Kiderült: milliókkal kaphatnak többet idén a Kossuth-díjasok

Pénzcentrum
2013. február 27. 16:02

A Kossuth- és a Széchenyi-díjjal járó jutalom összegének növelését kezdeményezi törvénymódosítási javaslatában Lázár János fideszes képviselő, aki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is egyben. A kitüntettetek ennek elfogadása esetén több mint 10 millió forinttal gazdagodhatnak, ami csaknem kétmillió forinttal több mint amennyit a jelenlegi szabályok mellett kaphatnának. A pénzösszeg növelése maga után vonja egyéb más művészeti díjak emelkedését is. A díjak után nem kell adót fizetni.

A bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa legyen kifizethető a díjazottak számára ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel - ezt javasolja a parlament elé benyújtott módosító javaslatában Lázár János. A nagydíjjal járó jutalom összege továbbra is a díj összege kétszerese lenne.

Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, 2012-ben 144 ezer forint volt a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében - közölte a múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal. Ez éves szinten 1 millió 728 ezer forint.

KATTINTS! Megdöbbentő! Öt éve nem volt ekkora reálbércsökkenés

A jelenlegi szabályok szerint ennek az ötszöröse, 8 millió 650 ezer forint lenne (tekintettel az ötvenezer forintra történő kerekítésre). A Miniszterelnökséget vezető államtitkár indítványának elfogadása esetén viszont csaknem kétmillió forinttal 10 millió 350 ezer forintra emelkedik a Kossuth-, illetve Széchenyi-díj összege. Ennek megfelelően 20 millió 700 ezer forint lenne a nagydíjjal járó jutalom összege, ami 3,4 millió forinttal több, mintha a jelenlegi szabályok maradnának érvényben.

Tavaly még a megelőző évi nettó átlagkereset ötszörösét kapták a Kossuth-, illetve Széchenyi-díjasok. Mivel 2011-ben 141 100 forint volt a havi átlagbér a nemzetgazdaságban, 8,5 millió forintot tehettek zsebre a kitüntetettek, a nagydíjasok pedig 17 millióval gazdagodtak. A múlt évben Csoóri Sándor író, költő kapta a Kossuth, Vizi E. Szilveszter akadémikus pedig a Széchenyi Nagydíjat.

Lázár János előterjesztését a következőképpen indokolja: "a nemzeti ügyek kormányának kiemelt céljai közé tartozik a nemzetgazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez jelentős és egyedi teljesítményt nyújtó polgárok méltó, közmegbecsülést kifejező elismerése, hazánk szellemi és művészeti életének erősítése, világhírű kutatás-fejlesztésünk támogatása".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj jutalmának összegéhez kötődnek, így a művészeti díjak mértéke is emelkedik a törvényjavaslat elfogadása esetén - mutat rá Lázár javaslata indoklásában.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó bevételi jogcímek körében továbbra is adómentes a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze, Népművészet Mestere és Babérkoszorú-díj tárgyiasult formája, valamint a kultúráért felelős miniszter által adományozott, jogszabályban meghatározott művészeti és szakmai díj (pl. Jászai Mari-díj, Balázs Béla-díj) tárgyiasult formája is.

A Kossuth- és Széchenyi-díjakat március 15-e alkalmából adják át. Két hét múlva kiderül, kik lesznek gazdagabbak több mint 10 millió forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?