18 °C Budapest
Hiába kellene, ezt mégsem tanítják az iskolákban

Hiába kellene, ezt mégsem tanítják az iskolákban

2016. szeptember 19. 13:05

A gyermekek a vesztesei a fogyasztóvédelmi iskolai képzési rendszer hiányosságainak - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára. Kispál Edit felhívta a figyelmet arra, a magyar iskolákban nem tanítanak fogyasztóvédelmi ismereteket, holott 2003 óta a Nemzeti Alaptantervben szerepel.

A Nemzeti Alaptanterv már 2003 óta rögzíti, hogy a fogyasztóvédelmet is oktatni kell az iskolákban, ennek ellenére nagyon sok helyen ez egyáltalán nem történik meg - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára.

Azt tapasztaljuk, nincs meg a felelőse az iskolákban, nem tudják, melyik tantárgy keretében kellene oktatniuk és nem kapnak segítséget ahhoz sem, pontosan mit kellene tanítaniuk a pedagógusoknak, hiszen nekik sem tanították meg. Sok jogszabály nemrégen lépett hatályba, azokat végképp nem ismerik. Nincs tankönyv, segédlet sem

- mondta Kispál Edit.

A főtitkár elmondta, több felelőse is lehet a területnek, egyrészt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik a fogyasztóvédelem, az oktatás pedig másik minisztériumhoz. Mint Kispál Edit kiemelte, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége többször felajánlotta a segítségét. Már több anyagot is készítettek. Ezeket akár elektronikus formában el tudnák juttatni az iskolákba. Azonban mindez egyelőre süket fülekre talált.

Ráadásul már nem is nagyon lehet pályázni, a fogyasztóvédelmi civil szervezetek nem tudnak pénzt szerezni, hogy ilyen kiadványokat megjelentessenek - tette hozzá a szövetség főtitkára. A tapasztalat szerint a fiatalok leginkább internetes vásárlásokkal intézik a dolgaikat, ehhez viszont fontos, hogy tudják, milyen jogaik, kötelességeik vannak: visszaküldhetik, ha meghibásodik, mi a teendő, kihez fordulhatnak, ki tud segíteni - mondta Kispál Edit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha erről semmilyen információt nem kapnak meg az iskolában, akkor felnőttként sem fogják tudni, hogy hova fordulhatnak, mit tehetnek - mondta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára.

Az alapvető fogyasztóvédelmi ismereteket mindenkivel meg kellene ismertetni. A jótállás-szavatosság-garancia kérdéskörét, hogy jegyzőkönyvet kell felvenni egy panaszról, hogy létezik a Vásárlók könyve és vannak békéltető testületetek, valamint, hogy az e-kereskedelemben milyen jogaink vannak. Fontos, hogy a diákok legalább az alapfogalmakkal tisztában legyenek: mik a hírközlési, közüzemi és pénzügyi szolgáltatások, mert akkor sokkal jobban tudják érvényesíteni a jogaikat felnőttként is

- hangsúlyozta Kispál Edit.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?