9 °C Budapest
Modern new apartment building , residental house with balconies in the city, 11st district in Budapest,Hungary

Itt a válasz: új építésű vagy használt lakást éri meg jobban venni Magyarországon?

2023. március 23. 20:03

A legjobb választás az előre gondolkodás – mondja az ingatlanpiaci elemző arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.

Bár szinte számtalan, gyakran szubjektív érv sorolható fel mind az új, mind a használt lakások mellett, a vevők választását gyakran két egyszerű szempont szorítja keretek közé. Leendő lakhelyükön épülnek-e egyáltalán új otthonok, illetve éppen mire elég a vásárlásra fordítható pénzösszeg?

Ha van a piacon választék, s a vételár sem jelent eleve korlátot, akkor is a pénz, pontosabban az ár látszik az alapvető döntési szempontnak. Hagyományosan úgy tartják, hogy aki használtat vesz, az olcsóbban jut otthonhoz, viszont cserébe gyakran számolnia kell a felújítás-korszerűsítés ugyancsak költséges terhével.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint e klasszikus képlet a mai piacon talán még látványosabban érvényesül. Bár a kereslet visszaesése miatt az új lakásoknál is előfordul, hogy árkedvezményt vagy ajándékot kínálnak, ám ezek értéke jócskán elmarad attól a mintegy átlagosan 7 százalékos alkulehetőségtől, amit most a használt lakások piacán tapasztalhatunk.

A használt lakások esetében az elmaradt felújítások-korszerűsítések pótlása ugyanakkor meggondolandóbbá, nagyobb és kockázatosabb teherré vált. A múlt év végén megszűnt az erre célzott állami támogatás, időközben a hitelkamatok is magasra szöktek, ráadásul az előrejelzések szerint még nem állt meg az építőanyagok áremelkedése sem - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Az értékállóságot tekintve is az új lakások piaci helyzete látszik erősebbnek

- mondja Valkó Dávid. Abban ugyanis egyetértés van a szakemberek között, hogy azoknál – a már említett akciókon túl – nem várható árcsökkenés. Ezzel szemben a használtaknál reálértéken ez már bizonyosnak látszik, s egyes részpiacokon a nominális csökkenés sem zárható ki. Ezen felül lehet számolni a mostani keresletszűkülés későbbi következményeivel is. „A beruházók most inkább behúzzák a féket az új lakásoknál, ami szűkítheti a következő évek kínálatát” – idéz közülük egyet az elemző. „Ám ez azzal is jár, hogy a kereslet talán már jövőre remélhető fellendülésekor nagyobb tere lehet az újépítésűeknél az árak emelésének.” E felértékelődésnek az előnyeit aztán még évekig élvezhetik a tulajdonosok, ha el akarnák adni a még mindig újszerű lakásukat, hiszen annak csekély lesz a konkurenciája.

Az elmúlt esztendőben alighanem legtöbbször az energiatakarékosság szó volt meghatározó a lakáspiaccal kapcsolatos beszélgetésekben. Ennek hangsúlyosabbá válása ugyancsak az újépítésű otthonokat teszi kívánatosabbá. Azok ugyanis garantáltan jó műszaki paraméterekkel készülnek, s viszonylag olcsón üzemeltethetőek. A magas rezsiszámlák fenyegetése a korszerűtlenebb lakásoknál viszont sürgetőbbé tette az elmaradt energetikai felújítások pótlását. Csakhogy ebben az időszakban éppen e korszerűsítések finanszírozása vált nehezebbé, részint a magas kamatok, részint a célzott állami támogatás megszűnése miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyilvánvaló kiadások mellett az is sokat számíthat, hogy mennyi váratlan problémát tartogathat egy újonnan vásárolt otthon? Ha frissen épült, s vigyáznak rá, akár tíz évig még csak kifesteni sem kell. Ha mégis adódik valami gond, azt a jogszabályban előírtaknak megfelelően 3-5-10 évig fedezi a garancia. Ezzel szemben egy évtizedekkel korábban épült házban – ahol nem is csak rejtett hibák lehetnek, hanem a legtermészetesebben bármikor bármi meghibásodhat már – csupán magára számíthat az új tulajdonos. Egy régi társasházban is adódhatnak váratlan költségek a lakóközösség döntései nyomán, hiszen lehetnek közös felújítani, javítani valók.

A közvetlenül fizetendő árat leszámítva szinte az összes anyagi jellegű megfontolás – a használttal szemben – az újépítésű lakások felé billenti a mérleg nyelvét. Ugyanakkor Valkó Dávid szerint van mód e két lehetőség hasznait együtt is begyűjteni, csak kell hozzá egy kis előrelátás.

Aki nem hagyja közvetlenül a költözés előttre e probléma megoldását, az élhet a tervezőasztalról vásárlással is. Ez akár még árban is versenyképes lehet a jobb állapotú használt lakásokkal szemben, ugyanakkor a vevő egy teljesen a saját igényeire szabott újépítésű otthont kap. Ezt nyerheti meg azzal, hogy részt vállal az építési kockázatból is.

„Ha most tud valaki dönteni a vételről, de a költözés akár csak két év múlva is ráér, emellett egy tőkeerős beruházóval szerződött, akkor ez jó választás lehet” – vallja az elemző. Tapasztalata szerint az ilyen esetekben előre befizetendő 10-20 százaléknyi vételárrész még pénzügyi befektetésnek is versenyképes lehet. Ideális piaci helyzetben ugyanis átadásra, amikor a maradék 80-90 százalékot kell befizetni, az adott ingatlan értéke negyedével-ötödével is nőhet. A korai beszállás extra hozama a rozsdaövezeti fejlesztéseknél különösen látványos lehet, hiszen önmagában az építkezés előrehaladásával a környék rendeződése is folyamatosan emeli az ott már lekötött lakások piaci értékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm