, ha a külföldi nyugellátásra jogosultsága megszűnik, vagy ha a nyugellátása folyósítása szünetel, továbbá ha részére – magyarországi szolgálati idő alapján – egyezményes nyugellátást állapítanak meg, valamint azt a tényt is, ha a magyarországi tartózkodási helye megszűnik.

A gyám, gondnok, nevelőszülő köteles bejelenteni, ha e tisztsége megszűnik, illetve ha az Ellátottak utazási utalványán feltüntetett személynek már nem gyámja, gondnoka, nevelőszülője - írja a MÁK honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem