Kiderült: milliókkal kaphatnak többet idén a Kossuth-díjasok

Pénzcentrum
2013. február 27. 16:02

A Kossuth- és a Széchenyi-díjjal járó jutalom összegének növelését kezdeményezi törvénymódosítási javaslatában Lázár János fideszes képviselő, aki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is egyben. A kitüntettetek ennek elfogadása esetén több mint 10 millió forinttal gazdagodhatnak, ami csaknem kétmillió forinttal több mint amennyit a jelenlegi szabályok mellett kaphatnának. A pénzösszeg növelése maga után vonja egyéb más művészeti díjak emelkedését is. A díjak után nem kell adót fizetni.

A bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa legyen kifizethető a díjazottak számára ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel - ezt javasolja a parlament elé benyújtott módosító javaslatában Lázár János. A nagydíjjal járó jutalom összege továbbra is a díj összege kétszerese lenne.

Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, 2012-ben 144 ezer forint volt a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében - közölte a múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal. Ez éves szinten 1 millió 728 ezer forint.

KATTINTS! Megdöbbentő! Öt éve nem volt ekkora reálbércsökkenés

A jelenlegi szabályok szerint ennek az ötszöröse, 8 millió 650 ezer forint lenne (tekintettel az ötvenezer forintra történő kerekítésre). A Miniszterelnökséget vezető államtitkár indítványának elfogadása esetén viszont csaknem kétmillió forinttal 10 millió 350 ezer forintra emelkedik a Kossuth-, illetve Széchenyi-díj összege. Ennek megfelelően 20 millió 700 ezer forint lenne a nagydíjjal járó jutalom összege, ami 3,4 millió forinttal több, mintha a jelenlegi szabályok maradnának érvényben.

Tavaly még a megelőző évi nettó átlagkereset ötszörösét kapták a Kossuth-, illetve Széchenyi-díjasok. Mivel 2011-ben 141 100 forint volt a havi átlagbér a nemzetgazdaságban, 8,5 millió forintot tehettek zsebre a kitüntetettek, a nagydíjasok pedig 17 millióval gazdagodtak. A múlt évben Csoóri Sándor író, költő kapta a Kossuth, Vizi E. Szilveszter akadémikus pedig a Széchenyi Nagydíjat.

Lázár János előterjesztését a következőképpen indokolja: "a nemzeti ügyek kormányának kiemelt céljai közé tartozik a nemzetgazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez jelentős és egyedi teljesítményt nyújtó polgárok méltó, közmegbecsülést kifejező elismerése, hazánk szellemi és művészeti életének erősítése, világhírű kutatás-fejlesztésünk támogatása".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj jutalmának összegéhez kötődnek, így a művészeti díjak mértéke is emelkedik a törvényjavaslat elfogadása esetén - mutat rá Lázár javaslata indoklásában.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó bevételi jogcímek körében továbbra is adómentes a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze, Népművészet Mestere és Babérkoszorú-díj tárgyiasult formája, valamint a kultúráért felelős miniszter által adományozott, jogszabályban meghatározott művészeti és szakmai díj (pl. Jászai Mari-díj, Balázs Béla-díj) tárgyiasult formája is.

A Kossuth- és Széchenyi-díjakat március 15-e alkalmából adják át. Két hét múlva kiderül, kik lesznek gazdagabbak több mint 10 millió forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17