Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

2016. szeptember 1. 05:43

Míg hazánkban a nyugdíjminimum összege évek óta 28 500 forint, addig Luxemburgban például ennek majdnem a húszsorosát folyósítják. De olyan ország is akad, ahol a magyar nyugdíjminimumnál is kevesebbet adnak. Mutatjuk, milyen hatalmas különbségek lehetnek egyes országok között.


Bár az öregségi átlagnyugdíj összege évek óta folyamatosan növekszik hazánkban, (a törvényben előírtak szerint mindig legalább az infláció mértékével kell emelni az ellátásokat) a nyugdíjminimum 2008. január óta 28 500 forint.

Ezt az összeget azok kapják, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint a kiszámított nyugdíjuk nem éri el a 28 500 forintot. Akinek viszont csak 15 év szolgálati ideje van, résznyugdíjként még ennél is kevesebbet kaphat.

Mennyit kapnak a "legszegényebb" nyugdíjasok külföldön?

Ahány ország, annyiféle nyugdíjrendszer: míg valahol bőkezűen bánnak a szépkorúakkal, addig máshol szinte csak a saját megtakarításaikra számíthatnak a nyugdíjasok. AZ OECD legutóbbi tanulmányában tagállamait és a vele együttműködésben lévő országokat vette górcső alá. Bár nincsen mindenhol törvényileg szabályozva a nyugdíjminimum összege, már néhány ország összehasonlításával is jól látható, hogy hatalmas különbségek vannak.

A tanulmányban szerepelő országok között a legmagasabb nyugdíjminimumot Luxemburgban folyósítják, ami az aktuális árfolyamon átszámolva közel 530 ezer forintra tehető. De az osztrák nyugdíjasok sincsenek rossz helyzetben, ott a legkisebb nyugdíj 250 ezer forint körül mozog.

KATTINTS! Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Csehországban nem sokkal magasabb a nyugdíjminimum a magyarnál, ott 35 ezer forintnak megfelelő összeg jár a legszegényebb nyugdíjasoknak. A portugálok és a lengyelek ennél már valamivel többet kapnak, ott legalább 60 ezer forintnak megfelelő összeget visz a postás az idősebbeknek. Indiában azonban a legkisebb nyugdíj mindössze 4000 forint körüli összegre tehető.

Persze az sem mindegy, hogy egy-egy országban mennyi pénzre van szükség a megélhetéshez, de más felmérések alapján sincsenek túl jó helyzetben az Indiai nyugdíjasok. A Natixis Global Asset Management 2016-os rangsorában a 43 vizsgált ország közül India végzett az utolsó helyen. A felmérésnek pedig az volt a célja, hogy kiderítse, vajon melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni. Érdekesség azonban, hogy Luxemburg a magas nyugdíjminimum ellenére csak a 13. helyre került a rangsorban.

Mit csinálnak jobban külföldön?

Egyes országok már rájöttek arra, hogy az embereknek adott kedvezmények jelentősen növelhetik az öngondoskodási termékek népszerűségét. Hazánkban egyébként már többféle államilag támogatott megtakarítás közül is választhatunk és mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás. Ez a három az:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.

KATTINTS! Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

De vannak olyan országok is, ahol a munkavállalókat automatikusan beléptetik a vállalati nyugdíjprogramokba. Ez a rendszer például az Egyesült Királyságban már 5 millió embernek tette lehetővé a nyugdíjcélú megtakarítások elkezdését.

Mi a helyzet a nyugdíjkorhatárral?

Országonként nemcsak a nyugdíjak mértéke változik, de az is eltérő, hogy melyik országban hány évesen mehetünk nyugdíjba. A legtöbb helyen van korkedvezményes nyugdíj, de a feltételek változóak. Csehországban például a kedvezmény mértékét a nőknél a gyermekeik száma határozza meg.

KATTINTS! Rengeteg magyar nő bukja a korkedvezményes nyugdíjat

Németországban 67 év a nyugdíjkorhatár, míg Szlovákiában 62 - bár ezt 2017-től folyamatosan emelni fogják, ugyanis az öregedő társadalom problémája ezt az európai országot sem kerüli el.

Jelenleg a nyugdíjkorhatár uniós átlaga 64,6 év.

Magyarország pedig ettől nincs is messze, nálunk 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, ez azonban már csak az 1957-ben vagy az azt követően születettekre vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?