Directly above shot of flame on gas stove burner cimlapi

Fájdalmas fűtési szezon elé néz Európa: az ázsiai piac nyomja fel a gázárakat

2021. november 15. 13:26

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közzétette szeptemberi földgáz piacmonitoring jelenését. Szeptemberben az általános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető.

A földgáz világpiaci árát szeptemberben is az általános kínálati hiány alakította: az árak a felfokozott piaci reakciók eredményeként dinamikusan növekedtek. A földgáz iránti megnövekedett forrásigény szeptemberben már nemcsak a Távol-Keletet, hanem Európát jellemezte. Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megközelítőleg 10 €/MWh prémiumot is adott az LNG forrásokra.

A 2021. szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75%-kal növekedtek. Az növekedéshez a kínálati hiány mellett az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik, és valószínűleg az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.

Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra, ugyanakkor az LNG-behozatal kis mértékben nőtt. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, sőt a piaci korrekciót egyre későbbi időpontra teszi.

Szeptemberben a hazai földgáz-felhasználás 5%-kal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberi mennyiségnél. A hónapban befejeződött a 2021/2022. téli időszakra vonatkozó betárolás: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM