7 °C Budapest

Most érdemes eurót venni a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2011. május 3. 15:06

Két hete szokatlanul stabil és bő egy éve a legerősebb szintje körül jár a forint az euróval szemben, a nyár pedig közeledik, így sokakban felmerülhet a kérdés: érdemes-e most átváltani a külföldi utazáshoz a valutát. Több érv szól amellett, hogy érdemes minél haramabb az erre a célra szánt pénz egy részét beszerezni, de amellett is, hogy lehet még várni a lépés megtételével.

Az elmúlt két hétben szokatlanul stabil volt a forint az euróval szemben amellett is, hogy a nemzetközi befektetői hangulat jellemzően javult, a globális kockázati étvágy fokozódott. Ez pedig akár figyelmeztető jel is lehet mind befektetői szempontból, mind pedig a külföldi nyaralásra készülés szempontjából, hiszen kedvező külső környezetben és érdemi negatív magyar hírek hiányában sem tudott tovább erősödni a forint. Az alábbiakban röviden tekintjük át azokat a hazai és nemzetközi tényezőket, amelyek a forint kilátásait és a nyaralókat érdeklő kérdés válaszát alapvetően befolyásolják.

 

Az alábbi tényezők abba az irányba mutatnak, hogy érdemes minél hamarabb eurót váltani:

1.) Kissé túlzottnak is nevezhető a nyugalom a világban a sok kedvezőtlen, bizonytalanságra okot adó tényező mellett (pl. arab konfliktusok, hároméves csúcson lévő olajárak, eurózóna adósságválsága, amerikai és japán költségvetési és államadósság-problémák, terrorkockázatok bin Laden halálával összefüggésben, stb.). A globális kockázatvállalási hajlandóság egyik kiemelten figyelt mutatószáma, a VIX-index egy éve a legerősebb kockázati étvágyat jelzi (éves mélyponton az index), így tehát benne van a levegőben egy korrekció. Amint az alábbi ábrán látszik, a VIX-index tendenciájában erősen befolyásolja a forint euróval szembeni árfolyamát. Amennyiben tehát egy külső piaci sokk keletkezne, akkor az a kockázati étvágy csökkenésén keresztül a forintot is gyengítené, igaz valószínűleg inkább csak átmenetileg és mérsékelten.

 


2.) Az egyik potenciálisan nagy, negatív pénz- és tőkepiaci hullámokat okozó esemény és így forintgyengítő tényező lehet az előre kalkulálhatatlan geopolitikai kockázatokat (forrongások, terrortámadások) leszámítva a görög államadósság esetleges átstrukturálása, amely ha bekövetkezik, érdemes lehet minél hamarabb, akár most nyáron túlesni rajta, amint azt egyik elemzésünkben körbejártuk. Számos piaci szereplő aggódik amiatt, hogy az amerikai jegybank június végén kifutó államkötvény vásárlási programja után kik lesznek az amerikai kötvények vásárlói (jelenleg a kibocsátások döntő többségét a jegybank vásárolja meg, amely kereslet júliustól kiesik. A világ legnagyobb kötvényalapja az amerikai államkötvények ellen "fogad"). A friss kalkulációk szerint az amerikai adósságkorlátot augusztusban éri el az Egyesült Államok, az esetleges plafonelérés és a költségvetési hiánycsökkentésről szóló megállapodás hiánya jelentős nemzetközi befektetői hangulatrontó hatással járhat.

3.) Március közepén, a jelentős negatív piaci fejlemények (líbiai konfliktus, japán földrengés) mellett sem tudott gyengülni a forint a Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos pozitív befektetői megítélés, illetve a magyar gazdaság kedvező külső egyensúlya (a masszívan többletes külkereskedelmi mérleg miatt többletes folyó fizetési mérleg) miatt, most viszont a kedvező környezetben sem tud érdemben erősödni a magyar fizetőeszköz. Utóbbiakban rövid távon nem várható fordulat, ugyanakkor a forint gyengülés irányába való sérülékenysége mellett szól a külföldi befektetők magyar eszközökkel kapcsolatos pozícionáltsága. Amint a közelmúltban rámutattunk: a teljes magyar kitettségük magasabb szintre emelkedett, mint amely 2010 tavaszán, a választások előtti csaknem euforikus piaci hangulatban jellemző volt; az állampapírpiacon a több mint fél éve folyamatos nettó vásárlások miatt csaknem arra a szintre emelkedett vissza az állampapír-kitettségük, mint ami a 2008-as válság előtt jellemző volt.


JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


4.) Az elmúlt 5-6 év tapasztalata szerint a turistaszezon kezdetétől augusztus második feléig fokozatosan erősödik a felfutó kuna kereslet miatt a magyarok által is kedvelt Horvátország fizetőeszköze, így most egészen kedvező árfolyamon (36 forint körül) juthatunk kunához.

Az alábbi tényezők abba az irányba mutatnak, hogy nem sürgős még a valutaváltás, hiszen elképzelhető, hogy a következő hetekben-hónapokban lesz még kedvezőbb időperiódus is ennek meglépéséhez:

1.) A romló globális légkör és így a küszöbön álló forintgyengülés, mint potenciális kockázati tényező kézenfekvő "cáfolata", hogy az elmúlt hónapok sorozatosan negatív piaci eseményei (arab forrongások, japán földrengés) sem tudták érdemben, illetve tartósan rontani a jókedvet a világban, ami nagyrészt a globális pénzbőséggel, a nagy fejlett piaci jegybankok rendkívül laza monetáris politikájával függ össze. A jelek szerint amíg a világ "úszik a pénzben", addig ez elnyomja az aggodalomra okot adó fejlemények súlyát, illetve negatív piaci következményeit. A pénzbőségben néhány hónapos távon várhatóan még nem lesz érdemi változás, hiszen az amerikai jegybank éppen múlt héten jelezte, hogy a júniusban kifutó amerikai kötvényvásárlási programját követően sem kezdi el mérlegfőösszege mérséklését (azaz a likviditás visszaszívását), az angol jegybank sem tervezi azt rövid távon, az eurózónában pedig a periféria országok problémái miatt a rövid távú korlátlan likviditás egyelőre még fennmaradhat a kamatemelések mellett is (a japán jegybank bővíti a likviditást földrengés következményeinek enyhítése érdekében).

2.) A három éves csúcson lévő olajárak, mint továbbra is egyértelműen felfelé mutató inflációs kockázat, mellett a Magyar Nemzeti Bank további kamatemelésekre kényszerülhet az inflációs célkövetés logikája alapján, ez pedig - amennyiben kedvező marad a globális befektetői légkör, a kamatkülönbségre játszó devizapiaci stratégiák miatt - a forint további erősödését hozhatja átmenetileg akár 250-255-ig is az euróval szemben.

3.) A befektetők pozitív megítélése a magyar államháztartási kiigazító programmal kapcsolatban egyelőre kitarthat amellett is, hogy az idei államháztartási hiánnyal kapcsolatos kockázatok továbbra is adottak (az egyszeri bevételektől tisztított GDP-arányos deficit valóban 3% alatt tud-e maradni, ami a túlzott deficit eljárás alól kikerülés miatt kritikusan fontos). A Széll Kálmán Terv egyes területein az intézkedések időbeli menetrendjét bizonyára tartani igyekszik a kormány, a költségvetési egyenlegjavulásban bekövetkező esetleges elcsúszás (pl. a gyógyszerkasszánál, munkaerőpiaci támogatásoknál, illetve a rokkantnyugdíjas kiadások lefaragásánál) ugyanakkor csak később derülhet majd ki.

A fentiek mellett összességében megfontolandó lehet a nyaralásra, külföldi utazásra szánt összeg felének jelenlegi igen kedvező árfolyam melletti átváltása euróra (illetve dollárra), így csak az összeg másik felénél futjuk az árfolyamkockázatot. Amennyiben a forint a kedvező külpiaci fejlemények és a Magyarországgal kapcsolatos egyelőre pozitív befektetői megítélés miatt tovább erősödne, akkor lenne még lehetőség kedvezőbb árfolyamok "elcsípéséhez is" a pénzváltáshoz, ugyanakkor ha a forint gyengülne a nyári hónapokban, akkor sem kellene a teljes összeget a kedvezőtlenebb árfolyamok mellett átváltani.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem