11 °C Budapest
Pickled cabbage in a bowl. On a white wooden background

Így lett a szegények étele 2022-ben igazi luxus: ennyibe kerül most a káposzta, így főzd meg

2022. október 14. 08:15

Őrülten drágul a fejes káposzta a boltokban és a piacokon, már 600 forintot is elkérhetnek kilójáért – azonban még mindig sokat spórolhatunk a káposztafogyasztással, sőt, az egészségünket is felturbózhatjuk vele a hideg félév kezdetén. Mutatjuk, hogyan változott a káposzta ára az elmúlt időszakban, milyen formában éri meg a legjobban vásárolni és hogyan spóroljunk a káposzta tudatos használatával a klasszikus magyaros ételek készítése során – írja a HelloVidék. 

A példátlan élelmiszeráremelkedés nem kíméli azokat az egyszerű konyhai alapanyagokat sem, amelyeket korábban senkinek nem jelentett terhet megvenni. A megszokott rend 2022-ben felborulni látszik: az élelmiszerinfláció jelenleg 30% környékén mozog, meredeken emelkedik a lisztfélék és a pékáruk, illetve a tejtermékek ára is, de a szezonális zöldségek kínálatában is 15% körüli általános áremelkedés figyelhető meg. A szezonális zöldségek és gyümölcsök kategóriáján belül kiemelkedő értékeket mutat a fejeskáposzta, melynek kilójáért 80%-kal többet kérnek a piacon, mint tavaly.

Az árváltozás már a nagybani piacok kínálatánál is számottevő (ezeken a piacokon viszonteladók vásárolnak, nagytételben, jellemzően jelentősen alacsonyabb áron, mint a fogyasztók): míg Budapesten a 2021-es év azonos időszakában a fehér káposzta kilója 150 Ft-ba került, addig idén a káposzta ára már 270 Ft/kg-ra kúszott fel (kiugróan magas, 80%-os áremelkedés). A vörös káposzta szintén jelentős emelkedést produkált, 205-ről 255 Ft-ra nőtt (kb. 25%-os áremelkedés).

A káposztát már nagyszüleink, sőt az ő nagyszüleik idejében is igazi orvosságként tartották számon: a nyers káposzta (és nem mellesleg rokonai, a kelkáposzta, a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol) gazdag C-, B-, D-, E- és K-vitaminokban, daganatmegelőző antioxidánsokban, béta-karotinban és élelmi rostokban is. Az ásványi anyagok közül a káposztában sok a kalcium és a vas, a benne található kén pedig segíti a szervezetet a baktériumokkal szembeni harcban (természetes antibakteriális hatás). A kálium a szívnek, a kalcium a csontoknak és a fogaknak jó, a rost az emésztőrendszer átmozgatásában jeleskedik, a vas és a zöld színanyag a vérképzést segíti.

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem