21 °C Budapest
senior woman is lying on floor, after fall, walker has fallen down, too

Minden 65 év feletti magyarnak ingyen jár ez az eszköz, sokan már meg is kapták: akár életet is menthet

2024. március 7. 10:01

Már több mint fél millióan regisztráltak a Gondosóra programra, a használók negyede Budapest és Pest megyéből - közölte a Gondosóra program a Pénzcentrummal. Lapunk kérdésére azt is elárulták, hogy a program indulása óta közel 600 ezer vészhívás érkezett, ebből 11 ezer esetben hívták a diszpécserek a 112-es számon tárcsázható segélyhívót. 

Nemrég egy idős férfi életét mentette meg a Gondosóra, amikor horgászat közben a Körös veszélyes vizébe esett. Megkapaszkodni meg tudott, kimászni azonban nem, telefonja pedig nem volt kéznél, hogy segítséget tudjon hívni. A Gondosórán keresztül azonban felhívta a diszpécserközpontot, azonnal küldték a segítséget. A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy a felhasználók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket.

A Pénzcentrum megkereste a Gondosóra programot, hogy megtudjuk, hányan igényelték eddig a jelzőkészüléket, regisztráltak a programba. Arra is kíváncsiak voltunk, az egyes megyék között mekkora a különbség az igénylők számában és arányában, illetve hogy mekkora a felhasználók átlagéletkora. 

A lapunkkal közölt adatok azt mutatják, hogy a 65 év felettieknek már 29,8 százaléka igényelte a Gondosórát, 586 ezer magyar idős. Az igénylők 16,1 százaléka budapesti, 10,5 százaléka Pest megyei. 

Azt is megvizsgáltuk, hogy a 2023. január 1-i népességadatok szerint megyénként a 65 év feletti lakosok hány százaléka igényelte már az eszközt. Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben az igénylők aránya több mint 35 százalékos, míg a fővárosban, valamint Zala, Csongrád-Csanád, Pest és Somogy vármegyékben a 27 százalékot nem éri el az igénylők aránya. Azonban kiugró különbségekről nem beszélhetünk. 

Azt is fontos hozzátenni, hogy Gondosóra programban regisztráltak átlagéletkora a közlésük alapján közel 76 év. A 65 év felettiek átlagéletkora ennél nem sokkal kevesebb, 74 év körül mozoghat, tehát korévek szerint is átlagos lehet a megoszlás. Sokan gondolhatják, hogy a Gondosóra csak betegek, egyedül élő idősek számára lehet szükséges, ez azonban tévedés. Ezt jól példázza az említett eset, amikor horgászat közben esett a folyóba az idős férfi. Viszont otthonában is ugyanúgy érheti baleset az időseket, amikor senki sincs a közelben, aki segíthetne. Akár otthon, akár házon kívül is bárkivel történhet baleset, amikor jól jöhet a segélyhívó eszköz. Érdemes lehet ezért kortól és egészségi állapottól függetlenül is igényelni. Legfeljebb nem lesz rá szükség.

A Gondosóra programra való jelentkezés ingyenes, a szolgáltatás pedig havidíjmentes és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában a 65 felettiek számára.

A Gondosóra program indulása óta már 600 ezer vészhívás érkezett a diszpécserközpontba. Az első valódi vészhívás már a program második napján befutott! A diszpécser a megadott kapcsolattartót minden esetben értesíti a segélyhívás megtörténtjéről, szükség esetén pedig hívja a 112-t. A lapunkkal közölt adatok szerint erre eddig 11 ezer esetben volt szükség.

"A Gondosóra életmentő közbelépéseinek számára pontos válasz nem adható, hiszen a 112-es segélyhívó szám értesítése minden esetben magában hordozza a felhasználó veszélyeztetettségét – az is lehet életmentő fontosságú, ha a felhasználó kontaktszemélyét értesítve sikerül megoldani egy akár életet veszélyeztető helyzetet" - közölte a Gondosóra program lapunk kérdésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet igényelni?

A programban való regisztrációhoz fel kell menni a Gondosóra program honlapjára. Itt meg kell keresni a Regisztráció feliratú gombot és rákattintani. Ezután az űrlapon meg kell adni a szükséges adatokat. A főbb lépések a honlapon olvashatók, ezeket érdemes követni:

A regisztrációhoz kapcsolódó leggyakrabban felmerülő kérdésekre itt találhatók válaszok. Amikor pedig már megérkezett a jelzőeszköz, itt találhatók infók a felmerülő problémákról. 

Vigyázzunk a csalókkal!

Ahogy manapság bármilyen szolgáltatás esetében, a Gondosóra program nevében is történhet csalás. Hogyha a Gondosóra igénylés, használat nem a honlapon leírtaknak megfelelően történik, akkor gyanakodhatunk arra, hogy csalókkal van dolgunk! Fontos, hogy 

  • a Gondosóra nevében a jelzőkészülék használatával, működésével kapcsolatosan nem keresik a program munkatársai telefonon a felhasználókat! Nem kérnek adategyeztetést!
  • sosem kérnek el semmilyen formában bankszámla adatokat, a program pedig ingyenes!
  • a Gondosóra program munkatársai nem mennek ki a házhoz/lakáshoz!
  • ha valaki szeretne Gondosóra felhasználó lenni, nem kell leadni a lakáskulcsot senkinek!

A legfőbb veszélyforrásokra ebben a videóban hívják fel a figyelmet:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem