-3 °C Budapest
The senior woman holding gas bill in front of heating radiator. Payment for heating in winter. cimlapi

Ennyit fűtenek el a magyarok télen: hol vannak már azok az igazi kemény telek?

2021. október 28. 18:32

Megjelent a magyar földgázrendszer 2020. évi működési adatait összegző kiadvány. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében nyolcadik alkalommal megjelenő összefoglaló a legfontosabb magyar és a nemzetközi szállítási rendszerüzemeltetői adatokat tartalmazza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A földgázszállító- és elosztórendszer zavartalan működésének, valamint a földgáztárolók egész éves magas töltöttségi szintjének köszönhetően az ország ellátásbiztonsága 2020-ban is folyamatosan biztosított volt. A hazai lakossági árszint a hivatkozott EUROSTAT adatok alapján az egyik legalacsonyabb volt az EU27-ek körében, legfőképpen annak köszönhetően, hogy szinte az összes lakossági fogyasztót az egyetemes szolgáltatók látják el, 2014 óta változatlan díjszabás mellett - írja közleményében a MEKH.

A földgáztárolókba betárolható gáz mértéke (a hivatal és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat engedélye alapján) a korábbi 6,3 milliárd m3 helyett meghaladta a 6,5 milliárd m3-t. Az összefoglaló adatai szerint 2020-ban a teljes belföldi földgázfelhasználás 2019-hez képest közel 3,9%-kal, 10 443 millió m3-re emelkedett, ennek ellenére a napi csúcsérték az utóbbi öt év legalacsonyabb értékét hozta (58,15 millió m3).

Az idei összefoglaló részletesen bemutatja a földgázszektor szabályozási környezetét, az országos földgázmérleget, a földgázforrások, -termelés és -import alakulását, a napi középhőmérséklet földgázfelhasználásra gyakorolt hatását, a földgázszállító és -elosztó vezetéki, valamint a tárolói és csúcsnapi adatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20