8 °C Budapest
Mountain landscape in Lapland Finland

Ma van a boldogság világnapja: 2022-ben ezek a világ legboldogabb országai, mutatjuk a friss rangsort

2022. március 20. 14:01

Az ENSZ csaknem 10 éve, 2012 júniusában nyilvánította március 20-át a boldogság nemzetközi napjává. Az ötlet egy ázsiai országból, Bhutánból származik: itt vezették be először a  bruttó nemzeti boldogság (GNH) fogalmát, amely a lakosság jóllétének mérésére szolgál. A GNH egyesek szerint többet elárul a nemzetek jóllétéről, mint a GDP. A nap célja, hogy felhívjuk a kormányzatok figyelmét az állampolgárok jólétének, tényleges boldogságának fontosságára.

Az ENSZ nemcsak világnapot jelölt ki azért, hogy felhívja a figyelmet az emberi boldogság vizsgálatának fontosságára, hanem 2012 óta közli a Világboldogsági Jelentést, vagyis a World Happiness Report-ot. 2022-ben is megjelentették a 2021-re vonatkozó kimutatásaikat: idén 146 ország között állították fel a boldogság-rangsort. Nem meglepő, hogy 2021-ben is a finnek voltak az elsők a boldogság-ranglistán, viszont Magyarország is javított pár helyet.

Hogyan mérhető a boldogság?

A World Happiness Report komplex módon méri az egyes országok boldogságszintjét. Egyrészt minden évben felmérést készítenek a lakosság szubjektív jóllétéről - vagyis, hogy saját bevallásuk szerint mennyire boldogok. Ezenfelül vizsgálja még az országok más jellemzőit is, mint a szociális ellátás, a várható élettartam, vagy az egy főre jutó GDP, de a lakosságot érő pozitív és negatív hatásokat is, hogy mennyiben tapasztalnak korrupciót vagy nagylelkűséget, mennyire érezhetik hogy szabadon hozhatják meg döntéseiket.

A végleges szám, amely alapján elfoglalhatja egy ország a helyét a boldogság-rangsorban bonyolult mérések és számítások alapján jön ki, amelynek részleteiről bővebben tájékozódni. A rangsor minden évben három év átlaga alapján alakul ki. Tehát a 2022-ben megjelent Világboldogsági jelentés 2019-2021 időszakának boldogságszintéjét mutatja országonként, míg az egy évvel korábban megjelent rangsor a 2018-2020-as időszakot öleli fel.

A világ legboldogabb országai

A rangsort már ötödik éve Finnország vezeti, az igen magas pontszámmal (7,82). A top10-ben főként észak-európai országok találhatók: második helyen Dánia (7,64), harmadik helyen Izland (7,56) végzett. Elől járnak még a boldogságban a svájciak (7,51), a hollandok (7,42), a luxemburgiak (7,4), a svédek (7,38), és a norvégok (7,37). A kilencedik helyen végzett Izrael (7,36) és Új-Zéland (7,2).

A VisualCapitalist egy térképen ábrázolta, mennyire boldogok az emberek abban a 146 országban, ahol 2022-ben elkészítették a kimutatást. Ez alapján látható, hogy a világ boldogabbik fele Észak-Amerika, Európa, illetve Ausztrália:

Magyarország a 2022-es rangsorban az 51. helyen végzett 6,09-es pontszámmal. Ezzel két helyet javított a tavalyi 53. helyéhez képest, azóta a boldogságszint (6,00) némiképp emelkedett. A szomszédos országok közül a leginkább Ausztriában boldogok az emberek (7,16), mely az összesítésben a 11. helyen végzett. Szlovénia (6,63) a 22. helyet szerezte meg, Románia (6,48) a 28., Szlovákia (6,39) a 35., Szerbia (6,18) a 43., Horvátország (6,13) pedig nem sokkal előttünk, a 47. helyen végzett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Úgy tűnik, hogy a szomszédos országgokkal összevetve a magyaroknál csak az ukránok kevésbé boldogok, ők a 98. helyen végeztek. Ez egyben azt is jelenti, hogy Ukrajna Európa leginkább boldogtalan országa. A legtöbbet a tavalyi rangsorhoz képest Románia javított: akkor még a 46. helyen volt, 6,14 ponttal, idén már a 28. helyre zárkózott fel.

A világ legboldogtalanabb országai jellemzően Afrikában találhatók, azonban a rangsor utolsó helyén Afganisztán végzett 2,4 ponttal.

Az sem mindegy, Magyarországon belül hol él az ember

A Pénzcentrum nemrég készült boldogság-kutatásából kiderült, hogy Magyarországon a legboldogabb megye Veszprém, melyet Pest és Vas megye követ. A fővárosiak csupán a 7. helyen állnak, átlagosan egy 10-es skálán 6,33 pontot adtak a boldogságuknak, ugyanannyit, amennyit a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyében élők. A legboldogtalanabbak a Heves megyeiek a felmérésünk szerint:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem