21 °C Budapest

20%-kal drágult a földgáz, 37%-kal a kőolaj

Pénzcentrum
2005. december 2. 09:00

157.2 m eurós hiánnyal zárt szeptemberben a külkereskedelmi mérleg. A hiány kb. 130 m euróval haladja meg a tavaly szeptemberit. Az első kilenc hónap hiánya 2.1 mrd euró, mely a hivatalos statisztikák szerint kb. 1.1 mrd euróval marad el a tavalyi év azonos időszakától. A különbség valószínűleg nem elsősorban fundamentális okokból származik, hanem az elszámolási rendszer változását (önbevallásra

157.2 m eurós hiánnyal zárt szeptemberben a külkereskedelmi mérleg. A hiány kb. 130 m euróval haladja meg a tavaly szeptemberit. Az első kilenc hónap hiánya 2.1 mrd euró, mely a hivatalos statisztikák szerint kb. 1.1 mrd euróval marad el a tavalyi év azonos időszakától. A különbség valószínűleg nem elsősorban fundamentális okokból származik, hanem az elszámolási rendszer változását (önbevallásra való áttérés, az import alulbecslése) tükrözi.

A KSH adatai szerint 2005 első kilenc hónapjában a kivitel volumene 10%-kal, a behozatalé pedig 4%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


A forgalom első félévi növekedési ütemét - különösen importban - jelentősen befolyásolták a csatlakozással összefüggésben jelentkező ún. bázishatások, amelyek az export-import olló kivitel javára történő szétnyílásában, és ezzel összefüggésben a mérleg nagyfokú javulásában mutatkoztak meg. A harmadik negyedévben ezzel szemben az export értékbővülése (10%) már alig haladta meg az importét (9%).


A behozatal forintárszintje az első kilenc hónapban változatlan maradt, a kivitelé 2%-kal mérséklődött. A cserearány közel 2%-kal romlott, amit jelentős részben a behozatalban lényegesen nagyobb forgalmú energiahordozók kereskedelmében tapasztalt határozott árszintnövekedés eredményezett. Az időszakon belül a harmadik negyedévben az import árindexe - az első félévben tapasztalthoz képest - jelentősebb mértékben, mintegy 3 százalékponttal meghaladta az exportét. A forint a főbb devizákhoz viszonyítva mintegy 3%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz képest közel 3, a dollárhoz viszonyítva pedig 6%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 1, importban pedig 3%-kal nőtt.

A legnagyobb részarányú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 10, importban pedig 5%-kal nőtt 2004 első kilenc hónapjához képest. A feldolgozott termékek volumene a kivitelben 9%-kal nőtt, a behozatalban viszont változatlan maradt. Az árufőcsoportba tartozó árufejezetek közül mind exportban, mind pedig importban a vegyi áruk és hasonló termékek kereskedelme nőtt a legnagyobb mértékben, értékadatokból számítva 17, illetve 7%-kal. Az árufőcsoport importjának alakulását jelentősen befolyásolta, hogy a színesfémek forgalma több mint 30%-kal visszaesett a megelőző év azonos időszakában regisztrált értékhez képest.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 15, az exporté pedig 31%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Behozatalban a több mint 20%-kal dráguló földgáz mennyisége mintegy 4%-kal bővült, a 37%-kal magasabb forintárszinten beszerzett nyers kőolaj volumene negyedével lett nagyobb. Az energiahordozók árszintje az éven belül növekvő tendenciájú volt, s a harmadik negyedévben a földgáz importjában már 32, a nyers kőolajéban pedig 55%-os forintárszint-növekedés következett be az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene az importéval megegyező mértékben, 11%-kal bővült.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 6%-kal bővült, az onnan feladott behozatalé ezzel szemben 1%-kal mérséklődött. A régi tagállamok viszonylatában az export volumene 2%-kal nőtt, míg az import 3%-kal csökkent. A kivitel indexe a teljes külkereskedelmi forgalmunkból 10%-os részaránnyal rendelkező új tagállamok esetében is magasabban alakult a behozatalénál (137, illetve 111%).

Az Európai Unión kívüli országokkallebonyolított forgalomban a behozatal volumene 18, a kivitelé 27%-kal nőtt. Miután az unión kívüli országok, valamint az új tagállamok esetében is lényegesen nagyobb exportnövekedés következett be, mint a régi uniós tagországok viszonylatában, ezért ez utóbbi országcsoport forgalmunkban elért részesedése a csatlakozást megelőző 74%-ról 66%-ra csökkent.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35