18 °C Budapest

Halvány reménysugár a bontással fenyegetett tulajdonosoknak Spanyolországban

2010. május 12. 15:02

Mint arról korábban is beszámoltunk, Spanyolországban jelentős számú külföldi - jellemzően a nyugdíjas éveit a mediterrán országban tölteni szándékozó brit nyugdíjas - ingatlantulajdonost fenyeget a bontás réme. Mivel az épületeket nem lehet és talán értelmetlen is lenne ezerszámra eldózerolni, a valenciai hatóságok egy köztes megoldás bevezetésén dolgoznak.

A tervek kidolgozását az váltotta ki, hogy a külföldi ingatlantulajdonosok perközösséget hoztak létre, és kártérítésre köteleznék az önkormányzatot, mivel a korábbi városvezetés építésügyi hatósága a fejlesztőkkel összejátszva olyan területekre adott ki építési engedélyt, melyek - mint utólag kiderült - a rendezési terv szerint védettek voltak.

Korábban a hatóság 20 ezer eurós nagyságrendű büntetést fontolgatott ingatlanonként, cserébe megadták volna a fennmaradási engedélyt az épületekre. A jogosan fenyegető per hírére és egy jogi szakértővel történt egyeztetés után inkább egy köztes - vélhetően mindkét fél számára elfogadható - megoldás kidolgozása mellett tették le a voksukat.

Az új elképzelés szerint a hatóságok szakemberei bejárnának minden érintett ingatlant (csak a régióban 1272 illegálisan épített lakást tartanak nyilván) és amennyiben minőségileg megfelelőnek találják az ingatlant és a szerződések is jogszerűnek bizonyulnak, úgy büntetés nélkül kiadják a fennmaradási engedélyt.

Néhányan már most kritizálják az intézkedést, mivel úgy vélik, hogy ez a legalizálási folyamat újabb visszaélésekre adhat majd okot. Amennyiben a hatóságok jogszerűvé nyilvánítják az építkezéseket, úgy megnyílhat az út a számos eladatlan tengerparti ingatlan értékesítése előtt, miközben más régiókban továbbra is folyamatban vannak a bontások.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24