2 °C Budapest
Directly above shot of flame on gas stove burner cimlapi

Fájdalmas fűtési szezon elé néz Európa: az ázsiai piac nyomja fel a gázárakat

2021. november 15. 13:26

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közzétette szeptemberi földgáz piacmonitoring jelenését. Szeptemberben az általános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető.

A földgáz világpiaci árát szeptemberben is az általános kínálati hiány alakította: az árak a felfokozott piaci reakciók eredményeként dinamikusan növekedtek. A földgáz iránti megnövekedett forrásigény szeptemberben már nemcsak a Távol-Keletet, hanem Európát jellemezte. Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megközelítőleg 10 €/MWh prémiumot is adott az LNG forrásokra.

A 2021. szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75%-kal növekedtek. Az növekedéshez a kínálati hiány mellett az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik, és valószínűleg az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.

Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra, ugyanakkor az LNG-behozatal kis mértékben nőtt. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, sőt a piaci korrekciót egyre későbbi időpontra teszi.

Szeptemberben a hazai földgáz-felhasználás 5%-kal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberi mennyiségnél. A hónapban befejeződött a 2021/2022. téli időszakra vonatkozó betárolás: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem