8 °C Budapest

Már 30 százalékos rezsicsökkentést emleget a kormány

MTI
2013. április 11. 17:29

További rezsicsökkentésre lenne szükség - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen, aki szerint a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait - számol be az MTI.

A politikus a hódmezővásárhelyi Kossuth téren egy aláírásgyűjtő-pont szomszédságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, személy szerint nem elégszik meg az energiaárak 10 százalékos csökkentésével, és úgy gondolja, rövidesen további 10 százalékos csökkentésre lenne szükség.

A kormányzat tervei között szerepel a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díjának csökkentése, valamint a kéményseprés díjának teljes megszüntetése is - tudatta az államtitkár.

Lázár János elmondása szerint a rezsicsökkentés támogatására azért indult aláírásgyűjtés, mert a kormány szövetségeseket keres az elért eredmények megvédéséhez és a további lépésekhez - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta, ez a küzdelem nem könnyű, hiszen "a magyar bíróságok nem az emberek mellett döntöttek, hanem az energiaszolgáltató külföldi vállalatok mellett tették le a voksukat".

A kormánynak Brüsszelben is helyt kell állnia, de kész a válasszal az energiaszolgáltatók feljelentéseire: jó néhány olyan európai ország van, ahol már bekövetkezett, illetve ahol most tervezik az energiaárak csökkentését - mondta a politikus.

Lázár János kijelentette, a kormányzat a következő tíz év legfontosabb kérdésének azt tartja, hogy az energia megfizethető lesz-e a magyar lakosság és a vállalkozások számára. A magyar versenyképesség nem a hazai béreken múlik, hanem azon, mennyibe kerül a gáz és az áram a vállalkozások számára, a kormánynak ezért el kell kezdenie foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy tud az ipar számára olcsó energiát biztosítani.

Az államtitkár szerint fontos lépés a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON között aláírt megállapodás, amelynek alapján több vállalat is a magyar állam ellenőrzése alá kerül. A kormány célja, hogy az energiapiacon komoly pozíciókkal rendelkezzen a kereskedelem, ezen belül pedig a lakossági kiskereskedelem területén is - tette hozzá.

  

Nem ez az első eset, hogy a politikus ilyen tartalmú kijelentést tesz. Lázár János közvetlenül a január rezsivágás megvalósulását követően az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy meglátása szerint nem elégséges a 10%-os lépés, mert a magyar lakosság arányaiban túl sokat költ rezsire.
2013.01.12 22:25 Lázár: nem elég a 10 százalékos rezsicsökkentés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem sokkal később Algyőn az államtitkár úgy fogalmazott, hogy további rezsivágási intézkedésekre van szükség, amelynek keretein belül az áram és a földgáz árának legalább 30%-kal kell csökkenniük 2014 nyarára.
2013.02.01 08:55 Lázár: tovább kell csökkenteni az áram és a gáz árát (2.)

Későbbi kormányzati megnyilvánulásokból az volt kiolvasható, hogy a rezsivágás második üteme júliusban léphet hatályba, amikor is 10%-kal csökkentené a kabinet a vízközmű-szolgáltatás és a hulladékkezelés költségeit. Az energiaárak tekintetében a jelenlegi várakozások szerint a következő fűtési szezon kezdetére érkezhet a következő díjcsökkentési periódus, de ennek részletei még ismeretlenek. Az alapvető közszolgáltatások mellett a palackos gáz és a kéményseprés díjának csökkentésének lehetőségét is vizsgálja a kabinet. Új elemnek tekinthető Lázár János beszédében, hogy a kéményseprői díjak akár meg is szűnhetnek a jövőben.

Kiemelten fontos a politikus beszédéből, hogy a kormány célja, hogy komoly pozíciókkal rendelkezzen a magyar lakossági kiskereskedelmi piacon, ugyanis ezt megelőzően a kormányzat tulajdonszerzési kísérletei a nagykereskedelmi szegmenst érintették. A lakossági kört ellátó ún. egyetemes szolgáltatás intézménye az elmúlt években az eredménykimutatások alapján szinte kivétel nélkül veszteséget eredményezett az érdekelt vállalatoknak. A tavalyi adóemelések, majd a januári rezsivágást követően az iparágból egyre több olyan nem megerősített hír szivárgott, miszerint az itt lévő külföldi szolgáltatók már szívesen szabadulnának a számukra veszteséget jelentő lakossági energiaellátástól.

A kormány energiaszektort érintő sorozatos tehernövelő intézkedéseikor iparági körökben rendre előkerül annak gondolata, hogy a működési környezet nehezítésével a kormány az energiaellátók értékének csökkentését kívánja előidézni, hogy ezáltal kedvezőbb áron vonhassa állami tulajdonba azokat.

Állami oldalon a nemzeti bajnok MVM jöhet számításba a lakossági piac ellátása tekintetében, amely társaság egyébként eddig kerülte ezt a piaci szegmenst. Tekintettel arra, hogy az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi szabályozási feltételek mellett szinte az összes érintett társaság számára veszteséget eredményez, így a lakossági piacra történő bevonulás is főként tulajdonosi, tehát állami döntésre történhet meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem