10 °C Budapest

Elképesztő, ami a magyar lakásárakkal történik: erre szinte a világon nincs példa

2021. március 19. 16:48

Szinte egyedülálló a világban, de Magyarországon sok-sok év után végre valahára csökkentek éves szinten a lakásárak. A legfrissebb globális adatok szerint hazánkban 2019 végéhez épest 2020 végére átlagosan 2,5 százalékkal kerülnek kevesebbe a lakások. Ez a majdnem 60 vizsgált ország közül a 3. legnagyobb mértékű árcsökkenés, úgy hogy csökkenésről összesen csupán 6 országban lehet beszélni. A legjobban pedig azok jártak Magyarországon, akik az év utolsó negyedévében vásároltak lakást, mutatjuk, miért.

2020-ban az átlagos globális laksár-növekedés 5,6 százalékos volt - derült ki a Knigh Frank 56 országot vizsgáló elemzéséből. Ez 0,3 százalékponttal magasabb, mint 2019-ben, amikoris 5,3 százalék volt a növekedés. A jelentés szerint, globálisan számos feltörekvő piac erőteljes növekedést mutat, Törökország például negyedik egymást követ negyedévben vezeti az indexet. Ami nem is csoda, hiszen a legfrissebb, 2020 negyedik negyedéves statisztikák szerint, 2019 hasonló időszakához viszonyítva 30,3 százalékkal lettek drágábbak a lakások.

A globális listán, ugyanebben az időszakban Új-Zéland a második, mintegy 18,6 százalékos emelkedéssel, miközben a bronzérmes éppen Magyarország egyik szomszédja, Szlovákia, ahol átlagosan 16 százalékkal kerültek többe 2020 végén a lakások, mint 2019 végén. A drágulási lista elején olyan országok vannak még, mint Oroszország, Luxembourg, Lengyelország, USA, Peru, Svédország és Ausztria. Nyugati szomszédunknál egy év alatt 10 százalékos volt például a növekedés.

Igen ám, de a globális listán jól látszik, hogy az elmúlt években stabilan brutális dráguló Magyarország egyszeriben kikerül az élmezőnyből, sőt a vizsgált országok tekintetében szinte egyedülálló módon,

hazánkban csökkentek a lakásárak.

Mégpedig 2020 végére, 2019 végéről egészen pontosan 2,5 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az a lakás, ami 25 millióba került 2019 végén, az 2020 végén átlagosan már csak 24 millió 475 ezerbe került. Egy ilyen áru lakás esetén ez már több mint fél millió forintos áresés. A teljes, 56 országot tartalmazó listán egyébként csupán 6 olyan volt, ahol csökkentek volna a lakásárak 2019 negyedik és 2020 negyedik negyedéve között. Ezek közül is a harmadik legdurvábban Magyarországon.

A magyar adat abban is kifejezetten különleges, hogy 2020 harmadik és 2020 negyedik negyedéve között az 56 ország közül a második legmagasabb árzuhanás volt tapasztalható hazánkban. Három hónap leforgása alatt ugyanis átlagosan 6 százalékkal zúgtak le a lakásárak Magyarországon. Ennél nagyobb áresést csak Litvánia volt képes felmutatni ugyanebben az időintervallumban a maga 13,1 százalékos csökkenésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyarországi lakásár-csökkenés már csak azért is igazi kuriózum most, mert a Knight Frank jelentéseit böngészve az derül ki, hogy hazánk például 2019 negyedik negyedévében a világ harmadik legjobban dráguló országa volt, 2018 negyedik negyedévéhez képest. Akkor például nem kevesebb mint 13,2 százalékkal nőttek az árak egy év alatt. Ezt megelőzőn, 2017. Q4 és 2018. Q4 között pedig 10,4 százalékos volt a növekedés, ami akkor az összesített lista 4. legmagasabb árrobbanása volt.

A két év alatt összejött, több mint 20 százalékos lakásár-növekedés tört tehát meg a tavalyi, koronavírus-áztatta évben, amikoris Magyarországon végre csökkentek a lakásárak. No persze az elmúlt évek növekedéséhez képest, még így is csak csekély mértékben. Ez a csekély mértékű csökkenés is elegendő volt ugyanakkor arra, hogy a világon szinte csak Magyarország büszkélkedhessen azzal, hogy a 2020-as év lakásár-csökkenést hozott magával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem