Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

2016. szeptember 1. 05:43

Míg hazánkban a nyugdíjminimum összege évek óta 28 500 forint, addig Luxemburgban például ennek majdnem a húszsorosát folyósítják. De olyan ország is akad, ahol a magyar nyugdíjminimumnál is kevesebbet adnak. Mutatjuk, milyen hatalmas különbségek lehetnek egyes országok között.


Bár az öregségi átlagnyugdíj összege évek óta folyamatosan növekszik hazánkban, (a törvényben előírtak szerint mindig legalább az infláció mértékével kell emelni az ellátásokat) a nyugdíjminimum 2008. január óta 28 500 forint.

Ezt az összeget azok kapják, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint a kiszámított nyugdíjuk nem éri el a 28 500 forintot. Akinek viszont csak 15 év szolgálati ideje van, résznyugdíjként még ennél is kevesebbet kaphat.

Mennyit kapnak a "legszegényebb" nyugdíjasok külföldön?

Ahány ország, annyiféle nyugdíjrendszer: míg valahol bőkezűen bánnak a szépkorúakkal, addig máshol szinte csak a saját megtakarításaikra számíthatnak a nyugdíjasok. AZ OECD legutóbbi tanulmányában tagállamait és a vele együttműködésben lévő országokat vette górcső alá. Bár nincsen mindenhol törvényileg szabályozva a nyugdíjminimum összege, már néhány ország összehasonlításával is jól látható, hogy hatalmas különbségek vannak.

A tanulmányban szerepelő országok között a legmagasabb nyugdíjminimumot Luxemburgban folyósítják, ami az aktuális árfolyamon átszámolva közel 530 ezer forintra tehető. De az osztrák nyugdíjasok sincsenek rossz helyzetben, ott a legkisebb nyugdíj 250 ezer forint körül mozog.

KATTINTS! Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Csehországban nem sokkal magasabb a nyugdíjminimum a magyarnál, ott 35 ezer forintnak megfelelő összeg jár a legszegényebb nyugdíjasoknak. A portugálok és a lengyelek ennél már valamivel többet kapnak, ott legalább 60 ezer forintnak megfelelő összeget visz a postás az idősebbeknek. Indiában azonban a legkisebb nyugdíj mindössze 4000 forint körüli összegre tehető.

Persze az sem mindegy, hogy egy-egy országban mennyi pénzre van szükség a megélhetéshez, de más felmérések alapján sincsenek túl jó helyzetben az Indiai nyugdíjasok. A Natixis Global Asset Management 2016-os rangsorában a 43 vizsgált ország közül India végzett az utolsó helyen. A felmérésnek pedig az volt a célja, hogy kiderítse, vajon melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni. Érdekesség azonban, hogy Luxemburg a magas nyugdíjminimum ellenére csak a 13. helyre került a rangsorban.

Mit csinálnak jobban külföldön?

Egyes országok már rájöttek arra, hogy az embereknek adott kedvezmények jelentősen növelhetik az öngondoskodási termékek népszerűségét. Hazánkban egyébként már többféle államilag támogatott megtakarítás közül is választhatunk és mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás. Ez a három az:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.

KATTINTS! Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

De vannak olyan országok is, ahol a munkavállalókat automatikusan beléptetik a vállalati nyugdíjprogramokba. Ez a rendszer például az Egyesült Királyságban már 5 millió embernek tette lehetővé a nyugdíjcélú megtakarítások elkezdését.

Mi a helyzet a nyugdíjkorhatárral?

Országonként nemcsak a nyugdíjak mértéke változik, de az is eltérő, hogy melyik országban hány évesen mehetünk nyugdíjba. A legtöbb helyen van korkedvezményes nyugdíj, de a feltételek változóak. Csehországban például a kedvezmény mértékét a nőknél a gyermekeik száma határozza meg.

KATTINTS! Rengeteg magyar nő bukja a korkedvezményes nyugdíjat

Németországban 67 év a nyugdíjkorhatár, míg Szlovákiában 62 - bár ezt 2017-től folyamatosan emelni fogják, ugyanis az öregedő társadalom problémája ezt az európai országot sem kerüli el.

Jelenleg a nyugdíjkorhatár uniós átlaga 64,6 év.

Magyarország pedig ettől nincs is messze, nálunk 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, ez azonban már csak az 1957-ben vagy az azt követően születettekre vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?