16 °C Budapest
Blond woman with hair bun watching TV on a cozy sofa against fireplace indoors

Teherré vált a Netflix a magyaroknak: lehagyott minket Európa, még a horvátok is jobban jártak

2024. január 20. 14:02

Ma már szinte nincsen olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő legalább egy videó streaming szolgáltatásra, amik közül világszinten talán még mindig a Netflix az egyik legnépszerűbb. Azonban az előfizetés ára nemcsak csomagonként, de országonként is eltérő lehet. Nem beszélve arról, hogy egy 10 eurós összeg teljesen mást jelent egy németnek, mint egy románnak vagy egy magyarnak.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy ma már a legtöbb embernek nem jelent újdonságot a digitális rezsi fogalma, ami alapvetően egy lappangó, könnyen megugró extra kiadás minden hónapban. Ráadásul, ha nem figyelünk össze ezeknek az összessége akár 40 ezer forint körülre is rúghat. Egy átlagos ember ugyanis, akinek Android készüléke van, és PlayStation-ön szeret játszani mondjuk. Ha ez a fiktív ember mindössze a három legnépszerűbb streaming szolgáltatóra, az HBO Max-ra, a Netflixre és a Disney+-ra fizet elő, akkor 18 840 forintot költ digitális rezsire úgy, hogy az extra tárhely, illetve egy YouTube prémium előfizetés is van benne, a középső csomagokra fizetett elő.

De szűkítsük le egy kicsit a kört, vegyük csak a filmes oldalakat, mint a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, az Apple Tv Plus, Disney+-t és a SkyShowtime-ot. Ha mindenre előfizetünk – és miért ne tennénk, hiszen így tudjuk lefedni csak a teljes kínálatot – és sajnálatos módon nem tudtunk élni egyik kedvezménnyel se, akkor csak ezeknek az oldalaknak az előfizetése tízezrekbe kerülhet.

Akár a dupláját is fizethetjük a Netflixért

A fent összeállított csomag pedig régiónként, sőt országonként is változhat. Cikkünkben a Netflixet vesszük alapul annak érdekében, hogy megnézzük azt, hogy mégis a környező országok közül kik is jártak a legjobban, és a legrosszabbul a streaming árakat nézve. Azért a Netflixre esett a Pénzcentrum választása, mert ez az egyetlen olyan streaming szolgáltató, ami az összes vizsgált országban megtalálható.

Az pedig már elsőre szembetűnő a lenti táblázatban, hogy mekkora különbségek lehetnek az egyes országok árai között. A számítás leegyszerűsítéséhez a jelenlegi árfolyamon számolva forintban határoztuk meg az előfizetések összegét. Ez alapján pedig messze nem a magyarok jártak a legjobban. A prémium előfizetés árai 3813 és 6866 forint között mozognak, amiben a magyarok a maguk 4490 forintos árával még elég olcsónak számítanak.

A legdrágább – csak az előfizetés árát nézve – Ausztriában a Netflix, ahol 6866 forintba kerül havonta a 4 fiókos, prémium előfizetés. Második helyen végzett ezzel Románia, ahol 5736 forintba kerül a szolgáltatás havonta, őt követi Németország (4957 forint), majd Csehország (4910 forint). Szlovákia és Szerbia (4585 forint) fej-fej mellett haladva lett az ötödik, amivel a lengyelek (4534 forint) a hatodik, a magyarok (4490 forint) a hetedik helyre kerültek.

Azaz csak Horvátországban (3820 forint) és Szlovéniában (3813 forint) olcsóbb az előfizetés, mint nálunk.

Innen nézve pedig messze azok közé tartozunk, akik a legjobban jártak az előfizetés árát tekintve. Viszont, ha már azt is belevesszük a képletbe, hogy mekkora az adott ország átlagkeresete teljesen más megvilágításba kerül a kérdés. Magyarország pedig az élbolyból hirtelen a sereghajtók közé kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Na de tényleg mi jártunk a legjobban?

Lehetséges, hogy Ausztriában 6866 forintot kell fizetniük havonta az embereknek a Netflixért, azonban érdemes beleszámolni, hogy a (Wikipedia) adatai alapján a nettó átlagjövedelem forintba átszámolva 1 millió 250 ezer forint körül mozog. Azaz a Netflix előfizetés mindössze a nettó átlagfizetés 0,53 százalékát teszi ki.

Azonban ezzel Ausztria mindössze a második lett, ugyanis a németeknek a nettó átlagkeresete 1 millió 500 ezer forint körül mozog a friss adatok szerint, azaz a szolgáltatóra való előfizetés csak a fizetésük 0,32 százalékát teszi ki. A legszerencsésebbek között a sorban Szlovénia a következő, ahol 551 ezer forint a nettó átlagkereset, míg 3813 forintot fizetnek az előfizetésért. Ez 0,69 százalékot jelent. A dobogóról éppen, hogy lecsúszott Horvátország, ahol az átlagkereset 0,86 százalékát teszi ki a Netflix. A horvátokat követi Csehország (0,9 százalék), Lengyelország (0,94 százalék), illetve a szlovákok, akik csak egy kicsivel előztek be minket.

Ezzel Románia és Szerbia lettek a sereghajtók: előbbiben az átlagkereset 361 ezer forintot tesz ki, ami azt jelenti, hogy az előfizetés ára a nettó átlagkereset 1,58 százaléka. Utóbbiban pedig 282 ezer forintot kapnak készhez átlagosan a lakosok, azaz a Netflix előfizetők az 1,62 százalékát hagyják ott a cég számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem