12 °C Budapest
Láthatatlan gyilkos vadászik a magyarokra: hetente 30-an halnak meg emiatt a saját otthonukban

Láthatatlan gyilkos vadászik a magyarokra: hetente 30-an halnak meg emiatt a saját otthonukban

2023. szeptember 16. 06:57

2022-ben összesen 1611 halálos otthoni baleset történt Magyarországon. Igaz, ez öttel több, mint amennyi 2021-ben, viszont 10 év távlatában leginkább csökkenő tendenciáról beszélhetünk, ami az otthoni halálos baleseteket illeti. A legfrissebb adatok azt is megmutatják, hogy a legtöbben esés, elcsúszás, botlás következtében veszítik életüket otthonukban. Egészen pontosan az összes 2022-es otthoni haláleset 65 százalékát ezek okozták. De évről-évre egyre többen halnak meg fulladástól is otthonaikban a magyarok.

2022-ben 1611 halálos otthoni baleset történt Magyarországon – derült ki a KSH legfrissebb adatközléséből. Ha ezt a számot összevetjük az elmúlt évek tapasztalataival, akkor azt mondhatjuk, érdemi változás nem történt az esetszámokat illetően. 2021-ben 1606, míg 2020-ban 1557 halálos otthoni baleset történt hazánkban. Ez utóbbi egyébként a legalacsonyabb adat mióta azt közlik (1990.)

Jó hír az is, hogy 2010 óta kisebb kitérőkkel, de csökkenő tendenciáról lehet beszámolni, igaz, az utóbbi évek mintha megakasztották volna ez. De 12 évvel ezelőtt még 2000 fölött járt a halálos otthoni balesetek száma. Érdemes megjegyezni azt is, hogy míg az otthonaikban valamelyen baleset okán 1611-en haltak meg, addig a tavalyi évben összesen 68 halálos kimenetelű munkabaleset történt. 24-szer annyian haltak meg tehát saját ingatlanukban, mint amennyien összesen a munkahelyeken.

A 2022-es szám így önmagában egyáltalán nem számít soknak az elmúlt 10 év távlatában, de azért nem is kevés. Az 1611 halálos otthoni baleset ugyanis azt jelenti, hogy naponta valamivel több mint négyen (4,4) halnak meg a magyarok otthonaikban. Ami egy hét alatt 31 embert, de egy hónapban már több mint 130-at jelent.

Mi okozza a haláleseteket?

Az összesített adatokon túl a KSH rendelkezik pontos számokkal arról is, mik a fő okozói ezeknek a halálos kimenetelű baleseteknek. A statisztika 10 különböző okozó tényezőt említ, amik közül magasan az esés, csúszás, botlásból keletkezik a legtöbb haláleset. A tavalyi évben egészen pontosan 1053 halált okozott az, hogy valaki elesett, elcsúszott vagy elbotlott odahaza. Ne feledjük, az összes haláleset száma 1611 volt, ami azt jelenti, hogy az esésből, csúszásból, botlásból fakadó halálesetek az összes halálesetek számának 65 százalékát tették ki.

Az adatokból láthatjuk azt is, hogy a második legtöbb halálos balesetért a 9 másik kategóriába nem sorolható, egyéb balesetek okozzák. De sokat mondó, hogy ezektől nem sokkal marad el az otthoni fulladások okozta halálesetek száma, tavaly mintegy 140 ilyen volt. Igaz, nagyságrendileg sokkal kisebb ez a szám, mint az elesések okozta tragédiák száma, de azért a fulladásos baleseteket sem szabad félvállról venni: ide sorolva mind a víz, mind az étel okozta fulladásokat is.

A fulladások a negyedik legtöbben (102-en) tűz okozta balesetben hunytak el, de sok, összesen 80 mérgezéses eset is történt. Ezen felül viszont már egyetlen más kategória sem volt, ami 20-nál több halálesetet okozott volna a tavalyi évben. Áramütésben például 10-en, lőfegyver vagy robbanás által 12-en, maró, izzó anyagoktól 14-en, míg tárgyak esésétől, beszorulástól, összenyomástól (gépek) 12-en veszítették életüket. Mindeközben a legkevesebben, 2022-en összesen 5-en vágó-, szúróeszközök, kézi szerszámok okozta tragédiában hunytak el.

Hogyan alakultak a halálos balesetek?

Ha megnézzük az elmúlt három évet, akkor elmondható, hogy az esések, csúszások, botlásokból származó halálesetek száma csökkent, ugyanakkor az egyéb okozó tényezők száma megnövekedett. Ugyancsak növekvő tendenciát mutat a fulladások száma is. Miközben 2020-ban 114-en fulladtak vízbe, vagy fulladtak meg ételtől/mástól, addig 2022-ben már 140-en. A tűz okozta halálestek száma 90-110 között mozgott az elmúlt években, miközben a mérgezések száma hozzávetőleg 70-100 között.

Kevesebb lett valamivel a halálos áramütések száma, miközben a tavalyi elég sok lőfegyver, robbanás okozta halálesetek száma visszacsökkent, de még így is majdnem kétszer annyi történt, mint 2020-ban. Vágóeszközöktől mindhárom évben kevesen haltak meg, de a maró, izzó anyagok okozta halálesetek száma is majdnem megduplázódott 2020 és 2022 között.

