Room home improvement with a new wooden floor and walls prepared for painting cimlapi

Ez lett a nagy felújítási lázból, támogatásból: ezt kapták a kisgyermekesek, így jártak

2021. november 17. 13:33

Népszerű az államilag támogatott lakásfelújítási hitel, az egyik hazai nagybankhoz közel 10 milliárd forint összegben érkezett érdeklődés, 9 milliárd forintot már igényeltek, 4,3 milliárd forint pedig már az érintetteknél van. A támogatott hitel mellett a jelzáloghiteleknek és a személyi kölcsönöknek is jelentős részét felújítási céllal veszik fel, utóbbiak 32 százalékát fordítják lakáskorszerűsítésre.

Hamar megugrott a népszerűsége idén az állami lakásfelújítási programban elérhető kedvezményes lakáskorszerűsítési kölcsönnek - derül ki a K&H összeállításából. A feltételeknek megfelelő gyermekes háztartások januártól a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot támogatásként visszakaphatnak. Februártól pedig államilag támogatott lakásfelújítási kölcsönt is igényelhetnek az érintettek. A kamattámogatás miatt a lakásfelújítási kölcsön kamata maximum 3 százalék, vagyis kedvezményes konstrukcióról van szó, gyorsan népszerű is lett.

A banknál október végéig több mint 10 milliárd forintnyi államilag támogatott lakásfelújítási hitel iránt érdeklődtek a családok, 9 milliárd forintnyi hitelkérelmet már be is nyújtottak, a pénzintézet pedig már 4,3 milliárd forintot folyósított is az érintett családoknak. “Egy-egy támogatott felújítási hitel összege átlagosan 5,1 millió forint. Ennek törlesztése 10 éves futamidő esetében kezdetben havonta 49 246 forint, ameddig be nem folyik az állami támogatás, onnantól jelentősen csökken a részlet” - mondta Árva András, K&H lakossági szegmens marketing vezetője.

10-ből 4

Az államilag támogatott hitelkonstrukciók mellett a piaci konstrukcióknál magas arányban kérik lakáskorszerűsítésre a hitelt. A bank által idén folyósított személyi kölcsönök 32 százalékánál, a nem kamattámogatott jelzáloghitelek 15 százalékánál jelöltek meg lakásfelújítási hitelcélt az érintettek. A fogyasztási hitelezésen belül a lakásfelújítási célú kölcsönök aránya egy év alatt 23%-ról 34%-ra emelkedett. A bank szakemberei arra számítanak, hogy a járvány negatív hatásainak visszahúzódásával “bátrabbá” válnak a háztartások és további bővülés vár a lakásfelújítási hitelek piacára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem