11 °C Budapest
Szentendre, Hungary -  Amazing aerial view about the Belgrade serbian orthodox cathedral and St. Johns Parish Church in the heart of the city.

Rég nem láttak ilyet a Pest megyei településeken: elég rosszul járt, aki ilyen házat, lakást adna el

2023. május 10. 21:27

Megérkezett az árak csökkenése a főváros egyik legkeresettebb és legdrágább agglomerációs övezetébe. Az északnyugati szektorban az átlagos négyzetméterár 6%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő közreműködésével zárult eladások alapján idén. Az érdeklődők kedvelt célpontja Szentendre, a szektorban kötött adásvételek több mint harmada zárult a településen, ahol főként a nagyobb ingatlanba költözés motiválta a vásárlókat, az otthonteremtésre fordított összeg pedig megközelítette a 120 millió forintot.

A budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül az északnyugati szektor hosszú ideje az egyik legnépszerűbb és ennek megfelelően az egyik legdrágább térség a főváros vonzáskörzetében. A 2022-es gazdasági és politikai történések azonban a legkedveltebb települések ingatlanpiacára is hatással voltak, a pandémia időszakában szárnyaló négyzetméterárak a tavalyi év végén jelentkező általános ingatlanpiaci keresletcsökkenés hatására elsőként stagnálni kezdtek, a friss adatok alapján pedig már az árak enyhe mérséklődése is elérkezett az agglomerációban is.

Míg a 2022-ben értékesített ingatlanok adatai szerint a legdinamikusabb négyzetméterár-emelkedés az északnyugati szektorban volt tapasztalható, ahol 29%-kal lett költségesebb az otthonteremtés 2021-hez képest, addig 2023 első négy hónapjában a Duna House értékesítőinek közreműködésével zárult ingatlaneladások alapján az északnyugati területen található településeken a szektor átlagos négyzetméterára 6%-os mérséklődést mutat tavalyhoz képest.

Aki az északnyugati szektorban tervezi a letelepedést, átlagosan 617 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhat, azonban a szektor legnépesebb és kiemelkedően népszerű településén, Szentendrén már jóval magasabb, 750 ezer forintos átlagos négyzetméterárra kell készülniük az érdeklődőknek.

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A korábban mindössze néhányezer lakost számláló kisváros lakóterületét a ’70-es évek vége felé külterületek belterületté alakításával növelték, amelyek azóta beépültek, így Szentendre lakosságának száma a KSH 2022-es adatai szerint már 28 660 főre növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pandémia időszakában a főváros külső kerületei mellett az agglomerációban található települések népszerűsége is megnövekedett. A városi bezártságot tágasabb térre és zöld környezetre cserélték a családok, ekkor az egyébként is kedvelt Szentendre iránti érdeklődés is megugrott. A kivételes hangulatú település keresettsége a járványidőszak végével és a kiköltözési hullám csillapodásával sem csökkent, ezért is nyitotta meg az ingaltanközvetítő hálózat immár második kirendeltségét a településen, ezúttal Szentendre egyik központi, jól megközelíthető részén, az Attila utca 1. szám alatt.

– árulta el a szakértő. A Szentendrén letelepedők 2022-ben jellemzően nagyobb ingatlanba költözés miatt vásároltak a városban lakást vagy házat, amelyre a tavalyi év során átlagosan 84 millió forintot költöttek. A trend nem változott, 2023-ban is főként a nagyobb ingatlanba vágyók költöztek a településre, azonban az idei eladások között zömében nagy értékű, nagy alapterületű ingatlanok szerepeltek, így az átlagos ingatlanra fordított összeg megközelítette a 120 millió forintot a településen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem