Young boy being bullied at school.

Tragikus jövő vár a falusi magyar gyerekekre: tömegével esélytelenek a jobb életre

2024. május 29. 10:04

A hátrányos helyzetű (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) diákok aránya az oktatásban 2010 és 2022 között csökkent Magyarországon, különösen a 2014-es szigorított kategorizálás után. 2022-ben a közoktatásban részt vevők között a HH kategóriába tartozók aránya 9%, a HHH kategóriába tartozóké 5% volt. A településtípusok szerint jelentős eltérések figyelhetők meg: a községekben tanulók 23,4%-a HH, 12,7%-a HHH kategóriába tartozott, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken ezek az arányok alacsonyabbak. Az állami és önkormányzati iskolákban magasabb a veszélyeztetett tanulók aránya, mint az egyházi és egyéb fenntartású intézményekben - mutat rá egy friss tanulmánykötet.

Magyarországon a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) és hátrányos helyzetű (HH) diákok olyan társadalmi csoportot alkotnak, akik számára az oktatási rendszerben való részvétel és a sikeres előrehaladás jelentős kihívásokkal jár. Ezen tanulók gyakran szegénységgel, családi problémákkal, vagy egyéb társadalmi-gazdasági nehézségekkel küzdenek, amelyek negatívan befolyásolják tanulmányi teljesítményüket és jövőbeni esélyeiket.

A társadalmi egyenlőtlenségek súlybodását az oktatási rendszer hajlamos felnagyítani és tovább generálni, ha nincsen kontrollálva és ellenőrizve. Azonban a meglévő különbségek miatt ezek a diákok gyakran nem részesülnek megfelelő támogatásban, ami tovább mélyíti hátrányaikat. Az ő helyzetük megértése és a számukra nyújtott segítség hatékony megszervezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a magyar oktatási rendszer mindenki számára igazságosabbá válljon. Idén áprilisban jelent meg a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont 'A közoktatás indikátorrendszere 2023' című tanulmánykötete, melyben számos aspektusban vizsgálják a nehéz anyagi helyzetben lévő diákok arányát különböző indikátorok segítségével. 

HH és HHH diákok aránya az oktatásban 

Mielőtt ránézünk az oktatási adatokra érdemes egy pillantást vetni a háztartási adatokra, hogy milyen arányban élnek gyerekek HH vagy HHH helyztben az országban. Majd ezt követően összevtésre kerültek az adatok a felmérésben résztvevő diákok szüleinek iskolai végzettségével is. 

Jól látható, hogy a hátrányos helyzetű (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) tanulók aránya 2010 és 2022 között folyamatosan csökkent.

A legnagyobb csökkenés 2014-től volt tapasztalható, amit elsősorban a HH és HHH kategóriákba sorolás szigorúbb követelményei okoztak

- magyarázták meg a határozott csökkenést a tanulmányban. 2013. szeptember 1-jétől a HH és HHH tanulók jogi meghatározása megváltozott, az új szabályozás szigorúbb feltételeket szabott a kategóriákba való besoroláshoz. Az adminisztratív változásokon túl is észlelhető egy enyhe, de folyamatos csökkenés. 2022-ben a közoktatásban részt vevők között a HH kategóriába tartozók aránya 9 százalék, míg a HHH kategóriába tartozóké 5 százalék volt.

A háztartások vizsgálata után térjünk rá az oktatásban jelen lévő statisztikai adatokra a szegényebb diákokra nézve.Településtípusok szerint is jelentős eltérések figyelhetők meg az indikátorok értékeiben. Az alapfokú oktatásban a községekben tanulók 23,4 százaléka tartozott a HH, 12,7 százaléka pedig a HHH kategóriába 2022-ben. Ezzel szemben Budapesten és a megyeszékhelyeken ezek az arányok mindössze néhány százalékot érnek el.

Az általános iskolában tanulókat, a fenntartók szerint vizsgálva azt látjuk, hogy a veszélyeztetett tanulók aránya 2022-ben az állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményekben volt a legmagasabb, 4,2 százalék, míg az egyházi és az egyéb fenntartásúakban sorrendben 2,1, illetve 2,3 százalék volt az indikátor értéke. A középfok esetén is megfigyelhető ugyanez a tendencia, hogy az önkormányzati és állami intézményekben a legnagyobb a HH helyzetű gyerekek aránya, de már kevésbé nagy a differencia a 3 fenttartótípus között, mint az alapfok esetén. Ennek oka elsősorban az, hogy a HH és HHH helyzetben élő gyerekek többsége előfordul, hogy csak a kötelezően meghatározott tankötelezettségi korig járja a középfokú iskolai szintet (ez jelenleg 16 év), így az arányuk kevesebb a statisztikában. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megyei szintű adatok

Földrajzi szempontból vizsgálva az 1-8. évfolyamos HH tanulók arányát, Budapesten, Pest megyében, valamint több nyugat-magyarországi megyében (Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas és Komárom-Esztergom) 2022-ben 5 százalék alatt volt ez az arány, míg a keleti és északkeleti megyékben gyakran 25 százalék körüli vagy afeletti értékekkel találkozunk. Hasonló nagyságrendi különbségek mutatkoznak a HHH tanulók arányában is a nyugati és északkeleti megyék között.

A legnagyobb értékek rendre minden évben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegyékben látható, de a vizsgált 5 évben jelentős csökkenést látni ezekben a térségekben is. Közel 40%-ról 15% körülre csökkentek, mind az alap és felsőfok esetén is. A legkisebb értékek esetén szintén megfigyelhető, hogy a fővárosban és Győr-Moson- Sopron vármegyében figyelhető meg. 

A tanulmányban a HH és HHH helyzetű gyerekek mellett kitérnek a veszélyeztetett gyerekek (alultáplált, otthoni bántalmazásnak kitett, elhanyagolt, drogfüggőség tüneteit mutató) helyeztére is. A veszélyeztetett tanulók aránya mindenfajta iskolai képzésben alapvetően csökkenő tendenciát mutat a vizsgált időszakban. Az általános iskolai tanulók esetében 2010 és 2022 között nagyjából 3 százalékponttal, 6,9-ről 3,8 százalékra csökkent a veszélyeztetett tanulók aránya. A gimnáziumi tanulók esetében pedig ez az arány az időszak elején megfigyelhető 2 százalék körüli értékről fél százalékra esett vissza.

Az általános iskolában tanulókat településtípus szerint vizsgálva azt látjuk, hogy 2022-ben Budapesten volt a legmagasabb a veszélyeztetett tanulók aránya: 5,6 százalék. A másik három településtípus esetében ugyanakkor a települési hierarchiában felfelé haladva csökken az indikátor értéke. Összességében a veszélyeztetett tanulók aránya az általános iskolások körében a megyeszékhelyeken a legalacsonyabb (2 százalék). 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm