19 °C Budapest

10 tipp a tökéletes albérlethez: ezekre mindenképp figyelj!

Pénzcentrum
2010. július 25. 07:02

1-5: Áralku, elhelyezkedés, kaució Kiderültek a felvételi ponthatárok, megindult a roham a legjobb albérletekért és a legjobb albérlőkért. A bérlakások piaca komoly buktatókat is rejthet, nem is gondolnánk, mennyi mindenre érdemes figyelnünk! 10 tipp a lehető legjobb albérlet megszerzéséhez, a csapdák és szarvashibák elkerüléséhez.

1. A tárgyalási pozíció

Alapvető fontosságú már a keresés elején a megfelelő tárgyalási és alkupozíció megtalálása, miután a keresés alapvető szempontjai már tisztázódtak. Egy időben aki a reggeli hirdetési újság megjelenése után 2-3 órával kezdett csak el telefonálni mindenről lemaradt, azonban ezek az idők már rég elmúltak, a mostani túlkínálat miatt az albérletet keresők jelentős helyzeti előnyben vannak, hiszen igen sok kiadó lakás vár bérlőre. Érdemes tudni: jelenleg nem a tulajdonos tesz szívességet azzal, hogy kiadja a lakását.

2. A megfelelő ár megtalálása

A kiadó lakások piacán a legváltozatosabb árakkal lehet találkozni, elhelyezkedéstől és a lakás tulajdonságaitól függően. Budapesten jelenleg 50.000, vidéken 30.000 a bérleti díjak alsó határa, ez alatt már jellemzően komoly kompromisszumokat kell kötni az ingatlan elhelyezkedésével és állapotával kapcsolatban. A piacon mostanság az 50-90.000 forint közötti árkategória iránt van a leginkább kereslet, ennél drágább lakásoknál meg kell vizsgálni, nyújt-e annyi extrát, hogy megérje vállalni ekkora bérleti díjat. Más a helyzet természetesen, ha nagyobb család költözik, ilyenkor a szükséges nagy alapterület miatt az akár hat számjegyű bérleti díj is elfogadható.

3. Hol van az ingatlan?

Könnyű elcsábulni egy alacsony áron hirdetett ajánlatnak, ám a végleges döntés előtt érdemes körülnézni a környéken: előfordul, hogy az olcsó ingatlanok nem éppen a város (különösen Budapest) legjobb részein találhatóak meg - a néhány ezer forintos megtakarítás nem biztos, hogy megéri a kicsit lerobbantabb, esetleg kevésbé biztonságos környezetet. Szintén fontos megvizsgálni azt is, hogy milyenek a tömegközlekedési lehetőségek, mennyi idő alatt lehet beérni a munkahelyre, iskolába, milyen jellegű szolgáltatások érhetőek el a környéken - esetleg milyenek nem, amire viszont szükség lenne. Fontos tudni, hogy bár a bérbeadásra kínált lakásoknál is jelentősen meghatározza a környék az árat, ezen a piacon nagyobb eltérések is előfordulhatnak, mintha az eladó lakások árainak esetében - könnyebben lehet olcsó ajánlatot találni akár a Belváros kellős közepén is.

4. Mennyi a kaució?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piacon elfogadott szokások szerint mindjárt a beköltözés előtt 1-3 havi kauciót kérnek el a bérbeadók. A válság miatt a jellemző értek most inkább az egy-két hónap, sőt bizonyos esetekben személyes szimpátia alapján, megfelelő (különösen a fizetőképességre utaló) fellépéssel időnként el is tekintenek a kauciótól - de legalábbis mértéke sok esetben alkudható. Fontos megbeszélni, hogy a kaució mikor NEM jár vissza, egyes tulajdonosok hajlamosak szinte mindenért levonni belőle, mások nagyvonalúbbak. Sarkalatos kérdés az is, hogy a kaució a végén lelakható, vagy visszatérítendő - érdemes inkább a második megoldást választani, mivel egy gyors költözés esetén ez viták forrása lehet.

5. Bútorokkal vagy anélkül?

Ma már egyre kevésbé jellemző, de bizonyos bérbeadók szeretik magasabban meghatározni a bérleti díjat azért, mert a lakás bútorozott. A piac azonban a tapasztalatok szerint ezt csak és kizárólag akkor fizeti meg, ha a bútorok tényleg minőségiek - így ilyen típusú felárat csak indokolt esetben szabad elfogadni. Sajnálatos tapasztalat egyébként, hogy jó néhány olyan ingatlant kínálnak bérbeadásra, ahol özönvíz előtti, rossz állapotú bútorok várják a leendő bérlőket - ilyen esetben a bérleményt üresként érdemes kezelni, és arról tárgyalni. Amennyiben a bérlőnek saját bútora van, meg lehet állapodni az esetleg bútorozott lakás kiürítéséről, de mivel ez az esetek többségében nagyobb költségekkel jár (raktározás, szállítás) érdemes inkább eleve üres ingatlanokat nézegetni.

6-10: Rezsi, szerződés, váratlan vendégek

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?