Kiderült: milliókkal kaphatnak többet idén a Kossuth-díjasok

Pénzcentrum
2013. február 27. 16:02

A Kossuth- és a Széchenyi-díjjal járó jutalom összegének növelését kezdeményezi törvénymódosítási javaslatában Lázár János fideszes képviselő, aki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is egyben. A kitüntettetek ennek elfogadása esetén több mint 10 millió forinttal gazdagodhatnak, ami csaknem kétmillió forinttal több mint amennyit a jelenlegi szabályok mellett kaphatnának. A pénzösszeg növelése maga után vonja egyéb más művészeti díjak emelkedését is. A díjak után nem kell adót fizetni.

A bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa legyen kifizethető a díjazottak számára ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel - ezt javasolja a parlament elé benyújtott módosító javaslatában Lázár János. A nagydíjjal járó jutalom összege továbbra is a díj összege kétszerese lenne.

Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, 2012-ben 144 ezer forint volt a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében - közölte a múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal. Ez éves szinten 1 millió 728 ezer forint.

KATTINTS! Megdöbbentő! Öt éve nem volt ekkora reálbércsökkenés

A jelenlegi szabályok szerint ennek az ötszöröse, 8 millió 650 ezer forint lenne (tekintettel az ötvenezer forintra történő kerekítésre). A Miniszterelnökséget vezető államtitkár indítványának elfogadása esetén viszont csaknem kétmillió forinttal 10 millió 350 ezer forintra emelkedik a Kossuth-, illetve Széchenyi-díj összege. Ennek megfelelően 20 millió 700 ezer forint lenne a nagydíjjal járó jutalom összege, ami 3,4 millió forinttal több, mintha a jelenlegi szabályok maradnának érvényben.

Tavaly még a megelőző évi nettó átlagkereset ötszörösét kapták a Kossuth-, illetve Széchenyi-díjasok. Mivel 2011-ben 141 100 forint volt a havi átlagbér a nemzetgazdaságban, 8,5 millió forintot tehettek zsebre a kitüntetettek, a nagydíjasok pedig 17 millióval gazdagodtak. A múlt évben Csoóri Sándor író, költő kapta a Kossuth, Vizi E. Szilveszter akadémikus pedig a Széchenyi Nagydíjat.

Lázár János előterjesztését a következőképpen indokolja: "a nemzeti ügyek kormányának kiemelt céljai közé tartozik a nemzetgazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez jelentős és egyedi teljesítményt nyújtó polgárok méltó, közmegbecsülést kifejező elismerése, hazánk szellemi és művészeti életének erősítése, világhírű kutatás-fejlesztésünk támogatása".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj jutalmának összegéhez kötődnek, így a művészeti díjak mértéke is emelkedik a törvényjavaslat elfogadása esetén - mutat rá Lázár javaslata indoklásában.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó bevételi jogcímek körében továbbra is adómentes a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze, Népművészet Mestere és Babérkoszorú-díj tárgyiasult formája, valamint a kultúráért felelős miniszter által adományozott, jogszabályban meghatározott művészeti és szakmai díj (pl. Jászai Mari-díj, Balázs Béla-díj) tárgyiasult formája is.

A Kossuth- és Széchenyi-díjakat március 15-e alkalmából adják át. Két hét múlva kiderül, kik lesznek gazdagabbak több mint 10 millió forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem