Sunday morning market in Coustellet, near Cavaillon, in Provence.

Elkeserítő helyzetben a vidéki idősek: csak Budapest és 3 megye húzza fel a nyugdíjátlagot

2022. február 16. 05:43

Megjelentek a KSH friss adatai a magyarországi nyugdíjasok helyzetéről. A területi bontásból kiderült, hogy az ország nagy részében a nyugdíjak átlagos összege nem éri el a statisztikai hivatal által kiszámolt országos nyugdíjátlagot. A 150 ezres összegnél Budapesten kívül csak három megyében magasabb az átlag. 1,3 millió idős magyarnak pedig nem, vagy csak épphogy éri el a nyugdíja az országos átlagot. Bár 2021 januárjában kb. 25 ezerrel volt kevesebb nyugdíjas Magyarországon, mint egy évvel korábban, ezt nem feltétlenül lehet csak a járvány számlájára írni.

2021 januárjában 2 028 758 fő részesült öregségi nyugdíjban Magyarországon, ami bő 3 ezerrel kevesebb, mint az utolsó járvány előtti évben, 2019-ben volt, ellenben a 2020 januári számokhoz képest tavaly év elején csaknem 25 ezerrel kevesebb ember részesült öregségi nyugdíjban Magyarországon - derült ki a KSH adataiból.

Ugyanakkor, bár tény, hogy a koronavírus sokkal veszélyesebb az idősekre, mégsem lehet a járvány számlájára írni az egy év alatt elvesztett 25 ezer nyugdíjas honfitársunkat, mivel, ahogy az a grafikonon is látszik: korábban is voltak hasonló hullámzások a nyugdíjasok számát tekintve. Ellenben az is tény, hogy Magyarországon minden évben emelkedik a nyugdíjkorhatár, így "utánpótlás" is lassabban jön.

Ami a nemek eloszlását illeti: tavaly januárban 900 ezer alá csökkent az öregségi nyugdíjban, és egyéb ellátásban részesülő férfiak száma, míg a nők közül 1 millió 450 ezren kapnak öregségi nyugdíjat, vagy valamilyen más ellátást az államtól.

Összességében pedig 1,3 millió magyarnak nem, vagy csak alig érte el az ellátása a KSH által 2021-re kiszámolt, 150 571 forintos átlagnyugdíjat. Ám az átlagnál sokkal fontosabb adat a medián nyugdíj, amely most nagyjából 131 ezer forint lehet - ez az az összeg, amelynél pontosan ugyanannyin kapnak többet, mint ahány nyugdíjasnak kevesebbet utalnak. Tehát több mint 1,15 millióan kapnak ennél kevesebbet, de ugye az alábbi adatokba nem csak az öregségi nyugdíjak vannak benne, hanem a többi ellátás is.

Az átlagot ugyanis felhúzzák az úgynevezett "luxusnyugdíjasok", tehát azok, akik az átlagnál jóval magasabb ellátást kapnak. A KSH-s adatok szerint egy éve 404 ezer magyarnak folyósítottak 200 ezer forintnál magasabb összeget, mialatt 2020-ban ők még csak 336 ezeren voltak. Ellenben majdnem 100 ezerrel kevesebben lettek azok, akiknek az ellátása 100 ezer forint, vagy annál kevesebb.

Ez részben a nyugdíjemeléseknek tudható be, illetve java részben annak, hogy cserélődik a nyugdíjasállomány. Az idősebb, elhalálozó, a nyugdíjrendszerből kikerülők helyett a rendszerbe új, fiatalabb nyugdíjasok lépnek, köztük magas jövedelműek is, akiknek így az ellátása is több lesz. Így lehetséges, hogy egyre többen kerülnek be a 200 ezer és 300 ezer forint feletti kategóriákba, és húzzák fel tovább az átlagot - mialatt a medián jóval elmarad attól.

A főváros és három megye húzza fel az átlagot

Azt is megnéztük, hogy az egyes megyékben mennyi az átlagos öregségi nyugdíjak összege. Mint már fentebb írtuk, a KSH szerint ez az összeg 2021 januárjában 150 571 forint volt, ám az ország nagy részében ennél kevesebbet kapnak kézhez az idősek a statisztikák szerint.

Mint kiderült az országos átlagnyugdíjat Budapesten kívül csak Fejérben, Pest megyében és Komárom-Esztergomban haladja meg az ellátások átlagos összegei. A főváros jócskán felhúzza az átlagot, hiszen itt majdnem 180 ezer forintot kapnak átlagosan a nyugdíjasok, ami 23 ezerrel több, mint a második helyezett Fejér megyében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben a legkevesebb ellátást, átlagosan 134 031 forintot Bács-Kiskun megyében folyósítják a KSH szerint, több mint 45 ezer forinttal kevesebbet, mint a listavezető fővárosban, és az összeg még az országos átlagtól is bő 16 ezerrel elmarad, és csak kicsivel több, mint a medián összeg.

Több százezer idős magyar a szakadék szélén

Mint látható, rengeteg idős magyarnak nem éri el az ellátása az országos átlagot, és ez a szegénységi adatokon is meglátszik.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában érzékelhető probléma az idős, nyugdíjaskorú lakosság leszakadása a társadalom többi rétegétől. A járvány pedig csak rontott a helyzeten. Litvániában (40,2%), Észtországban (42,5%), Lettországban (43,1%), és Romániában (43,7%) az idősek közül 10-ből 4 lakost fenyeget a szegénység. Bulgáriában pedig csaknem minden második időst (49,5%).

Ha évekre visszamenőleg vizsgáljuk meg a helyzetet, érzékelhető, hogy mekkora ütést vitt be a járvány az idős magyaroknak: a 2019-ig tartó kedvező folyamatok megtorpantak 2020-ra, az idősek helyzete jelentősen romlott.

Míg korábban jóval az összlakosságra vonatkozó arány alatt voltak, tehát nem voltak annyira kitettek a leszakadásnak, mint más rétegek, a járvány első évében az olló összezárult, a vonalak metszik egymást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem