Háztartási gépet vennél? Százezreket gombolhatnak le rólad a közművek, szerelők

Háztartási gépet vennél? Százezreket gombolhatnak le rólad a közművek, szerelők

2019. április 25. 11:30

Komoly fejtörést okozott olvasónknak az újonnan vásárolt villanysütő: nem lehetett normálisan használni, folyton leverte a biztosítékot. A megoldás az amperbővítés volt, de ez többe került, mint maga a sütő. A Pénzcentrum alább bemutatja a kálváriát.

Rengeteg pénzbe és időbe került megoldani olvasónknak, hogy az amúgy sem olcsón vett sütőjét használni tudja. Ugyanis, mint kiderült, nem volt elég amper a villanyóra biztosítékában, így pedig a hálózat nem bírta el a többletterhelést, amelyet az új konyhai eszköz szabadított rá a hálózatra. Mivel a probléma folyamatosan jelentkezett, olvasónk villanyszerelőt hívott, akit azt javasolta neki, hogy bővíttesse ki a villanyóra teljesítményét - azaz cseréltesse ki az órához tartozó, 10 amperes biztosítékokat (ebből három van) nagyobbakra.

Ahogyan nő a házban, lakásban a fogyasztók száma, úgy nyilván az áraméhség is, hiszen nem ritka, hogy mondjuk a mosógép, a tűzhely és például egy klíma akár egyszerre is üzemel. Na, hát ekkor jöhet el az ideje a teljesítménybővítésnek, ami egyébként nem kis macera. Ugyanakkor már vannak olyan vállalkozók - például én is -, akik az ügyintézést is vállalják az ügyfél helyett egy megbízással. A művelet maga így sem olcsó

- mondta a Pénzcentrumnak egy villanyszerelő.

Rengeteg pénzbe kerül

Ha a fentiekkel megvagyunk, a mérőora és a hálózat is megfelel a műszaki feltételeknek, akkor lehet igényelni a szolgáltatónál a bővítést. Az amperbővítésért az adott szolgáltatónak, olvasónk esetében az ELMŰ Hálózat Kft.-nek kell fizetni. Ugyanakkor 32 amper bővítéséig a szabályok szerint az új teljesítmény alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7 328 forintos szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató.

32 amper feletti igény esetén 3 600 Ft+Áfa/amper hálózatfejlesztési díj fizetendő - amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal országosan egységes tarifaként határoz meg.

Tehát olvasónknak elég zsebbenyúlós volt a történet: csak a hálózatfejlesztési díj 154 800 forint volt - áfa nélkül. A szerelési díjjal együtt pedig már több mint 162 ezernél járunk. Mindez úgy jött ki, hogy adott volt a három darab, 10 amperes kismegszakító, amelyet 25-ösökre cseréltetett az illető, hogy a későbbiekben se legyen gond, ha nagyteljesítményű dolgokat venne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Ugye, alapból összesen 30 ampere volt, amit 75-re bővíttetett ki, 45-öt tett volna hozzá.
  • Ugyanakkor 32-ig nem kell hozzájárulást fizetni, csak a maradék 43 amper után - 3600+áfát amperenként.
  • Plusz erre jön a már említett szerelési díj.

És akkor még nem számoltuk bele az előzetes költségeket, amit nem a szolgáltatónak, hanem a szakiknak kell kifizetni: a Pénzcentrum által megkérdezett szerelő azt mondta, például a mérőhely felülvizsgálat és a dokumentáció elkészítése nagyjából 20 ezer forintba kerül, a mért és méretlen fővezetékeket pedig 30 ezer forinttól cserélik, ha kell, "de ez sok mindentől függ". Emellett - ahogy fentebb is említettük - sokan vállalják, hogy megcsinálják az ügyfél helyett az igénybejelentést is, végigjárják a szolgáltatónál a dolgokat. Ezért 15 és 30 ezer forint körüli összegeket szoktak elkérni.

A szerelőpiacon komoly verseny mutatkozik, nagy a szórás az árak tekintetében, így célszerű például az ELMŰ Hálózat Kft. weblapján található listából több szakit is megkeresni, ajánlatot kérni.

Ugyanakkor összességében akár 200-220 ezer forintba is fájhat, ha mondjuk a sütő folyton lecsapja a biztosítékot, amikor megy a mosógép is mellette.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?