15 °C Budapest

Elképesztő árak a magyar temetőkben: ennyibe kerül 6 havi sírgondozás

2021. március 20. 13:04

Ahogy fokozatosan öregszik el a társadalom, lassan olyan problémákkal is szembe kell néznünk, melyek elől eddig szívesebben fordítottuk el a fejünket. Nem csak az idősek nyugdíját tudja egyre nehezebben kitermelni a társadalom, de a gondozásukra is egyre több erőforrást szükséges bevonni, és gondoskodni kell elhunyt szeretteink nyughelyének gondozásáról is. Ma már egy komplett iparág épül arra, hogy levegye az egyre idősebb társadalom válláról ezt a problémát, ugyanakkor csak azok számára opció ez, akik elég mélyre tudnak nyúlni a zsebükben.

Hazánkban, csakúgy mint annyi más európai országban óriási gondot okoz az elöregedő társadalom. Ez annyit jelent, hogy egyre kevesebb a fiatal, és egyre több az idős ember hazánkban, ami már most problémákat okoz, és hosszú távon ez csak fokozódni fog: a fiatalok idővel már nem fogja tudni kitermelni az egyre növekvő létszámú idős magyarok nyugdíját, de ellátni őket is egyre komolyabb kapacitásokat fog igényelni. És igen, arról is kell beszélni, mi lesz elhunyt szeretteink sírjával, amikor mi már nem tudjuk rendszeresen gondozni azt, vagy mert egészségünk annyira megromlik, vagy mert már nem vagyunk képesek hosszú utakra vállalkozni.

Az ilyen jellegű problémák orvoslására jött létre a sírgondozás, mely a hiányszolgáltatásként emlegetnek, és megoldást nyújthat sokak problémájára.

Ők vállalják a sírhelyek rendben tartását: a falevelek elhordását, gyomlálást, földmunkákat, kavics- és murva mozgatást, a sírhelyek szakszerű tisztítását, vágott és ültetett növények beszerzését és gondozását, koszorúk kihelyezését, de a soron kívüli látogatásokat, születésnap vagy évforduló alkalmából is.

A szolgáltatás hihetetlenül népszerű, gyakorlatilag alig győzik a vállalkozók. Kényelmes és egyszerű megoldásnak tűnhet mindazoknak, aki idő vagy megfelelő egészségi állapot hiányában nem tudnak elég időt fordítani elhunyt szeretteik nyughelyének gondozására. Ám kihasználva ezt az elképesztő érdeklődést, a szolgáltatók annyi pénzt kérhetnek el ezért a munkáért, amennyit csak akarnak. És el is kérik.

Egy olvasónktól kaptuk ezt a képet, aki nem hitt a szemének, amikor kézhez vette az árajánlatot:


Igen, jól látod: 6 havi sírgondozás díja közel 98 453 forint, ez havi 16 400 forint. Hogy ez az összeg sok vagy kevés, azon lehet vitatkozni. Van, akinek minden pénzt megér szerettei nyughelyének karbantartása, ám mások csak álmodozhatnak arról, hogy 100 ezer forintot félretegyenek erre, ugyanis ennék a szolgáltatónál egyszeri tisztításra, gyomlálásra nincs lehetőség: vagy fél évre rendeled meg a szolgáltatást, vagy szóba sem állnak veled.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztika nem hazudik

Hogy mekkora igény van, és lesz is az ártól függetlenül erre a szolgáltatásra, nemzetközi statisztikai intézetek mellett a KSH által mért úgynevezett öregedési index is jelzi. Ez azt mutatja, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban. A globális öregedési index a múlt század közepén - az 1950-es években - 14-15 százalék körül mozgott, azóta fokozatosan emelkedik, már megközelített a 37 százalékot, a legújabb előrejelzések szerint 2050-ben pedig 75 százalékra növekedhet. Európában magasabb a mutató, már 2010-ben átlépte a 100 százalékot. A magyar mutató követi az európai indexet, 2020-ban közel 140 idős ember jutott 100, 14 év alattira, a 200 százalék körüli értéket pedig Magyarország 2050-ben érheti el, amennyiben nem történik komolyabb demográfiai fordulat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm