2020. szeptember 18. péntek Diána

Megszólalt a Parlament elnöke: erről a két nyugdíjkérdésről lehet népszavazás


A Nyugdíjas Parlement hosszú távú céljai közt szerepel, hogy a nyugdíjak megállapításánál a jövőben ne csak az inflációt, hanem a tervezett bérnövekedés mértékét is figyelembe vegyék, valamit meg akarják szüntetni a nyugellátások között fennálló óriási különbségeket. Céljaik elérése érdekében már népszavazási kérelmet is benyújtottak. Mi is kíváncsiak voltunk a magyarok véleményére, ezért megkértük olvasóinkat, hogy szavazzanak. Az eredmény több mint meglepő!

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a Nyugdíjas Parlament a magyar emberek kezébe adná a döntést: akarja-e a többség, hogy az időskorúak létbiztonsága emelkedjen, és hogy jobban megbecsülje őket a társadalom?

A Nemzeti Választási Bizottsághoz múlt héten be is nyújtottak négy kérdést előzetes hitelesítés céljából. Többek között azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét, valamint hogy vegyék figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezet bérnövekedés mértékét is. 

"Ez a 11. beadványunk, január 9-én küldtük el őket az NVB-nek, akinek 30 napja van, hogy eldöntse, hitelesíti-e a népszavazási kérdéseinket" - mondta el a Pénzcentrumnak Karácsony Mihály Nyugdíjas, a Parlament Országos Egyesületének elnöke. Az előzmények fényében irreális elvárásaik nincsenek, de arra számítanak, hogy két kérdés, a nyugdíjas ombudsman intézményének felállítása és a túlóra szolgálati időként való elszámolása (ami egyébként az egészségügyi dolgozók esetében már bevett gyakorlat) "átcsúszhat". Ha ez megtörténik, akkor 90 napjuk lesz, hogy összegyűjtsenek 200 ezer támogató aláírást, ami minden bizonnyal hamar összegyűlhet majd.

A Nyugdíjas Parlament szerkesztőségünkhöz eljuttatott négy kérdést mi is feltettük olvasóinknak, kíváncsiak voltunk az Önök véleményére is. Elképesztő mennyiségű szavazat érkezett, nagyjából 30 ezren szavaztak minden egyes feltett kérdésre. Az első kérdés a Idősek Jogainak Biztosára vonatkozik, és kiderült, hogy szavazóink jelentős többsége, 96 százaléka gondolja úgy, hogy szükség lenne egy olyan személyre, aki határozottan képviseli a nyugdíjasok érdekeit.

A második kérdés arra vonatkozik, hogy új szabályként az öregségi nyugdíj megállípításánál a többletmunkát isfigyelembe vegyék-e. Erre e kérdésre már 2 ezerrel kevesebben szavaztak, és az arányok is másképp alakulnak, de még így is elég meggyőző az eredmény. A válaszadók 93 százaléka ért egyet ezzel a felvetéssel.

A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy vajon akarják-e a magyarok, hogy mostantó lvegyék figyelembe a nyugdíjemelés mértékének megállapításakor az inflációt mellett a bérnövekedés mértékét is. Mind közül ez a kérdés bizonyult a legegyértelműbbnek: a válaszadók 98 százaléka ért ezzel a felvetéssel egyet.

És végül Nyugdíjas Parlament a nyugdíjak közti sokakat bosszantó óriási mértékű különbségeket is szeretné megszüntetni: erre vonatkozik a negyedik kérdés. Ebben az szeretnék tudni, a társadalom mekkora hányada ért egyet azzal, hogy csökkenjenek a lakóhely és a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátásbeli különbségek.

Amint a válaszokból is jól kirajzolódik, sokakat érintő és sokakat foglalkoztató kérdésekről van szó, melyről az emberek szívesen szavaznak. Lényegébem semmiféle megosztottságot nem lehet tapasztalni, minden kérdésnél 90 százalék felett volt az igenek aránya.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.