17 °C Budapest
Upset depressed Senior man sitting at the table and calculating finances. Old man checking bills. Man counting coins on the table. Pension calculation concept

Varga Mihály sejtelmes bejelentése: újabb nyugdíjemelés jöhet, 17%-kal is emelkedhetnek a juttatások

2022. november 29. 07:25

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán jelentette be, hogy megkezdődtek a tárgyalások a jövőévi nyugdíjemelésről. Eszerint januártól újabb nyugdíjemelés várható, és nemsokára érkezik a 13. havi nyugdíj is.

Varga Mihály Facbookon jelentette be, hogy a Gazdasági Kabineten megkezdődtek a tárgyalások a nyugdíjemelésről. A poszt szerint novemberben nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés fog érkezni a jogosultaknak, míg januártól emelés is várható. A bejelentés szerint februárban érkezik majd a 13. havi nyugdíj. Az már korábban kiderült, hogy az eddig tervezett 5,2 százalékos emelés felülvizsgálatra került, miután jövőre 14-17 százalékos inflációt valószínűsítenek a szakértők, amelyet kompenzálni tervez a kormány.

Az biztos, hogy a nyugdíjasok valóban komoly bajban vannak: mint mi is több alkalommal megírtuk, egész Európában Magyarországon drágulnak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, és globálisan is a dobogósok között vagyunk ebben a tekintetben. Nem tett jót a szépkorúaknak az sem, hogy a rezsiemelés miatt sokkal többet kell fizetniük: vannak bőven olyan nyugdíjasok, akik a korszerűtlen, vagy drága fűtési rendszerrel felszerelt házban lakva akár a sokszorosát fizetik ki az energiára, mint eddig. Mivel ez a két termék jelentős súllyal esik latba a nyugdíjasok vásárlói kosarában, így a rájuk vonatkozó infláció meghaladta a 23 százalékot októberben, ami durván elszállt még a 21,1%-os általános inflációhoz képest is.

Ebben a helyzetben időszerű lehet tehát egy nyugdíjemelés, de az legalábbis kérdéses, hogy mekkora mértékű emelés lenne a leginkább kívánatos. A nyugdíjemelés mértékénél a kormányzat figyelembe szokta venni az inflációs várakozásokat, ez pedig 2023-ra akár 17 százalékos is lehet, legalábbis van ilyen előrejelzés. Ennek alapján pedig egyáltalán nem kizárt, hogy jövőre akár 14-17%-os nyugdíjemelést is kaphatnak a szépkorúak. Ez egyben azt is jelentené, hogy

a magyarországi átlagnyugdíj összege 2023-ban 200 ezer forint fölé emelkedhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem