9 °C Budapest
Europe, Austria, Salzburg Area, 2017: View Of Austrian Food - Krautfleckerl - Noodles And Cabbage

Retro káposztás tészta recept: A káposztás tészta milyen káposztából készül?

2021. szeptember 25. 18:00

A káposztás tészta az egyik kedvenc klasszikus fogásunk, amivel ha máshol nem is, a menzán biztos, hogy számtalan alkalommal találkoztunk már. Na de hogyan készül a káposztás tészta a legegyszerűbb káposztás tészta recept alapján? Megosztó kérdés, hogy édesen, sósan, vagy savanyú káposztával kell-e elkészíteni!

Cikkünkben a retro káposztás tészta készítését osztjuk meg olvasóinkkal: eláruljuk, hogy a káposztás tészta milyen káposztából készül, milyen tésztafajtát érdemes hozzá használni, illetve, hogy miben más a savanyú káposztás tészta készítése! Tegyünk hozzá cukrot, vagy ne? Mennyi a káposztás tészta kalória tartalma és hogyan készül a káposztás tészta recept videó nélkül, a legegyszerűbb tanácsok alapján!

Milyen étel a káposztás tészta?

A káposztás tészta egy olcsó, könnyen elkészíthető egytálétel, amit gyakran szolgálnak fel menzafogásként. A káposztás tészta elkészíthető és ízesíthető több módon is: lehet maga a káposztás tészta inkább egy sós étel, viszont sokan kristálycukorral eszik, édeskés főétel gyanánt.

A káposztás tészta milyen káposztából készül?

Az eredeti káposztás tészta sima fehér káposzta felhasználásával készül, viszont a savanyú káposztás tészta is népszerű fogás, ami hasonlóképpen készül, mint az alap káposztás tészta recept.

A káposztás tészta milyen tésztával készül?

A káposztás tészta készítéséhez a fodros nagykocka tészta az ideális, amit enyhén sós vízben teljesen puhára főzünk.

Káposztás tészta recept egyszerűen

A káposztás tészta hozzávalói

  • 1 db fejes káposzta
  • 500 g fodros nagykocka tészta
  • 2 ek kristálycukor
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint

A káposztás tészta készítése

  1. Tisztítsuk meg a káposztát a külső leveleitől, vágjuk negyedeire, majd reszeljük le nagylyukú reszelővel. Sózzuk be és tegyük félre, hogy levet eresszen, majd 10-15 perc elteltével facsarjuk ki. A fodros nagykocka tésztát főzzük meg enyhén sós vízben.
  2. Öntsük az olajat egy lábasba és karamellizáljuk rajta a cukrot, majd adjuk hozzá a felesleges létől megszabadított reszelt káposztát. Lefedve pároljuk 30-40 percen keresztül, míg teljesen puha nem lesz, ez idő alatt alkalmanként keverjük meg, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  3. Keverjük össze a megbarnult, puha káposztát a főtt tésztával és tálaljuk melegen. Ízlés szerint fogyasszuk aránylag sósan, vagy extra kristálycukorral édesítve.

Savanyú káposztás tészta

A savanyú káposztás tészta készítése ugyanilyen egyszerű, mindössze friss káposzta helyett savanyítottat kell használnunk. A savanyú káposztás tészta recept készítése során a káposztát mossuk meg alaposan (akár be is áztathatjuk tiszta vízben, hogy elűzzük a savanyú íz nagyját), majd ugyanúgy pároljuk meg a karamellizált cukorral, mint a fenti káposztás tészta recept esetében. Ez után már jöhet is a frissen főtt tészta és fogyaszthatjuk az ételt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Káposztás tészta mellé milyen leves illik?

A káposztás tészta és a hozzá hasonlatos egyszerű főételek (például grízes tészta) mellé mindenképpen tartalmasabb levest ajánlunk, ugyanis egy üres zöldséglevessel kiegészítve nem kapunk teljes értékű étkezést. A káposztás tészta mellé nagyszerűen illik a gulyásleves, vagy a tárkonyos raguleves, de palóclevessel vagy Jókai bablevessel is nagyszerű párosítást képez.

Káposztás tészta kalória: Mennyire hizlaló a káposztás tészta?

  • Egy adag káposztás tészta kalória tartalma: kb. 480 kcal
  • 100 g káposztás tészta kalória tartalma: kb. 150 kcal

A káposztás tészta egy nagyon könnyen elkészíthető főétel, aminek az alapanyagait olcsón beszerezhetjük, azonban nem tartozik a diétás ételek közé – éppen ezért fogyókúra alatt nem javallott a káposztás tészta készítése, extra kristálycukorral fogyasztva pedig semmiképp se fogyasszuk, ha fogyni szeretnénk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem