21 °C Budapest
Lovely mother and daughter in casual clothes carrying fresh fruits and vegetables. They are coming back from grocery shopping. Eco friendly.

Óriási meglepetés a magyar boltok kasszáinál: ennek rengeteg nyugdíjas fog örülni

2024. március 12. 13:03

2024 februárjában a fogyasztóiár-index 3,7 százalékos, míg az élelmiszerek árindexe már csak 2,2 százalékos volt 2023 azonos időszakához képest. Az árak emelkedésének lassulása tehát folytatódott, miközben a januári nyugdíjemelés után februárban a 13. havi nyugdíj is megérkezett. Mindez azt jelentette, hogy a múlt hónapban a nyugdíjasok kétszer akkora összegből gazdálkodhattak, mint egyébként. Mindezek fényében ismét elkészítettük az úgynevezett zsemleindexet: az alábbiakban néhány alapvető élelmiszeren keresztül megvizsgáljuk, hogy mire elég az átlagos magyar öregségi nyugdíj. Aligha árulunk el nagy titkot ha már most elmondjuk, hogy a februári dupla nyugdíjnak köszönhetően a múlt hónap talán az év leggondtalanabb hónapja volt a nyugdíjasok számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt pénteken publikált friss adatai szerint februárban már csak 3,7 százalékos volt a fogyasztóiár-index 2023 azonos időszakához képest. Az élelmiszerárak emelkedése még ennél is alacsonyabb, 2,2 százalékos szintre csökkent az év második hónapjában.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index a kettő között alakult – a januári 3,9 százalék után februárban 3,6 százalékos volt.

Jellemzően a lakosság egyéb rétegeinek esetében még ennél is alacsonyabb szintre süllyedt a februári árindex. Az egyetlen kivételt a magas jövedelmű háztartások jelentették – bár az ő esetükben is csökkenés volt megfigyelhető, ám a végeredmény még így is meghaladta a többi társadalmi réteg árindexét (január → februári változás):

  • nyugdíjasok: 3,9% → 3,6%,
  • alacsony jövedelmű háztartások: 3,7% → 3,1%,
  • a közepes jövedelmű háztartások: 3,4% → 3,3%,
  • a három és több gyerekes háztartások: 3,7% →3,3%,
  • magas jövedelmű háztartások: 4,7% → 4,6%.

Mire volt elég a dupla nyugdíj?

A KSH 2024 januárjára vonatkozó adatai szerint 230 940 forint volt az átlagos öregségi nyugdíj az év első hónapjában. A februárban érkező 13. nyugdíj miatt azonban mi most nem ennyivel, hanem ennek az összegnek a kétszeresével, azaz 461 880 forinttal számoltunk, amikor megvizsgáltuk, hogy a februári árakat figyelembe véve hány darabot/kilót/litert tudott (volna) egy átlagos nyugdíjas megvásárolni az általunk kiválasztott tíz termékből.

Indexünk névadó termékének, a zsemlének egészen minimális mértékben emelkedett a fogyasztói átlagára, lényegében inkább stagnálásról beszélhetünk (66 → 67 forint/db). Ezt a minimális drágulást természetesen bőségesen kompenzálni tudta februári dupla nyugdíj, így a januári 3 495 darabbal szemben a múlt hónapban 6 894 darabot vihetett volna haza egy átlagos nyugdíjas. A tojás darabára is csak minimális mértékben változott, igaz ellenkező előjellel (75 → 74 forint/db). Januárban ebből a termékből 3 076 darabot lehetett volna megvásárolni egy átlagos nyugdíjból, februárban viszont 6 250 darabot.

A 2,8 százalékos pasztőrözött tej átlagára is csökkent januárhoz viszonyítva (457 → 453 forint/liter) – ennek és a dupla nyugdíjnak köszönhetően a korábbi 505 literrel szemben most 1 020 litert lehetett volna megvásárolni. Kismértékű árcsökkenés volt megfigyelhető a párizsi esetében is (2 720 → 2 710 forint/kg), melyből a korábbi 85 kiló helyett februárban 170 kilót is megvásárolhattunk volna.

A burgonya átlagára emelkedett, a januári 398 forinttal szemben februárban már 407 forintot kértek el kilójáért. Ennek ellenére a korábbi 580 kg helyett múlt hónapban már 1 135 kilót is megvásárolhatott volna belőle egy átlagos nyugdíjas. Az alma átlagára is emelkedett (509 → 531 forint/kg), ennek ellenére a januári 453 kilóval szemben legutóbb 870 kilóra is futotta volna.

A liszt átlagára lényegében stagnált (179 → 178 forint/kg), ám a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően ebből is lényegesen többet vihettünk volna haza – a januári 1 289 kilóval szemben februárban 2 595 kilót. Csökkent ugyanakkor a cukor átlagára (388 → 373 forint/kg), melyből ezúttal 595 kiló helyett már 1 238 kilót is megvásárolhattunk volna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Végezetül a sertéscomb (1 890 → 1 860 forint/kg) és a bontott csirke (1 370 → 1 360 forint/kg) átlagára is csökkent – előbbiből 248, utóbbiból 340 kilót tudtunk volna februárban megvásárolni az átlagos öregségi nyugdíjból.

A februári dupla nyugdíj természetesen jelentősen torzítja az adatokat, mindenesetre egyelőre elmondható, hogy az év eddigi részét tekintve havonta átlagosan mindegyik termékből többet vihet haza az átlagos nyugdíjas, mint 2023-ban. Sőt, egyelőre még a referenciaévnek használt 2016-hoz képest is jól teljesítenek a 2024-es nyugdíjak – egyedül indexünk névadó termékéből, a zsemléből lehetett 2016-ban havonta többet hazavinni, mint most, míg az összes többi termékből egyelőre most tudnak többet megvásárolni az átlagos nyugdíjasok (mivel zsemléből 2016-ban tudtuk megvásárolni a legnagyobb mennyiséget, így ezt az évet vettük 100-nak).

Zsemléből 2024 eddig eltelt időszakában a 2016-os mennyiség 81,6 százalékát tudta volna havonta megvásárolni egy átlagos nyugdíjas, amennyiben a teljes nyugdíját erre fordította volna. A többi terméknél azonban egyelőre jóval kedvezőbb a helyzet – az arány mindegyik esetben 100 százalék, sőt, a liszt esetében pedig 200 százalék feletti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem