Primary school classroom.

Újabb fordulat az oktatásban: már több szakképzés is alapítványi, egyházi kézbe került

2024. március 18. 09:44

Az Népszava hétfői cikkében arról számol be, hogy egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók nemcsak állami általános iskolákat és gimnáziumokat kívánnak átvenni, hanem szakképzési intézményeket is. Ebben a tanévben már több intézmény is átváltott. 

A kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át, míg a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartása az alapítványi Széchenyi István Egyetemhez került. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

A köznevelésben is jelentős számú intézményről szóltak a fenntartóváltási kérelmek az elmúlt hetekben. A Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 ilyen kérelem érkezett a tankerületi központokhoz.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint egyelőre nem hallottak olyan jelentős "fenntartóváltási dömpingről" a szakképzés terén, mint ami a köznevelésben zajlik, azonban nem lenne meglepve, ha ez a folyamat erre a területre is kiterjedne. A szakszervezet képviselője szerint elképzelhető, hogy a kormányzati körökben hangsúlyozott "konzervatív oktatáspolitikai fordulat" a szakképzésben is megvalósul.
 
 
 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem