7 °C Budapest

Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

2016. augusztus 25. 05:33

Bár Európán belül nem mondható magasnak a szlovákiai átlagnyugdíj, még így is jóval felülmúlja az átlagos magyar ellátást. A szomszédban havonta átlagosan csaknem 129 ezer forintot visz a postás, míg hazánkban 109 ezer forintot. Ráadásul Szlovákiában sokan kapnak "karácsonyi nyugdíjat" is.


A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága már régóta központi téma, ráadásul napjainkban sok nyugdíjas él a létminimum alatt hazánkban. Ezért most annak jártunk utána, hogy vajon a szomszédunkban lévő Szlovákiában jobban élnek-e a nyugdíjasok? Mekkora ott az átlagnyugdíj? Hány évesen lehet náluk abbahagyni a munkát?

Mennyit kapnak a Szlovák nyugdíjasok?

Magyarországon jelenleg 2 milliónál is többen kapnak nyugdíjat, míg Szlovákiában ugyanez a szám körülbelül 1 millióra rúg - írja a parameter.sk, szlovákiai magyar hírportál. Vagyis az egész lakossághoz viszonyítva a szomszédban kicsit kevesebb nyugdíjas él, hiszen 5,4 millió főre becsülik Szlovákia lakosságát, míg hazánkban már 10 milliónál is kevesebben élnek.

A Szlovák nyugdíjasok átszámolva havonta átlagosan 128 960 forintot kapnak, a magyar átlagnyugdíj pedig 109 561 forintra tehető.

Vagyis a különbség a két ország között majdnem 20 ezer forintra rúg.

KATTINTS! Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

A különbséget azonban tovább növeli az, hogy Magyarországon a nyugdíjasok évente csak 12 alkalommal kapnak ellátást, míg a szomszédban karácsonykor extra pénz járt a nyugdíjasoknak. Egészen pontosan az kaphat pluszpénzt, akinek a nyugdíjának az összege nem éri el a mindenkori átlagfizetés 60 százalékát.

A karácsony előtt érkező nyugdíj maximális összege 2015-ben pedig 100 euró, vagyis csaknem 31 ezer forint volt.

Míg a szlovákiai nyugdíjasok pluszpénzt kaphatnak karácsonykor, addig nálunk már évekkel korábban eltörölték a 13. havi nyugdíjat. Az idősebbeket pedig azzal támogatják az év utolsó hónapjában, hogy a szokásosnál jóval korábban: tizenkettedike helyett, már december másodikán megérkezi a nyugdíj a magyar háztartásokhoz. Ennek ellenére januárban nem jön hamarabb az ellátás, ezért ilyenkor a pénzt sokkal jobban be kell osztani.

Hol mehetünk hamarabb nyugdíjba?

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, ez azonban már csak az 1957 után szültetettekre vonatkozik. Ezzel szemben Szlovákiában jelenleg a nyugdíjkorhatár 62 év, ami európai viszonylatban is nagyon alacsonyak számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az öregedő társadalom problémája azonban ezt az európai országot sem kerüli el, ezért 2017-től folyamatosan elkezdik emelni a nyugdíjkorhatárt, ami azt jelenti, hogy 2023-ban már 63, 2029-ben pedig már a 64 évesen mehetnek nyugdíjba az idősek Szlovákiában. De ugyanebből az okból kifolyólag hazánkban is felmerült már a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése.

Valóban ennyivel jobb a helyzet külföldön?

Bár a fenti adatokat összehasonlítva úgy tűnik, hogy jobban élnek a szlovák nyugdíjasok, de azt azért fontos kiemelni, hogy ezzel az átlagnyugdíjjal még ők sem tartoznak Európa éllovasai közé. Elég csak a másik szomszédunkban átnézni: Ausztriában ugyanis csak a nyugdíjminimum összege több mint a kétszerese a szlovák és persze ezzel együtt a magyar átlagnyugdíjnak.

Ráadásul korábban a bevásárlóturizmus kapcsán foglalkoztunk azzal, hogy hol lehet olcsóbban bevásárolni, itthon vagy Szlovákiában. Az alapvető élelmiszerek árának összehasonlításakor pedig azt tapasztaltunk, hogy egy-két kivételtől eltekintve Magyarországon kedvezőbb áron lehet vásárolni.

Mindehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy az élelmiszerek általában a legnagyobb részét teszik ki egy átlagos nyugdíjas fogyasztói kosárnak - egy tavalyi felmérés szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmük 27,7 százalékát költik a mindennapi élelmiszerekre, ennél többet pedig csak a lakásfenntartásra fordítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm