Hogyan készül a gyümölcsleves? Frissítő, hideg gyümölcsleves pudinggal, görög gyümölcsleves recept
Hideg gyümölcsleves recept: görög gyümölcsleves. Hogyan készül a gyümölcsleves pudinggal, a gyümölcsleves mellé mi illik? Mutatjuk, hogy mi illik a gyümölcsleves mellé!
A hideg gyümölcsleves a nyári időszak egyik legfinomabb, frissítő fogása, amit még a tikkasztó hőség során is szívesen fogyasztunk: laktat, mégsem telít el, sőt, a desszertkészítést is megúszhatjuk vele, hiszen a gyümölcsleves kellemes édessége megadja számunkra a szervezet igényelte zsírt és cukrot. Cikkünkben bemutatjuk a gyümölcsleves készítés két útját: hogyan készül a görög gyümölcsleves és a magyarosabb ízvilágú, hideg gyümölcsleves pudinggal? Ez a két gyümölcsleves recept egyaránt tökéletes kelléke egy nyári (vagy akár téli) ebédnek, amit nem csak a gyerekek értékelnek nagyra, de a felnőttek is emlegetni fogják! Azt is eláruljuk, hogy a gyümölcsleves mellé mi illik, ha egy teljes ebédmenü összeállításán törjük a fejünket.
1. Görög gyümölcsleves
A görög gyümölcsleves hozzávalói
- 500 g görögdinnye
- 500 g sárgadinnye
- 3 db őszibarack (meghámozva)
- 300 g piros ribizli
- 1 l 100%-os narancslé
- 2 dl habtejszín
- 4 ek kristálycukor
A görög gyümölcsleves recept elkészítése
- 1. Kockázzuk fel egyforma méretűre a dinnyéket és a barackot, szemezzük le a ribizlit a száráról.
- 2. Öntsük a narancslevet (lehetőleg frissen facsartat) és a habtejszínt egy nagyobb edénybe és keverjük el benne a kristálycukrot (ha a narancslé nagyon édes, akár ki is hagyhatjuk).
- 3. Tegyük bele a gyümölcsöket a görög gyümölcsleves tejszínes levébe és hűtsük le jól (nem kell összefőzni!). Hidegen tálaljuk, ízlés szerint egy kis tejszínhabbal a tetején.
2. Hideg gyümölcsleves pudinggal
A hideg gyümölcsleves hozzávalói
- 300 g meggy
- 200 g cseresznye
- 200 g alma
- 100 g körte
- 8 dl tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 4 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 db szegfűszeg
- 1 kk őrölt fahéj
A hideg gyümölcsleves elkészítése
- 1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket. Az almát és a körtét hámozzuk meg, a magházakat vágjuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel. A meggyet és a cseresznyét elég kimagozni.
- 2. Tegyük a gyümölcsöket egy nagyobb edénybe és engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzzük közepes lángon kb. 8 percen keresztül, míg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
- 3. Keverjük ki a pudingport 2 dl tejjel (csomómentesre). A többi 6 dl tejet keverjük a felfőtt gyümölcsleves alapba, ezután pedig lassan, habverővel keverjük hozzá a pudingos habarást is.
- 4. Kezdjük el újra felfőzni a gyümölcslevest, ezalatt folyamatosan kavargassuk, míg az egész gyümölcsleves forró és sűrű nem lesz.
- 5. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is: utóbbi esetben hagyjuk elhűlni, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.
Mi illik a gyümölcsleves mellé?
A görög gyümölcsleves és a hideg gyümölcsleves pudinggal kifejezetten könnyű ételek, melléjük mindenképpen valamilyen egyszerű, húsos főételt készítsünk, desszertre viszont már nincs szükség, mert a gyümölcsleves édes volt. Javasoljuk a sült csirkét vagy disznóhúst egy kis egyszerű krumplipürével vagy sült burgonyával.
Címlapkép: Getty Images