31 °C Budapest

Lízingelt az autód? - Akkor ezt jobb ha tudod!

Pénzcentrum
2006. szeptember 8. 08:00

Hazánkban egyre többen vannak olyanok akik gépjármű-lízing segítségével váltják valóra álmaikat és vásárolnak új vagy használt autót. Ez utóbbi esetében azonban a lelkes vásárló gyakran találkozhat azzal a problémával, hogy a megvásárlandó "gépcsoda" egy lízingcég tulajdonában van. A dolgot még tovább nehezíti, ha a leendő vevő szintén lízingelni szeretné a járművet. Milyen megoldásokat kínálnak a hazai lízingtársaságok és milyen megoldások vannak külföldön?

Hazai vizeken

A penzcentrum.hu megkeresésére a Merkantil Csoportnál elmondták, hogy jelenleg csak abban az esetben van lehetőség lízinggel terhelt gépjármű finanszírozott formában történő átruházására ("átcedálására"), ha az eredeti lízingbe vevő is az adott pénzintézetnél finanszíroztatta gépjárművét.

Ilyenkor az eladó lezárja szerződését (az általánosan alkalmazott lezárási díj megfizetése mellett), a vevő pedig új finanszírozási szerződést köt a bankkal (ami lehet hitel, lízing vagy akár tartós bérlet is). Az új szerződés megkötéséhez a vevőnek hitel/lízing kérelmet kell kitölteni, az elbírálás során pedig a bank fedezetértékelést is végez. Az ügyletek számottevő hányada ebben a fázisban el is akad, mert a portfoliót jelenleg jellemző futamidők és önrészek mellett - különösen a futamidő első részében - a tőketartozás meghaladhatja a finanszírozott gépjármű aktuális értékét.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a Merkantil csoportnál - éppúgy, mint általában a gépjármű-finanszírozási piacon - a lízing ügyletek aránya kevesebb, mint tíz százalék, így eleve kevés gépjárműnél jöhet szóba a lízingszerződés esetleges átvállalása. Hitelszerződés "átvállalása" esetén hasonló az ügymenet: a hitel átvállalása csak a régi szerződés lezárása, illetve új finanszírozási szerződés megkötése mellett lehetséges. A szerződés lezárási díja az alábbiak szerint alakulhat a megkötött szerződés függvényében: A fennmaradó tőketartozás 3% - 6%, de minimum 30.000 forint.

Külföldön minden más?

Külföldön, jellemzően Amerikában, számos weboldal kínál lehetőséget a lízingelt autót eladni és venni szándékozók számára.

A honlapok a közvetítő szerepét töltik be a két fél között. Megoldást kínálnak mindazok számára, akik nem tudják vagy nem akarják már tovább fizetni a lízingdíjakat.

A folyamat elég egyszerűen zajlik. A lízingelt gépjárműt eladni szándékozó regisztrál a honlapon, befizeti a regisztrációs díjat, feltölti az autó és a lízingkonstrukció főbb paramétereit ( befizetett összeg, hátralévő futamidő, maradványérték, stb). A vásárolni szándékozó látogató szintén regisztrál a honlapon (szintén fizet érte), majd kiválasztja a számára megfelelő gépjárművet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt követően a honlap üzemeltetői elvégzik a szükséges papírmunkát, ami egy szerződés megkötését jelenti a vevő és az eladó között arról, hogy a vevő átvállalja lízingdíj fizetését a fennálló tartozás erejéig. Természetesen a szerződéskötésnek is van díja és az eladónak ezeken felül még egy költsége felmerül, ami nem más, mint a kocsi elszállítása a vevőnek.

Mindezen díjakat összegezve, azonban elmondható, hogy a fizetendő költségek jelentősen alatta maradnak a lízing előtörlesztésekor és új az szerződés megkötésekor felmerülő díjaknak.

A konstrukció sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt év adataihoz képest mintegy 20-50 százalékos tarnzakciószámbeli növekedést produkáltak az ezzel foglalkozó honlapok.

A rendszer működéséről és helytállóságáról azonban megoszlanak a vélemények a finanszírozó társaságok körében. A legfőbb problémának azt tartják, hogy egy esetleges nemfizetés esetén a pénzintézetek csak az eredeti finanszírozotthoz fordulhatnak, aki ugye már továbbadta a gépjárművet, illetve áthárította a díjfizetést.

Információink szerint a magyar gépjármű-finanszírozási piacon nincs olyan pénzügyi termék, amely kifejezetten a lízingszerződések átvállalását segítené elő. A piaci szereplők ilyen tranzakciót jellemzően az első részben említett feltételekhez hasonló módon, a régi finanszírozási szerződés idő előtti lezárása és új finanszírozási szerződés megkötése mellett bonyolítják.

Piaci igény van ugyan a lízing (illetve hitel) szerződések átvállalására, de ezeket a tranzakciókat nehezíti, hogy a gépjárművek fedezeti értéke a futamidő egyes szakaszaiban alacsonyabb lehet, mint fennálló tőketartozás. Ebben az esetben pedig a gépjármű értékesítésekor az eladónak a szerződés lezárási díjon felül ki kell egyenlítenie a gépjármű értéke és a finanszírozás kapcsán fennálló aktuális tőketartozás közti különbséget is. Ez jelentősen csökkenti a lízing, illetve hitel átvállalás mellett történő gépjármű értékesítés vonzerejét. A gépjármű finanszírozási piacot jellemző éles verseny ellenére a finanszírozási szerződések átcedálását a finanszírozó cégek nem támogatják: a régi finanszírozási szerződés lezárásának költségeit egyelőre nem lehet kikerülni.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?