26 °C Budapest
Máris végóráit éli a Metaverzum? Múló divat lehet a forradalmi tervekből

Máris végóráit éli a Metaverzum? Múló divat lehet a forradalmi tervekből

2022. július 12. 12:28

Nem is olyan régen, még tudományos-fantasztikus regényekben lehetett olvasni egy olyan “párhuzamos világról”, ahova különleges interfészek segítségével belépve egy olyan helyen találtuk magunkat, ahol nem kötnek minket a fizika törvényei, és bárkik lehetünk. Ez mára a technika fejlődésének köszönhetően valósággá vált, és egyre több metaverzum jön létre. Maga a fejlesztés természetesen még gyerekcipőben jár, azonban a nagyvállalatok, egyelőre még csak főként presztízsokokból, de már jelen vannak ezeken a platformokon.

Maga a metaverzum az internet következő generációja, azaz egy olyan virtuális tér, amely összeköti a felhasználókat életük minden területén. Az egyes platformokat pedig úgy tudjuk elérni, ahogy most a weboldalakat. Az már most látszik, hogy bár elkerülhetetlen a digitális fizetőeszközök használata ebben az új világban, a pénz hagyományos formái is meg fognak jeleni valamilyen módon, hiszen a bankok sem szeretnének majd kimaradni egy olyan piacról, amelynek értékét már most több mint 10 billió dollárra becsülik.

A digitális eszközök, mint a kriptovaluták, a tokenek, a stablecoinok, a CBDC-k (digitális jegybankpénzek), mellett fontos szerepük lesz a userek tulajdonjogait megtestesítő NFT-knek, amelyek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a megváltoztathatatlanság, kereskedhetőség, összetehetőség.

Maga a blokklánc technológia több módon is fontos szerepet játszhat a metaverzumokban. Egyrészt a blokklánc technológia alapját adó decentralizáltság elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy biztosítsa az átjárást az egyes platformok között. Másrészről, mivel biztosan nagy számban fognak kereskedelmi tevékenységeket is bonyolítani ebben a virtuális világban, így szükség van egy olyan rendszerre, amely azonnali és megbízható, így logikusnak tűnik, hogy ez egy blokklánc alapú digitális eszköz legyen.

Mindezek mellett kiemelt szerepet fog kapni a tulajdonjog hitelesítése, amelyre pedig már létezik megfelelő technológia, a szintén blokklánc alapon működő, fent már említett, NFT-k formájában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meggyőződésünk, hogy a metaverzum koncepció, bár még gyerekcipőben jár, és sok kihívással kell még szembenéznie mind technológiai, mind jogi oldalról, egyértelműen a jövőt jelenti. Mindazok mellett, hogy hatalmas üzleti potenciált rejt magában, új alapokra helyezheti az egészségügyet, az oktatást, a művészeteket, a társadalmi kapcsolatokat, sőt, még a gyártást is. Mi a BLOCKBEN-nél már évek óta ezen a technológián dolgozunk, mert hiszünk a blokklánc technológiára épülő jövőben.

–  tette hozzá elemzésében Szabolcsi András, a BLOCKBEN informatikai igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?