14 °C Budapest
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.

Újabb fordulat jöhet a magyar lakáspiacon: nagyot koppanhat, aki nyárig kivár

2023. február 22. 18:07

Bizonyos szegmensekben még árcsökkenés várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon, de nyártól egy szép lassú emelkedésnek lehetünk majd szemtanúi. Az egyik ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, 3-4 év is lehet, mire visszakúsznak az árak a visszaesés előtti szintre. Mint fogalmazott, a környező országokhoz képest még mindig olcsó hazánkban az ingatlan, miközben a hitelezésben reális kamatokról lehet beszélni évtizedes távlatokban.

Nyolc hónapja tart az ingatlanpiac visszaesése és tavasszal is folytatódhat a trend. Februárban még mindig sok olyan lakás válhat eladóvá, amelynek a megnövekedett rezsi miatt kirívóan nagy a fenntartási költsége, ezeket áron alul, jelentős alkuval tudják majd megvásárolni az érdeklődők. A kínálat bővülése mellett viszont a kereslet továbbra is alacsony maradhat.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, nyártól az előrejelzések szerint már egy lassú emelkedés indulhat el a piacon. Ugyanakkor a koronavírus-járvány kirobbanását követő hónapokkal ellentétben nem látszik majd nagy ugrás a grafikonokon. A szakértő szerint:

A vevők száma nem ugrik akkorát majd júniusban sem, hogy az rögtön ellensúlyozni a tavaly nyáron történt hatalmas beszakadást. Évekig tarthat ezúttal, hogy folyamatos, de lassú emelkedés mellett visszaálljunk egy normál kereskedelmi állapotra. Viszont már látjuk az alagút végét, a kereslet nagyjából elérte a meder alját, innen pedig csak felfelé visz az út

Az olcsóbb hitelek is növelhetik a keresletet

A szakember elmondta, kényszervásárlások jelenleg is vannak, és ahogy a bizonytalansági tényezők megszűnnek, a befektetők is vissza fognak térni a piacra. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak már nem éri meg bérelt telephelyen dolgozni, ezért inkább most, előre költenek el több pénzt egy ingatlan beruházásnál, hogy aztán később tudjanak a rezsin spórolni. Tapasztalatai szerint egyre több vállalat gondolkodik ilyen irányban.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban arról beszélt, a bankok 8 százalék körüli kamaton kínálnak most hiteleket, ami még mindig nem drága. Az emberek az elmúlt évek 3-4 százalékos kamatai miatt riadnak meg ettől inkább, de mivel januárban már a hitelkamatok elindultak lefelé, vélhetően ez is felhajtóerő lehet majd az ingatlanpiacon. Kérdésre válaszolva elmondta, a környező országokhoz képest még mindig olcsó az ingatlan Magyarországon, európai viszonylatban vizsgálva Budapesten is korrektek az árak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005-2006-ban Magyarország nagyon erős vásárlási célpontja volt a külföldieknek, de ez most nem mondható el. Ez a trend viszont hamarosan újra fordulhat, hiszen hazánk fővárosa biztonságos, nem kell cunamitól, földrengéstől tartani, így kívánatos hely lehet a határon túli befektetők számára is. És ha ők megjelennek újra nagyobb számban a piacon, azzal az árak növekedése is elindulhat felfelé

– zárta gondolatait  Gadanecz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm