Ritka kivételt tett Frei Tamás, és megmutatta különleges, csaknem 300 éves firenzei otthonát az RTL stábjának.
Ezek a konyhai eszközök az élelmes magyar háziasszonyok kedvencei: sokkal gyorsabb a főzés így
Naponta átlagosan 79 percet töltenek főzéssel a magyar nők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2010-es időmérleg-vizsgálata alapján, így nem véletlen, hogy egy részük állandó időhiánytól szenved. Pedig van néhány konyhai eszköz, amely gyorsabbá vagy éppen egyszerűbbé teheti az ebéd vagy a vacsora elkészítését – ilyen például egy jó minőségű szakácskés, egy öntöttvas edény vagy egy grillserpenyő.
Szakácskés
Tegyünk a vágódeszkára egy érett, puha paradicsomot, majd próbáljunk egy vékony szeletet vágni belőle. Ha sikerül, elégedettek lehetünk a késünkkel, de ha nehezen tudjuk átvágni a paradicsom héját, érdemes beszereznünk egy új, minőségi konyhakést. A világ leghíresebb konyhafőnökei egyetértenek abban: a főzéshez a legfontosabb eszköz a szakács- vagy séfkés, amelyekkel a nagyobb húsokat és zöldségeket lehet darabolni, szeletelni, méghozzá gyorsan és biztonságosan, így a vacsora elkészítése is kevesebb időt vesz igénybe.
Ezekből a nagyobb méretű késekből számtalan változat létezik – van, aki a rozsdamentes acélból, más a szénacélból vagy éppen a kerámiából készült verzióra esküszik, de a nyugati és az ázsiai típusok között is van különbség. A szakácskések pengéje általában 15-25 centiméteres, így gyakorlatilag az összes étel elkészítéséhez lehet használni, és ha megfelelően tisztítják és tárolják, hosszú évekig nem kell újat vásárolni.
Grillserpenyő
A grillezett ételek sokak kedvencei, ráadásul nem feltétlenül kell kivárni a jó időt ahhoz, hogy cukkinit, padlizsánt, kukoricát, csirkemellet, sertéstarját vagy éppen kolbászokat grillezzünk. Érdemes beszerezni egy grillserpenyőt vagy -lapot, amelyet a tűzhelyre rakva lehet felhevíteni, a bordázott, tapadásmentes felületen így gyorsan átsülnek a húsok és a zöldségek.
Bár a faszén jellegzetes illatát nem tudjuk reprodukálni, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni az ebédet vagy a vacsorát. Ha előző nap bepácoljuk a húst, csak annyi dolgunk van, hogy rátegyük a szeleteket a grillserpenyőre, néhány perc múlva pedig megfordítsuk. Egyedül arra kell figyelni, hogy lehetőleg fából készült csipeszt használjunk, így nem sértjük fel az edény felszínét.
Öntöttvas lábas
„Az öntöttvas lábasokról a legtöbb embernek még mindig a nagymama konyhája jut eszébe, pedig a profi és az amatőr szakácsok is kezdik újra felfedezni ezeket a vastag falú és aljú, nagyon jó hőtartó képességű edényeket, amelyekkel számos konyhai folyamatot leegyszerűsíthetünk” – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Egy jó minőségű öntöttvas lábas vagy fazék valóban jolly joker lehet a konyhában, a raguktól kezdve egészen az omlós húsételek elkészítéséig bármire lehet használni – sőt a gasztrooldalakon egymást érik azok a kenyérreceptek is, amelyeket kifejezetten öntöttvas edényekhez ajánlanak. Bármilyen tűzhelyen lehet használni az öntöttvas lábasokat, az időhiánnyal küzdők pedig leginkább azért szeretik, mert miután lepirították a húst a tűzhelyen, ugyanabban az edényben mehet is be a sütőbe, ahonnan már csak a kész, szaftos és tényleg ízletes fogást kell kivenni.
Hőálló kerámiaedény
Hétvégi ebédekhez az egyik legjobb konyhai eszköz, a rakott ételeket ugyanis szinte mindenki szereti. Egy kerámiából készített hőálló edényben a pásztorpitétől az erdélyi rakott káposztán át a franciák rakott krumplijáig, a tartiflette-ig bármi készülhet, akár tésztaételek, egyben sült húsok és sütemények is. Ha a kerámiatál szépen díszített, a fogás a sütőből egyenesen az asztalra kerülhet, és attól sem kell tartani, hogy közben kihűl az étel – a vastag kerámia ugyanis jól tartja a hőt.
Eldőlni látszik, ez lesz Esterházy Péter egykori otthonával: korábban eladták volna a legendás házat
Az Emőd utcai ingatlant Óbuda önkormányzata vásárolta meg, miután Esterházy fia eladásra hirdette azt.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
Megindult az MBH Bank részvények igénylése (x)
A lakossági befektetőket egyszerű folyamat és árkedvezmény is várja a bank részvényigénylésében.
-
Megéri-e a KKV-nak napelembe fektetnie? (x)
Energiaválság és kiszámíthatatlan költségek
-
Szigetüzem egyszerűen: megbízható Pramac megoldások (x)
A stabil energiaellátás ma már nem luxus, hanem alapfeltétel – legyen szó otthonról, vállalkozásról vagy mezőgazdasági telepről.








