A Google Classroom használata: Google Classroom bejelentkezés, Google Classroom iskola

A Google Classroom használata: Google Classroom bejelentkezés, Google Classroom iskola

2020. december 9. 20:01

Google Classroom bejelentkezés és a Google Classroom használata egyszerűen: a Google Classroom iskola kisokos megmutatja, hogyan használd a Classroom Google előnyeit. Nézzük, hogyan elérhető a Google Classroom magyar oldala és hogyan használjuk a felületet!

A koronavírus nem csak a munkavállalók, hanem a diákok életét is gyökerestől felforgatta: a válsághelyzetben mind a fiataloknak, gyerekeknek, mind a szülőknek és az oktatóknak is meg kell birkózniuk az online oktatás kihívásaival, nehézségével - ezzel szemben rengetek olyan előnyt is be tudunk építeni napjaink pedagógiai intézkedéseibe, amelyek megkönnyítik életünket. A Google Classroom nevű, mindenki számára ingyenesen elérhető és használható alkalmazás 2020 és 2021 során ezt a célt szolgálja: az oktatók és a tanulók számára is átláthatóvá, könnyen kezelhetővé és elérhetővé teszi a hétköznapi feladatok elvégzését. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a Google Classroom, hogy történik a Google Classroom bejelentkezés és melyek az elsődleges tudnivalók a Google Classroom használata kapcsán.

Az digitális oktatás megítélése

A online oktatás nagymértékű elterjedése a válsághelyzetnek köszönhetően hirtelen jött, ám jelenleg is számos oktatási intézményben, gyermekek és egyetemisták köreiben is általánossá vált kihívást jelent. A digitális oktatás hozadéka a Google Classroom, mint egyszerűen és ingyenesen hozzáférhető alkalmazás, alkalmazáscsomag használata, amely rendszeresen vita tárgyát képzi; folyamatosan összecsapnak egymással a digitális oktatás támadói és támogatói.

Egyesek szerint a digitális oktatás Google Classroom segítségével olyan technikai úttörés, amely örökre megváltoztatja a társadalom tanításhoz fűződő viszonyát, pozitív értelemben; mások szerint a digitális oktatás jelenlegi formája teljesen alkalmatlan a komolyabb tudás átadására különösen általános iskolás gyerekeknél és nehezebb egyetemi kurzusoknál. A helyezt megítélése a járványkrízis elmúlásáig kérdéses lesz, éppen ezért nagyon fontos, hogy mind a tanár, mind a diák és a szülő is tisztában legyen azzal, mi a Google Classroom, mire jó és milyen tevékenységeket végezhetünk a Google Classroom alkalmazás segítségével.

A Google Classroom rendeltetése, célja

A Google Classroom, más néven Google Tanterem egy olyan alkalmazás, ami kifejezetten a pedagógiai kommunikáció segítsége céljából jött létre, általa az online oktatás során a tanár-diák kommunikáció sokkal gyorsabb, egyszerűbb, ám kötöttebb. A Google Classroom használata során a diákok könnyedén elkészíthetik feladataikat, amelyeket az oktatók átláthatóan kezelhetnek és értékelhetnek, emellett a tanárok egyszerű online kommunikációs csatornákat nyithatnak egymás és diákjaik irányában is.

A Google Classroom használata a Google Drive és a Gmail alkalmazásokkal együttesen történik, a házifeladatok, beadandók, prezentációk összegyűjtéséhez szükség van mindhárom rendszer ismeretére. A Google Classroom sajátossága, hogy minden folyamat digitálisan történik rajta keresztül, teljesen papírmentesen, minden közvetlenül, valós időben zajlik, így a diákoknak be kell tartaniuk a pontos határidőket, az oktatók pedig azonnal, közvetlenül reagálhatnak tanítványaik munkájára. Az oktató valós időben tehet közleményeket a rendszerben, tehetnek fel kérdéseket, fűzhetnek megjegyzéseket a munkákhoz.

A Google Classroom mindemellett automatizáltan működik a Google Drive-val, például, ha egy oktató kiír egy házi feladatot, a rendszer automatikusan létrehoz egy Google Drive mappát, amelybe a feladatokat a tanulók feltölthetik. A Google Classroom legnagyobb előnye a gyorsaság és az átláthatóság: nincsenek félreértések, homályos határidők, hamis jelenléti ívek és kifogások, az egész digitális oktatási rendszer kristálytisztán átlátható az oktató és a diák számára is.

Google Classroom bejelentkezés

A Google Classroom mindenki számára ingyenes, elérhető számítógépről és okostelefonról is. A Google Classroom bejelentkezés során elengedhetetlen, hogy mindenkinek legyen Gmail-es e-mail címe és stabil internetkapcsolata, emellett az iskolák külön igényelhetnek G Suite for Education alkalmazásgyűjteményt, ami szintén ingyenes és kifejezetten a feladatvégzés minőségének javítása a célja (fájlmegosztás, feladatkezelés, levelezés, táblázatkezelés, videó-tanóra).

A Google Classroom bejelentkezés mind a tanárok, mind a diákok esetében a Gmail fiókon keresztül történik, ahonnan egyszerűen elnavigálhatunk a Google Classroom felületére (a Google alkalmazások közt találjuk). A Google Classroom felületén a tanárok kurzusokat hoznak létre, amelyekre a diákok egyszerűen feljelentkezhetnek megosztott kurzuskóddal vagy fiókjukkal és kezdődhet is az online tanulás.

A Google Classroom használata tanároknak

A Google Classroom bejelentkezés után az oktatónak egy egyszerű felületen létre kell hoznia a kurzusait (az ikon jele: +, Kurzus létrehozása). Egy sima, Gmail alapú Google Classroom kurzuson összesen 250 személy vehet részt az oktatókat beleszámolva, viszont G Suite for Education fiókkal akár 1000 fő is - ez nyilván egyetemi képzések, céges tanfolyamok esetében kihasználható nagyságú kapacitás. A kurzusok könnyen kezelhetőek: szerkeszthetjük, törölhetjük őket, bármelyikről le is jelentkezhetünk. Az oktató a kurzus keretei közt tudja megszervezni a Google Classroom tanórákra vonatkozó feladatokat, online tanórákat és számonkéréseket. Minden kurzusnak saját menüpontjai vannak, amelyeken létrehozhatjuk a tevékenységeket (fal, különféle feladatok, személyek, érdemjegyek, teendők).

A Google Classroom használata diákoknak

A Google Classroom bejelentkezés során a diákok részére az oktatóknak kell elküldeniük a kurzuskódokat, amelyekkel be tudnak lépni a Google Classroom kurzusokra, amikre így egyszerűen feljelentkezhetnek. Egy felhasználó összesen 100 kurzuson vehet részt, ám egy nap maximum 30-ra jelentkezhet. A G Suite for Education ez esetben is kivétel, az alkalmazás használatával a feljelentkezhető kurzusok száma korlátlan.

A diákoknak külön érdemes figyelmet fordítanunk a Google Classroom iskola során a határidők betartására és a szükséges dokumentumok folyamatos feltöltésére, ugyanis az online oktatás során a "való világgal" ellentétben nem keveredhet el a beadandó dolgozat, a jelenléti ívet nem tudják aláírni a barátok, és nem olyan egyszerű megfelelő teljesítmény nélkül érvényesülni. Fontos tudnivaló az is, hogy a Google Classroom óráin a megszokott offline oktatásnál jobban kell figyelnünk, ugyanis, ha lemaradunk, nem tudunk olyan egyszerűen visszakérdezni, segítséget kérni, mint élőben.

Milyen alkalmazásokat használunk a Google Classroom mellett?

Az alap Google Classroom mellett számos modern eszközzel lehetünk az online oktatás segítségére: a Google Classroom alkalmazáshoz és a Google Drive-hoz eleve hozzá van kötve többek között a napi szinten használatos Google Táblázatok és Google Dokumentumok, amelyek alkalmas formátumok a beadandó feladatok elkészítéséhez. A Google Űrlapok (Google Forms) egyszerű eszköze a kérdőívek készítésének és a gyors számonkérésnek, illetve a Google Keep egy olyan alkalmazás, amely emlékeztetők készítésével segít tartanunk magunkat a határidőkhöz.

A Loom nevű ingyenes használatú eszközzel könnyen rögzíthetjük a képernyőt, ha olyan előadásról van szó, amelyet később újra meghallgatnánk, megosztása is egyszerű pl. YouTube vagy Google Drive segítségével. A csoportos videóhívások lebonyolítására alkalmas a Google Meet, a Microsoft Teams, a Skype, a Discord és a 8x8 is. A kapcsolattartáshoz mindemellett javasoljuk mind a kicsik, mind a nagyok számára a közös Facebook csoportok, beszélgetések létrehozását.

Akár általános-, középiskolás, vagy egyetemi oktatásról beszélünk, az oktatók egyik kedvenc számonkérési módszere az online kvízek indítása, ezekhez a Kahoot vagy a Quizlet alkalmazásokat ajánljuk. Színes prezentációk készítésére a régi, jól bevált Microsoft PowerPoint bemutatókon túl alkalmas a Prezi és a Google Slides is, amelyeket feldobhatunk akár különféle online elkészíthető infografikákkal.

Tanácsok tanároknak és diákoknak egyaránt

  • Törekedjünk az érthetőségre! Fogalmazzuk meg a tananyagot, kérdéseket, feladatokat és a válaszokat is tisztán, ugyanis az online kommunikáció nagyobb csoport esetében nem biztos, hogy lehetőséget ad (bármelyik félről legyen szó) a megfelelő visszacsatolásra.
  • Használjuk az alkalmazásokat! Rugaszkodjunk el a jól megszokott Microsoft alkalmazásoktól, használjuk nyugodtan a Google online szerkeszthető, megosztható dokumentumait, táblázatait, prezentációs lehetőségeit.
  • Rögzítsük a képernyőt! Ha tudjuk, hogy egy nehéz előadás előtt állunk, amelyet a szakadozó internet és a megosztott videó monotonitása nehezen fogyaszthatóvá tesz, vagy egyszerűen nem érünk rá meghallgatni, ne hagyjuk ki, hanem vegyük fel és hallgassuk újra később, nyugodt körülmények között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?