27 °C Budapest
Alig maradt valami Détár Enikőnek a válás után: hitelből épít új életet

Alig maradt valami Détár Enikőnek a válás után: hitelből épít új életet

2017. május 10. 16:34

A színésznő szerelmével, Péterrel együtt nagy fába is vágta a fejszéjét: építkezésbe kezdtek. A költségek egy részét hitelből finanszírozza, bízik benne, hogy menni fog a törlesztés.


Könnyűszerkezetes családi házat épít új szerelmével Détár Enikő. A színésznő a Borsnak mesélt arról, hogy már néhány éve albérletben lakik, nagyon szeretett volna újra egy saját kertes házat. Ő és párja építkezésbe kezdtek, júniusban kellett volna elkészülnie új otthonuknak, de az időjárás közbeszólt, csúszik az átadás.

Egy részét hitelből finanszírozom. Bízom annyira magamban, hogy menni fog a törlesztés. Sok éjszakán át beszélgettünk erről Péterrel, végül bevállaltuk. Senki nem tartott fegyvert a fejemhez, az én vágyam, igényem volt

- mondta.

A lakásvásárlás, építkezés egyik legfőbb kérdése, hogy milyen hitelt vegyünk fel, illetve, hogyan spóroljunk a következő évtizedek alatt, amíg visszafizetjük a kölcsönt. Egy kis odafigyeléssel sok pénzt takaríthatunk meg, fontos tehát, hogy a lehető legjobb konstrukciót válasszuk.

Jól jöhet a hitel

Sokan nem tudják finanszírozni a lakást hitel nélkül. Nem könnyű viszont megtalálni a számunkra leginkább megfelelő konstrukciót, ráadásul a bankok ajánlatai között akár több milliós eltérések is lehetnek.

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, ha 15 milliót vennénk fel 15 évre egy 25 milliós lakás megvásárlásához, és az igazolható jövedelmünket a hitelt nyújtó bankhoz utalnánk, milyen ajánlatok közül választhatnánk.  A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján a K&H bank üzleti feltételű forint lakáshitele a legjobb választás. Így a havi törlesztő részlet 99736 forint lenne, a THM 2,59 százalék, és végül 18 082 113 forintot kéne visszafizetni.

Jó választás lehet a Gránit Bank Lakáshitele is, itt a THM 2,71 százalék, a havi törlesztő 101152 forint, és a végösszeg 18226226 forint. Ha az MKB Kamatkövető Forint Lakáshitelét választjuk, a THM 2,82 százalék, a havi törlesztő részlet 101632, míg a visszafizetendő összeg 18 368 412 forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miből fizessük a berendezési tárgyakat?

Az otthonteremtés költséges dolog, ha megvan a kezdőrészlet és a lakáshitel, még mindig felmerül a kérdés: miből finanszírozzuk az új bútorokat, műszaki cikkeket? Erre nyújthat megoldást a személyi kölcsön. Ha másfélmillió forintot vennénk fel 5 évre úgy, hogy az igazolható jövedelmünk nem több mint havi nettó 250 ezer forint, a következő ajánlatok közül választhatunk.

A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsön a legjobb választás. Így a havi törlesztőrészlet 31 863 forint, a THM 11,16 százalék, és végül 1 939 931 forintot kell visszafizetnünk. Jó választás lehet a CIB Előrelépő Személyi Kölcsöne is, aminek a havi törlesztőrészélete 32720 forint, a THM 11,73 százalék, a visszafizetendő összeg pedig 1 963 226 forint. Ha a Sberbank Fair személyi kölcsönt választjuk, a havi törlesztőnk 33 359 forint lesz, a THM 13,36 százalék, és a visszafizetendő összeg 2 016 546 forint.

Segíthet az LTP is

A lakás-takarékpénztári megtakarítás jó lehet akkor is, ha tudjuk, hogy a jövőben valamikor majd lakást, házat szeretnénk vásárolni, de akkor is, ha már megvan a hitelünk, ugyanis hiteltörlesztésre is fordíthatjuk. Ráadásul a havonta befizetett összegek után évente 30 százalékos (max. 72 ezer forint) állami támogatást kapunk, amivel 4 éves futamidő mellett akár 10 százalék feletti hozamot is elérhetünk.

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével te is megnézheted, milyen LTP-termékkel járnál a legjobban. De nézzünk néhány konkrét példát:
Ha a családban ketten is félre tudnak tenni havonta 20 ezer forintot, akkor az OTP Lakástakarék Start 4 csomagjával négy év alatt kétszer 1 172 313 forintot kapnának lakáscélra. Az Aegon Kamat Fix Plusz 4-elnégy év után egyenként 1 172 392 forinttal lehetünk gazdagabbak, ha pedig az Erste Lakástakarék EgyOtthont választjuk, úgy négy év után kétszer 1 250 600 forinttal leszünk gazdagabbak.

Ha a megtakarítási idő nem 4, hanem 6 év, akkor ugyanilyen feltételek mellett (vagyis havonta kétszer 20 ezer forint átutalásával számolva) az OTP Lakástakarék Start 6 csomag kétszer 1 877 661 forintot hoz a konyhára, az Aegon Kamat Fix Plusz 6-ot választva kétszer 1 877 904 forint üti a markunkat. Az Erste Takarék EgyOtthonnal is jól járhatunk, így kétszer 1 877 776 forintot kaphatunk lakásra.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?