13 °C Budapest
A scenic view of family from inside of weekend cottage by the riverside

Komoly veszély leselkedik a magyar nyaralótulajdonosokra: ezt teheti az, aki nem akar pórul járni

2022. szeptember 28. 17:31

A koronavírus járvány miatt az elmúlt években sokan vásároltak nyaralót, hogy kiszabaduljanak a kényszerű szobafogságból. Az új tulajdonosok egy része jelentős értéknövelő beruházásokkal tette komfortosabbá, alakította át második vagy akár első számú, télen is lakható otthonná a frissen megszerzett vidéki ingatlant. A nyaralótulajdonosok másik csoportja viszont továbbra is csak az üdülési szezonban, pihenésre használja a hétvégi házát, amit ősszel bezár. A Groupama Biztosító és az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ideje felkészíteni ezeket az ingatlanokat a hűvösebb időjárásra, akár laknak bennük, akár üresen állnak télen.

Tavaly is látványos áremelkedést könyvelhettek el a nyaralóövezetek a Balatontól egészen a Tisza-tó partjáig, aminek következtében Somogy megyében 2021-ben már 520 ezer Ft/m2 volt a lakóingatlanok átlagára. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az áremelkedés oka egyrészt, hogy az üdülőövezetek kedvelt célpontjai lettek a befektetőknek, másrészt hogy a fővárosi, városi agglomerációk helyett a kiköltözők nagy számban választottak új otthonként inkább nyaralókat.

A felkészülést, ami a keresletbővülés hatására feltételezhetően még több nyaralótulajdonost érint, érdemes már most megkezdeni. Azoknak, akik jelentős beruházásokkal tették értékesebbé az ingatlanukat, ajánlott átgondolniuk, hogy az épületre, ingóságaikra kötött biztosításuk milyen káreseményekre és mekkora fedezetet nyújt. Most még bőven van idő a szükséges szerződésmódosítások elvégzésére. A felkészülés a hideg időszakra azoknak is fontos, akik a nyaralójukban telelnek, és azoknak is, akik ősszel lezárják az ingatlant.

A biztonság a legfontosabb szempont. Az első fontos teendő a kéményellenőrzés, a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők átvizsgálása. Ha még nincs, hasznos lehet egy szén-monoxidérzékelő beszerzése is. Az elővigyázatosság indokolt, a statisztikák szerint minden hatodik lakástüzet¹ a nem megfelelően kitisztított kémények okozzák Magyarországon. Ezen kívül érdemes az épületek külső karbantartására is figyelni, mert a károk szempontjából sok biztosítási esemény történik ennek elmulasztása miatt, például elmozdult cserepek miatti ázás. Tapasztalataink szerint ügyfeleink egyre tudatosabbak a biztosításkötés területén. Az bank Balaton környéki fiókjaiban jelentősen nőtt a lakásbiztosítási termékek iránti érdeklődés

– mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyaralókat, hétvégi házakat ért károk leggyakoribb oka, hogy tulajdonosaik nem készítik fel az épületeket a szezonzárást követő hűvösebb időszakra, amiben a feledékenység, a nemtörődömség is komoly szerepet játszik. Így nem árt, ha listát készítünk a teendőkről, és pontról pontra haladva elvégezzük a szükséges feladatokat. Az üresen hagyott ingatlanokban el kell zárni a víz- és gázvezetékeket, illetve ajánlott lekapcsolni az áramot. Éjszaka, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken, egy-egy vezeték megrepedése százezres kiadást is okozhat, ebben az esetben a felelősség mellett a helyreállítás költsége is a tulajdonost terheli. Ha az ingatlanhoz kert is tartozik, akkor fontos a vízóra és a kerti vízrendszer fagymentesítése, ha van medence, akkor azt is téliesíteni kell.  A második legtöbb magyarországi lakásbiztosítást kezelő Groupama Biztosító össze is állított egy feladatlistát a legfontosabb teendőkről:

5 tipp a kármegelőzésre:

  1. Áramtalanítsuk az épületet!
  2. Zárjuk el a vizet és a gázt!
  3. Ha aknában vagy nem szigetelt helyiségben van a vízóra, akkor lehetőség szerint valamilyen hőszigetelő anyaggal burkoljuk, csomagoljuk be.
  4. Gondoskodjunk a vízelvezető csatornák (eresz, árok) tisztaságáról, akadálymentesítéséről!
  5. A hó komoly gondokat okozhat, ellenőrizzük a tetőt, a héjazatot, hogy elkerüljük a beázást!

5 tipp a betörések megelőzésére:

  1. Ajtókra, alacsonyabban fekvő ablakokra szereljünk biztonsági rácsot!
  2. Alkalmazzunk riasztóberendezéseket!
  3. Szereljünk fel mozgásérzékelő lámpákat, amelyek elbizonytalaníthatják a betörőket!
  4. Zárjuk be a kerti szerszámokat és bútorokat!
  5. Ritkítsuk meg a növényzetet!

A tél közeledtével sokan aggódnak az elszálló energiaárak, a rezsiköltségek miatt. A szakértők ezért 11. pontként azt tanácsolják, hogy érdemes felírni a fogyasztásmérők aktuális óraállását, majd kis idő múlva ismét ellenőrizni, hogy változott-e. Ha nem volt fogyasztás, és mégis megmozdult a mutató, akkor hiba lehet a rendszerben, amit minél előbb fel kell tárni, el kell hárítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm