24 °C Budapest

Didim! Annyi neked! Rendelet teszi kötelezővé a végzetes beavatkozást

2010. január 28. 13:02

Az ibériai-félsziget több városában már korábban elrendelt szigor erejével lépett fel a török Didim városának képviselő testülete. Spanyol mintára ők is az illegálisan épített ingatlanok részletes vagy teljes elbontását rendelték el. Az önkormányzati halállista tavaly októberben 472 ingatlant tartalmazott, mára 690-re emelkedett az érintett épületek száma.

A városvezetés megelégelte a helyi építési szabályoknak fittyet hányó épületek gombamód történő szaporodását, ezért úgy döntött, hogy megleckézteti az illegálisan felhúzott ingatlanok tulajdonosait.


Didim egyik érintetlen partszakasza...

A hivatal listát készített az érintett ingatlanokról, melyeket a szabályok megsértése miatt részben vagy teljes egészében el kell bontani.

Egy múlt heti zárt ajtók mögött tartott ülésen teljesen átdolgozták a település építési szabályzatát, továbbá kialakították az új övezeti besorolásokat.

Aki ezentúl építési engedélyért folyamodik, annak már ezek alapján kell a tervezési- és a kivitelezési munkálatokat elvégezni. A szigorítás célja, hogy megelőzzék a városképet és tengerparti környezetet romboló illegális feltöltéseket és beépítéseket.


...másfelé az utolsó négyzetcentimétert is beépítették

A végleges önkormányzati listáját nem tették közzé, de helyi lapok szerint magáncélú lakóingatlanok mellett turisztikai épületek, apartmanok, kávézók, mesterségesen feltöltött kertek és medencék is vannak.

A problémát mélyíti, hogy számos érintett ingatlan külföldiek tulajdonában van, pedig a buldózerek már startra készek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rendelet szerint a tulajdonosoknak kell elvégeztetni a bontási munkálatokat, aki erre nem hajlandó, annál az önkormányzat hajtja végre a rombolást.

Egy helyi szálloda tulajdonosa elmondta, hogy ilyen alapon az egész várost le lehetne rombolni, biztos sokan hibáztak, de az korábbi városvezetők érintettsége is feltételezhető. A rendelet 3 hónap múlva lép hatályba, addig több tulajdonos fennmaradási engedélyért folyamodik, mások az illetékes minisztérium állásfoglalását kérik az ügyben.

A spanyol példa: Düh, tiltakozás! "Vénségükre veszítjük el azt a kis vagyonkánkat?"

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?