Így kerüljük el a baleseteket

Ahogy látjuk, otthonunkban leghalálosabb dolog elesni, elcsúszni, elbotlani. Úgyhogy leginkább erre kell fokozottan vigyázni. Emlékezzünk, az otthoni halálos balesetek 65 (!) százalékáért ez a felelős. Kifejezetten figyeljünk hová lépünk a fürdőszobában, ahol vizes lehet a talaj, ami extrém kockázatokat rejt. De ugyanígy figyelni kell a kádba ki-, és beszállásra is. Szakértők nem győzik hangsúlyozni azt sem, hogy a létrával is kiemelten vigyázni kell, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne másszunk létrára, különösen igaz ez az idősebbekre. Ők könnyen megszédülhetnek, amiből meglehet a tragédia, létrázásnál emiatt ajánlott más társaságában lenni, és bizonyos kor felett vagy rossz egészségügyi állapotban inkább nem is próbálkozni vele.

Az adatokból látjuk azt is, hogy a fulladások száma is megugrott. Nagyon kell vigyázni a kerti medencékkel, úsztatókkal, felfújható jakuzzikkal, főleg akkor, ha ezekhez kisebb gyerekek is hozzáférhetnek. De a szakértők arra is felhívják a figyelmet, egy bizonyos ittassági szint felett sem jó, ha úszni indulunk, netán elalszunk egy jakuzziban. Fontos a mérgező anyagokra is figyelni, azokat gyerekektől mindig jól elzárni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De ugyanígy fontos megemlíteni a tüzek megelőzését is. Ne dohányozzon senki az ágyban például, a konyhában is figyeljünk oda a nyílt láng használatára. Illetve a katasztrófavédők állandóan azt ajánlják, hogy mindenki szerezzen be a lakásába tűzjelzőt.

Érdemes figyelni a biztosításra

Hiába látjuk, mennyire sok halálos kimenetelű háztartási baleset éri a magyarokat, ötből négy embernek semmilyen balesetbiztosítása sincs Magyarországon. A legfrissebb, MNB adatok szerint jelenleg mintegy 616 ezer önálló balesetbiztosítást tart nyilván, a szerződések száma hosszú évek óta stagnál. Ezt a védelmet kiegészítik a másfajta, például gépjármű- vagy lakásbiztosításokhoz kapcsolódó, az előbbieknél jóval kisebb fedezetet kínáló kiegészítő balesetbiztosítási elemek, illetve a munkáltatók által kötött csoportos biztosítások. 

Ezzel együtt is mintegy 8 millió ember semmilyen balesetbiztosítási védelemmel nem rendelkezik az országban. Pedig érdemes kiemelni, hogy a megfelelő balesetbiztosítási védelem alsó határának az tekinthető, ha a haláleseti és rokkantsági térítés mértéke eléri a 10 millió forintot. Ez a fedezet egyes konstrukciókban még mostanság is elérhető havi kétezer forintos díj fejében, egy négytagú család pedig már 5-6 ezer forintért hozzájuthat ehhez a szintű biztosítási védelemhez.

Mit kell tudni ezekről a biztosításokról?

A balesetbiztosítások szinte minden esetben a világ összes országára érvényesek, és közös bennük az is, hogy gondatlanság vagy például alkoholos befolyásoltság esetén a biztosítók kizárják a térítést. Ezen túlmenően azonban igen változatos az elérhető konstrukciók köre. Előfordul, hogy csak a hagyományos értelemben vett sérülésekre fizet a biztosító, másutt akár speciális sportsérülések is szerepelnek a fedezeti körben.

Jelentősen eltérnek a rokkantsági térítések feltételei is: Egyes társaságok bizonyos módozatai csak magas, 40-50 százalékos mértéktől térítenek, más biztosítások esetén már akár 1-2 százalékos mértékű károsodás esetén is kaphatunk kártérítést. Fontos szempont a kapcsolódó kórházi térítés, és kiemelt szempont lehet az is, hogy a biztosítás keresőképtelenség esetén fizet-e egyösszegű térítést: ennek ajánlott mértéke a nettó fizetés minimum egy-másfél havi összege.

Eltérő jellegüknek köszönhetően igen rugalmasan személyre szabhatók a balesetbiztosítások: egy fiatal első önálló biztosítása éppúgy lehet, mint egy vállalkozó 100 millió forintos fedezetet kínáló védelme 

- hangsúlyozta korábban Molnár Marcell, a FBAMSZ Személybiztosítási szekciójának vezetője. A szakértők ezen felül azt is megjegyzik, nem feltétlenül eég egy kiegészítő biztosítás. Hiszen noha számos gépjármű- lakás- vagy bankkártyabiztosítás kiegészítő elemként tartalmaz balesetbiztosítást, ezek többsége csak minimális, névleges térítést nyújt, a térítési limitek meg sem közelítik a 10 millió forintos szintet. Úgyhogy az ajánlás szerint érdemes önálló balesetbiztosítást kötni, baleset esetén ugyanis a különféle balesetbiztosítások térítései összeadódnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem