15 °C Budapest

Már 30 százalékos rezsicsökkentést emleget a kormány

MTI
2013. április 11. 17:29

További rezsicsökkentésre lenne szükség - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen, aki szerint a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait - számol be az MTI.

A politikus a hódmezővásárhelyi Kossuth téren egy aláírásgyűjtő-pont szomszédságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, személy szerint nem elégszik meg az energiaárak 10 százalékos csökkentésével, és úgy gondolja, rövidesen további 10 százalékos csökkentésre lenne szükség.

A kormányzat tervei között szerepel a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díjának csökkentése, valamint a kéményseprés díjának teljes megszüntetése is - tudatta az államtitkár.

Lázár János elmondása szerint a rezsicsökkentés támogatására azért indult aláírásgyűjtés, mert a kormány szövetségeseket keres az elért eredmények megvédéséhez és a további lépésekhez - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta, ez a küzdelem nem könnyű, hiszen "a magyar bíróságok nem az emberek mellett döntöttek, hanem az energiaszolgáltató külföldi vállalatok mellett tették le a voksukat".

A kormánynak Brüsszelben is helyt kell állnia, de kész a válasszal az energiaszolgáltatók feljelentéseire: jó néhány olyan európai ország van, ahol már bekövetkezett, illetve ahol most tervezik az energiaárak csökkentését - mondta a politikus.

Lázár János kijelentette, a kormányzat a következő tíz év legfontosabb kérdésének azt tartja, hogy az energia megfizethető lesz-e a magyar lakosság és a vállalkozások számára. A magyar versenyképesség nem a hazai béreken múlik, hanem azon, mennyibe kerül a gáz és az áram a vállalkozások számára, a kormánynak ezért el kell kezdenie foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy tud az ipar számára olcsó energiát biztosítani.

Az államtitkár szerint fontos lépés a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON között aláírt megállapodás, amelynek alapján több vállalat is a magyar állam ellenőrzése alá kerül. A kormány célja, hogy az energiapiacon komoly pozíciókkal rendelkezzen a kereskedelem, ezen belül pedig a lakossági kiskereskedelem területén is - tette hozzá.

  

Nem ez az első eset, hogy a politikus ilyen tartalmú kijelentést tesz. Lázár János közvetlenül a január rezsivágás megvalósulását követően az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy meglátása szerint nem elégséges a 10%-os lépés, mert a magyar lakosság arányaiban túl sokat költ rezsire.
2013.01.12 22:25 Lázár: nem elég a 10 százalékos rezsicsökkentés

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem sokkal később Algyőn az államtitkár úgy fogalmazott, hogy további rezsivágási intézkedésekre van szükség, amelynek keretein belül az áram és a földgáz árának legalább 30%-kal kell csökkenniük 2014 nyarára.
2013.02.01 08:55 Lázár: tovább kell csökkenteni az áram és a gáz árát (2.)

Későbbi kormányzati megnyilvánulásokból az volt kiolvasható, hogy a rezsivágás második üteme júliusban léphet hatályba, amikor is 10%-kal csökkentené a kabinet a vízközmű-szolgáltatás és a hulladékkezelés költségeit. Az energiaárak tekintetében a jelenlegi várakozások szerint a következő fűtési szezon kezdetére érkezhet a következő díjcsökkentési periódus, de ennek részletei még ismeretlenek. Az alapvető közszolgáltatások mellett a palackos gáz és a kéményseprés díjának csökkentésének lehetőségét is vizsgálja a kabinet. Új elemnek tekinthető Lázár János beszédében, hogy a kéményseprői díjak akár meg is szűnhetnek a jövőben.

Kiemelten fontos a politikus beszédéből, hogy a kormány célja, hogy komoly pozíciókkal rendelkezzen a magyar lakossági kiskereskedelmi piacon, ugyanis ezt megelőzően a kormányzat tulajdonszerzési kísérletei a nagykereskedelmi szegmenst érintették. A lakossági kört ellátó ún. egyetemes szolgáltatás intézménye az elmúlt években az eredménykimutatások alapján szinte kivétel nélkül veszteséget eredményezett az érdekelt vállalatoknak. A tavalyi adóemelések, majd a januári rezsivágást követően az iparágból egyre több olyan nem megerősített hír szivárgott, miszerint az itt lévő külföldi szolgáltatók már szívesen szabadulnának a számukra veszteséget jelentő lakossági energiaellátástól.

A kormány energiaszektort érintő sorozatos tehernövelő intézkedéseikor iparági körökben rendre előkerül annak gondolata, hogy a működési környezet nehezítésével a kormány az energiaellátók értékének csökkentését kívánja előidézni, hogy ezáltal kedvezőbb áron vonhassa állami tulajdonba azokat.

Állami oldalon a nemzeti bajnok MVM jöhet számításba a lakossági piac ellátása tekintetében, amely társaság egyébként eddig kerülte ezt a piaci szegmenst. Tekintettel arra, hogy az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi szabályozási feltételek mellett szinte az összes érintett társaság számára veszteséget eredményez, így a lakossági piacra történő bevonulás is főként tulajdonosi, tehát állami döntésre történhet meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?